En Sıcak Konular

Lobinin dolar oyunu tutmadı

15 Şubat 2015 10:24 tsi
Lobinin dolar oyunu tutmadı
Doları tarihi zirveye çıkaran operasyona, vatandaş prim vermedi.

Döviz hesapları 17.6 milyar dolar azalarak 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar, uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve Merkez Bankası'nın faiz indirimini engellemeye yönelik spekülatif alımlarla 2.51 TL ile tarihi rekor kırarken, Türk halkı bu oyuna gelmedi. Dolardaki sert yükseliş sırasında, Merkez Bankası'nın yapamadığını yaparak adeta piyasa yapıcı gibi davranan ve döviz satışına geçen Türkler, doların ateşinin daha fazla yükselmesini engelledi.

14 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Bankalardaki döviz hesaplarının büyüklüğü, doların yüzde 10'a yakın yükseldiği 14 Kasım 2014-30 Ocak 2015 tarihleri arasında 17.6 milyar dolar azalarak 170.1 milyar dolardan 152.4 milyar dolara indi. Döviz hesaplarının büyüklüğü 22 Kasım 2013'ten bu yanaki en düşük seviyeye geriledi.

KÜÇÜK YATIRIMCI SATTI

Döviz hesaplarındaki azalmanın önemli bir bölümünün bireysel yatırımcıların satışından kaynaklandığına dikkat çeken analistler, "Yerli yatırımcı kur yükseldikçe, satış tarafına geçti. Ayrıca, euro/dolar paritesindeki gerilemenin etkisiyle, dolar bazındaki erimenin bir kısmı, euro mevduatlarının dolara göre düşmesinden kaynaklandı" değerlendirmesinde bulundu. Türk şirketlerinin de vergi ödemeleri nedeniyle, özellikle geçen yılın aralık ayında döviz sattığı belirtiliyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, faiz indirimi için gerekirse olağanüstü toplanılacağını açıklamasının ardından, dolarda spekülatif bir yükseliş başlamıştı. Bu operasyona rağmen, döviz hesaplarında ocak ayının son haftasında 2.2 milyar dolar civarında çözülme yaşandı. 'Dolar 3 TL'ye gidiyor' algısı oluşturup, vatandaşın da dövize hücum etmesini sağlama planı, küçük yatırımcıların sağduyulu davranmasıyla bozuldu.

Sabah

Bu haber 1,107 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,566 µs