'dinden çıkardı' | " /> 'dinden çıkardı' | "/>

En Sıcak Konular

11 Eylül, Batı'yı 'dinden çıkardı'

16 Eylül 2007 12:15 tsi
11 Eylül, Batı'yı 'dinden çıkardı'


Batılı ülkelerde son yıllarda dinden çıkanların sayısında yaşanan bu gözle görülür artışta en büyük etken 11 Eylül saldırıları olarak görülüyor.

İngiltere'de yaşayan 59 yaşındaki lise öğretmeni Graham Wright, çevresinden dini bütün bir Anglikan olarak tanınıyordu, ta ki 2 yıl önce bir sabah uyandığında, dinin yaşamını olumsuz etkilediğini anlayıncaya kadar. "Dua etmeyi bıraktım zira inancımı yitirdim" diyen Wright, o günden bu yana kiliseye gitmediğini söylüyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre Wright, son yıllarda ABD ve Avrupa ülkelerinde sayıları hızla artan dinsizlerden sadece birisi. Üstelik daha önceki yıllarda olduğu gibi toplumdan dışlanmamak için dinsiz olduğunu gizlemeyi tercih edenlerin aksine, bu tercihini insanların önünde açık bir dille dile getiriyor.

Batılı ülkelerde son yıllarda dinden çıkanların sayısında yaşanan bu gözle görülür artışta en büyük etken 11 Eylül saldırıları olarak görülüyor. Pek çok analist ve uzman, fanatik dincilerin Dünya Ticaret Merkezi'ne uçaklarla düzenlediği saldırıların ve ardından büyük Avrupa kentlerinde görülen benzerlerinin insanları büyük dinleri sorgulamaya ve sonuçta reddetmeye ittiği görüşünde birleşiyor.

Kendilerini İslam adına öldürmeye hazır intihar bombacılarının yanı sıra kürtaj hakkı, kök hücre araştırmaları ve eşcinsellik konusunda katı kurallar sunan Hıristiyanlık aleminin de her geçen gün daha fazla mürid kaybettiği belirtilen haberde, büyük dinlerde yaşanan bu militanlaşma akımının yarattığı olumsuz etkilerin uzun vadede daha da fazla ortaya çıkacağı vurgulandı.

İNTERNETİN ETKİSİ
Dinin geniş kitleler üzerine etkili olduğu Türkiye, İsrail ve Hindistan gibi ülkelerde de laik grupların gün geçtikçe güçlendiğini kaydeden gazete, büyük dinlerin aksine ibadet mekanları olmayan ateistlerin, internet ortamı sayesinde daha fazla yandaş topladıklarını belirtti.

Dinin toplum hayatı üzerindeki etkisini kaldırmayı amaçlayan birçok Batılı laik örgütünün, devlet hastanelerindeki ibadet odalarının kapatılmasından, banknotlarda geçen dini ibarelerin kaldırılmasına kadar pek çok konuda sıkı lobi faaliyetleri yürüttüğü ifade ediliyor.

'TANRI OYU' TEHLİKEDE
ABD'de 30 yılı aşkın süredir Hıristiyan sağının oyları sayesinde iktidara gelen Cumhuriyetçi Parti, 2008 seçimlerinde bu oyları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya, zira başkanlık yarışında ilk kez dindar olmayan bu kadar çok aday bulunuyor.

Telegraph gazetesi, son Gallup araştırmasına göre nüfusunun yüzde 55'i ayda en az bir kez kiliseye giden ABD'de Cumhuriyetçiler adına başkanlık yarışına giren Rudy Giuliani, Fred Thompson ve John McCain gibi tanınmış isimlerin, düzenli olarak kiliseye gitmediklerini yazdı.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti başkan adayları George W. Bush'u, 2 dönem üstüste Evanjelik oyları sayesinde başkanlık koltuğuna oturtmuştu, ancak uzmanlar bu seçimlerde dindar ABD'li seçmenlerin, Demokrat Parti'ye kayabileceğini öngörüyor.

Gazete, eski New York Belediye Başkanı Giuliani'nin Amerikan kamuoyunda tartışmalara yol açan kürtaj hakkında destek verdiğini hatırlatan gazete, McCain'in de bir kez boşanmış olmasının Amerikalı seçmenlerin gözüde eksi puan yaratabileceğinin altını çizdi.

gazeteport



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs