En Sıcak Konular

''Erdoğan'ın Fidan'a verdiği önemi gösterir''

11 Şubat 2015 19:33 tsi
''Erdoğan'ın Fidan'a verdiği önemi gösterir''
Başbakan Ahmet Davutoğlu, gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başbakan'la Özel Yayın"da TRT Haber ve Spor Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün sorularını cevapladı.

Başbakan Davutoğlu'nun TRT ortak yayınında Nasuhi Güngör'ün sorularına verdiği cevaplardan satırbaşları şöyle:

ÇÖZÜM SÜRECİ

-Bizim gerek olağanüstü kongrelerde, gerek Cumhurbaşkanımızın Diyarbakır konuşmasında en önemli konumuz çözüm süreci oldu. 7 tepede söylediğim gibi bu çok büyük önem taşıyor. Demokratik alanın güçlendirilmesi lazım. Türkiye'deki şiddet kültürünün tümüyle bu sürecin dışına itilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Herkes fikrini ifade etmeli ama baskıyla değil. Tüm silahlı unsurların yurt dışına çıkmasını beklerken Gezi provokasyonu oldu. Hem içerde hem dışarıda olmasını istemeyenler var. İzmirli ile Diyarbakırlı aynı duyguyu taşıyor. Toplumsal destek çok güçlü. Yüreklere ateş düşmedi. 6-7 Ekim olayları, tekrar şiddet ve terör estirerek bu süreci sıfırlayacak birkaç günlük çok stresli dönem yaşandı. Ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyoruz. Yasal çerçeveler de dahil. 15 günde bir bir araya geliyoruz. Bu demokratikleşme çabalarıdır. Olağanüstü gelişmelere imza attık.

-Bizim tarafta çok güçlü bir irade var. Toplumun her kesimini muhatap görüyoruz. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Tek taraflı açıklama ve emir vakilerle süreçcin sürdürülmemesi lazım. Demokratik siyaset içinde herkes özgürce konuşabilir. Öncelikli adım silahlı mücadele öngöören tarafın bunu terk etmeleri gerekir.

-Bunun olmasını istemeyen tarafı var. Eller tetikteyse her an provokasyona hazırdırlar demektir. Demokratik yollarla gelenler ifadelerini özgürce dile getirmeleri noktasında hiçbir kısıtlama yok. 6-7 Ekim gibi olayların doğmaması gerekir. Güçlü irade göstermeleri gerekir. Silahların terk edilmesi ve her şeyin hukuk içinde yapılıyor olması gerekir. Arkadaşlara tekrar görev verdik, görevi belirsiz arkadaşım yok. Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan'ın yürüttüğü görevler, Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın yürüttüğü görevler var. Önemli olan herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Silahlı yöntemlere son verilmesini bekliyoruz, bu ana eksendir. Silahlı mücadele yürüyecekse devlet bu konuda taraf kabul etmez. Sayın Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullandığı dil doğru dil idi. Ama Kobani'de kullandığı dil şiddet, tahrik dili idi. Bugün geldiğimiz noktaya Ekim ayında gelmiş olacaktık Sayın Demirtaş'ın kullandığı o dil olmasaydı.

-Dün Meclis grubuna hitap ettiğimde Türkiye'nin her köşesinden gelen misafirleri tanıyorum. Her partinin bu niteliğe dönüşmesi lazım. Tüm Türkiye'yi kuşatan. HDP yol ayrımında. Doğru karar vermesi lazım. Şiddeti değil diyaloğu tercih etmesi ülkeye de kazandırır, bölgeye de kazandırır, herkese kazandırır.

-Silahlı yöntemin karşısında devletin geri adım atacağını kimse düşünmemeli. Ümit ederiz bu Nevruz yepyeni bir bahar olur.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

-Hükümeti kurma görevini aldım ve hemen programı okuduk 1 Eylül'de. İç Güvenlik Paketi diye bir şey var mı? Niye ihtiyaç hissedildi? Bugün eleştiren Kılıçdaroğlu 6-7 Ekim'de tahrik yapıyor ve devlet nerede diyordu. Terör yanlıları da aynı safa düşüyor ve devlet nerede diyordu. Gezi de yaşanmamış olsaydı bu paket olmazdı. Ben o paketin her cümlesini biliyorum. Bizzat ilgilendim. Düzenlemelerin hepsini tek tek ele aldık. Avrupa'da karşılığı var hepsinin de. Avrupa'da Amerika'da hepsinin örnekleri var.

-İnsanlar molotof ile evleri dükkanları insanları yakmışsa, maskeler takılmışsa... Kılıçdaroğlu o fotoğrafları görmüyor. Bibergazı diyor. Üç parti de aynı dili kullanıyor dikkat edin. HDP yıllarca Jitem'i anlattı. Madem ki Jitem üzerinde eleştiri getiriyordunuz, İçişleri'ne bağlanıyor neden karşı çıkıyorsun? Mesele Hükümet'e karşı cephe oluşturmak.

-6 ayda 50 vilayetimize gittim. Sen de git. Halkı sandığa çağır, kendine güveniyorsan. Sen gençleri, halkı direnmeye sokağa çağırırsan 27 Mayıs öncesini hatırlatırız. Cumhuriyet Mitingleriyle seçim öncesi tahrikler yapıldı. Bu paketle isteğimiz 6-7 Ekim benzeri görüntüler olmasın.

-Biz eleştiriye karşı değiliz. Kılıçdaroğlu fikir değil hakaret şiddet tahrik üretiyor. Fikir üretse de dinlesek keşke.

MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN

-Ben ayaküstü açıklama yapmam, planlanmış şekilde açıklama yaparım. Benim demecim söz konusu olmadı. Gruptan çıktığımda resimler çektirdi insanlar. 3 gazeteci resim çektirdiler, soru sordular. "Ben kanaatimi açıkladım, başka söyleyecek sözüm yok" dedim.

-Sayın Hakan Fidan ile ilgili kanaatim büyük hizmet yapmış biri. 1. Cumhurbaşkanımız Hakan Fidan'a çok önem veriyor. 2. Cumhurbaşkanımız MİT'e çok büyük önem veriyor. Sayın Fidan'ın kendisi ile ilgili kararı verme hakkı var. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ben de bu karara saygı duydum ve gerekli adımlar atıldı. Başka şeyler çıkarmak doğru değil. yapılan tüm çalışmalarda Sayın Fidan'ın katkıları olmuştur, vermeye de devam edecektir. Cumhurbaşkanımız makama ve Fidan'a verdiği önem nedeniyle böyle konuştu.

BÜROKRASİDE ADAYLIK İSTİFALARI

-Milletvekilliği en onurlu görevdir. Çünkü milletin vekilliği. Seçildikten sonra herkes milletin vekilidir. Diyarbakır'dan Edirne'den İzmir'den seçilen artık sadece oranın milletvekili değlidir, Türkiye'nin milletvekilidir. Hırsa dönüşmemişse ki bunu fark edersiniz.

-Aday adayı olmak aday olmak anlamına gelmez, ilk adımdır bu. Çok sayıda bürokrat arkadaş bize başvurdu. Tablonun bütününü görmeden kimseye taahhütte bulunamayız. Bize ulaşmamış olan belki ulaşmış olandan daha kıymetlidir. Kimseye söz vermedik, hayal kırıklığı olmasın. Yerlerini garanti görmemeleri şartıyla. Nezaketen elini sıktığınız tebessüm ettiğiniz kişi bunu işaret gibi algılayabilir. Ya da tam tersi. İnsan havuzu geniş tutulunca içinden değerlendirme yapılır. İçinden en iyi ve ehil unsurları seçmek ahlaki bir sorumluluktur. Allah yanıltmasın. Güzel dualar duyarım Anadolu'yu gezerken: Allah size iyi yardımcı versin duası. Çok severim.

-Toplumun bütün renklerini kilim deseni gibi bir araya getirmek gerekir.

KONGRE

-Bu hafta Sivas'tayım. Ordu, Giresun ve sonra Kadın kongrelerine katılacağım. Bu fotoğraflarda beni heyecanlandıran husus o insanlarla temas kurmak. İstanbul kongresinde işitme engelli vatandaşımız el işareti yaptı. Karşılık verdim el işaretiyle, işitme diliyle. O kadar mutlu oldu ki. Kullandığınız kelime, dil önemli değildir. İşaret de olabilir ama en önemli dil gönül dilidir.

SEÇİM TAHMİNLERİ

-Hedef koymak ayrı bir şey. Elimde dün de anketler vardı. Bilimsel ise ciddiye alırım. Yüzde 47-52 bandında seyrediyor. Ama benim tahminde bulunmam doğru değil. Biz hedef koyarız, tahmin yapmayız.

BAŞKANLIK TARTIŞMALARI

-Adım zikredildiğinde hedefim 1 dakika bile boşluk bırakmadan geçiş yapmaktı. Allah'a şükür başardık. 6-7 Ekim Başbakan olarak yaşadığım ciddi sıkıntı idi. Ülkeyi sühuletle seçime götürmek asli görevimdir. Sayın Kılıçdaoğlu sokağa parti mitingi için çık. İnsanları sokağa değil, sandığa davet et cesaretin varsa.

-Özgürlükçü, insan haklarına dayalı, milli mutabakatı yansıtan, toplumun temel hassasiyetlerini gözeten bir anayasa içinde tabii ki Başkanlık sistemi ele alınabilir. Cumhurbaşkanları ile başbakanları arasındaki geçmişteki sorunlar malum. Sayın Sezer ile Sayın rahmetli Ecevit arasında olduğu gibi. Başkanlık sistemi objektif bir şekilde ele alınmalı v esivil anayasanın unsuru olarak ele alınmalı.

PARALEL YAPI İLE MÜCADELE

-AK Parti'nin sadece yapması gerektiği bir mücadele değildir. PY ve benzeri yapılanmalar devletin bütünlüğünü tehdittir. Devletin işleyişine bir tehdittir. Toplumun tüm kesimine bir tehdittir. Hem içeride hem dışarıda çok ciddi bir mücadele veriyoruz.

TRT Haber

Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,046 µs