'Bedelli Askerlik' tarifesi | " /> 'Bedelli Askerlik' tarifesi | "/>

En Sıcak Konular

TSK'daki şebekenin 'Bedelli Askerlik' tarifesi

16 Eylül 2007 10:46 tsi
TSK'daki şebekenin 'Bedelli Askerlik'
tarifesi
TSK ve MİT’in ortaklaşa yaptığı operasyonda asker adaylarına para karşılığı sahte rapor düzenleyen 25 kişilik çetenin içinde halen görevde bulunan bir Albay ve bir Yarbay da bulunuyor. İşte şebekenin 'Bedelli Askerlik' tarifesi:

Çürük raporu 70 bin erteleme 7 bin dolar  
 
İstanbul Jandarma Alay Komutanlığı, Haydarpaşa GATA’da görevli Tabip Albay Habil Tunç ile Ankara Etimesgut Askeri Hastanesi’nde görev yapan Tabip Yarbay Bora Emenli’nin de aralarında bulunduğu 25 askeri personeli, asker adaylarına para karşılığında sahte çürük raporu verdikleri gerekçesi ile gözaltına aldı. Asker adaylarına 70 bin dolara çürük raporu veren ve 7 bin dolar karşılığında da askerliği 3-5 yıl tecil ettiren 25 zanlı sorguları bittikten sonra çıkarıldıkları askeri mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Takip Edirne’den başladı

Genelkurmay Başkanlığı’nın yakından takip ettiği ve MİT’in de destek verdiği operasyon bir yıl önce terhis olan iki erin ihbarıyla başladı. Edirne’de vatani görevini yapan iki er, para karşılığında bazı asker adaylarına çürük raporu verildiğine tanık oldu.

Silah altında oldukları ve üstlerinden korktukları için buna sessiz kalan bu iki er, terhis olur olmaz TSK içinde kurulan bu ‘çürük rapor tezgahı’nı ihbar etti. İhbar üzerine Edirne ve İstanbul Jandarma Alay Komutanlıkları ortak hareket ederek şüpheli personele dönük fiziki ve teknik takip başlattı.

5 ay boyunca yapılan teknik takip sonuç verdi. Ve ilk olarak asker adaylarını TSK içindeki çürük rapor şebekesiyle buluşturan Edirneli iki kardeş Osman Çakar ve Volkan Çakar’a ulaşıldı. Çakar kardeşler MİT aracılığıyla takibe alındı.

GATA’da iki sivil memur

Osman ve Volkan Çakar kardeşler buldukları asker adaylarını İstanbul’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) görevli sivil memurlar Hakan Doruk ve Hasan Güler’le tanıştırdıktan sonra komisyonlarını alıp aradan çekiliyorlardı. Doruk ve Güler de, kendilerine gelen asker adaylarının ne istediklerini soruyorlardı.

Çünkü aynı bağlantıyla hem “çürük rapor” alınabiliyor hem de askerlik değişik gerekçeler gösterilerek 3 ya da 5 yıl tecil (erteleme) edilebiliyordu. Karşılığında talep edilen yüklü miktardaki paranın bir bölümü işlemlerin ilk yapıldığı sırada, geriye kalanı ise çürük raporu alındıktan sonra tahsil ediliyordu.

Emekli binbaşı da var

Doruk ve Güler, bu tür konularda anlaşma sağlandıktan sonra asker adaylarını alıp şebekenin diğer üyeleriyle tanıştırıyorlardı. Çürük rapor alınabilmesi için birtakım belgelerin çıkarılması gerekiyordu. Bunun için de Malatya 2. Ordu Komutanlığı Personel Şubesi’nden emekli binbaşı Şenol Akdoğan ve Emekli Astsubay Mustafa Kökçü, Ardahan Askeri Hastanesi Sağlık Astsubayı Esen Çolak, Haydarpaşa GATA’da Başçavuş Habil Özkan ve Üsküdar Askerlik Şube Başkanlığı’nda görevli Personel Başçavuş Serkan Güneri devreye giriyordu.

Subaylar heyete tesir etti

Gerekli tüm çalışmalar yapıldıktan sonra dosyalar İstanbul’da Haydarpaşa GATA’da görevli Albay Tabib Habil Tunç’a, Ankara’da da Etimesgut Askeri Hastanesi’nde Tabib Yarbay Bora Emenli’ye gidiyordu. Tunç ile Emenli de, dosyaları heyetten geçirip askerlerin çürük raporu almalarını sağlıyordu.


Jandarma 300 kişinin peşinde

Sorgulamada zanlılar suçlarını itiraf etti. Sorgulama sırasında en çok şebekenin kaç kişiye çürük rapor sağladığı konusu üzerinde duruldu. Zanlılar verdikleri ifadede çürük rapor verdikleri son 6 ismi açıkladı. Sahte rapor aldıkları tespit edilen asker adayları şöyle: Bora Burak Çağatay (1977), Serhat Ünlü (1974), Bekir Elbaş (1981), Cemal Demir (1974), Mahmut Türkgenç (1981) ve Çağatay Bayrak (1974). Sahte rapor alan kişilere dönük olarak adli işlem başlatıldı. Bu arada bu şebekenin şimdiye kadar tüm Türkiye çapında en az 300 kişiye daha sahte rapor verdiği iddia ediliyor. Soruşturmayı yürüten askeri savcılık şimdi tutulu albay ve yarbayın yardımıyla çürük raporu alan bu 300 kişiyi tespit etmeye çalışıyor.

vatan



Bu haber 2,909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,144 µs