En Sıcak Konular

Türklük tanımında 1924'e dönülüyor

16 Eylül 2007 09:04 tsi
Türklük tanımında 1924'e dönülüyor  
Sivil anayasa taslağını görüşmek üzere Sapanca'da kampa giren AK Parti yöneticileri ile hukukçular tartışmalı konulardan biri olan 'Türklük tanımı'nda uzlaşmaya vardı. İşte 1924 Anayasası'nda yer alan ifade:

1924 Anayasası'nda yer alan, "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese din ve ırk farkı gözetmeksizin Türk denir." ifadesi aynen yeni anayasaya taşınacak. Okullardaki din dersi meselesinde de mutabakat sağlandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını dikkate alan komisyon, ilgili maddeyi şöyle düzenledi: "Okullarda din dersi verilecek; ancak isteyen veliler çocuklarını bu dersten muaf tutabilecek." Anayasa taslağı üzerindeki çalışmaların bugün tamamlanması bekleniyor.

Prof. Ergun Özbudun başkanlığındaki 6 kişilik bilim kurulu ile 12 vekilden oluşan AK Parti Komisyonu'nun sivil anayasa taslağı üzerindeki çalışmaları sürüyor. Sapanca'da yapılan toplantının dünkü bölümünde ele alınan konuların başında üniversitelerdeki kıyafet meselesi geldi. Bilim kurulunun hazırladığı taslağın 'Eğitim ve öğrenim hakkı' başlıklı 45. maddesinde, iki alternatifli öneri sunulmuştu. Toplantıya katılan bazı üyeler mevzuatta üniversitelerde başörtüsünü yasaklayan bir düzenlemenin yer almadığı, bu nedenle Anayasa'da böyle bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığı yönünde görüş belirtti. Bazı üyeler ise Anayasa Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın kararlarını hatırlatarak Anayasa'ya bu yönde bir hüküm konulmadan yasağın aşılmasının mümkün olmadığını savundu.

İlk iki günde genel olarak bilim kurulunun hazırladığı taslakta yer alan köklü değişikliklere iltifat edilmedi. Bu kapsamda başbakanın MGK'ya başkanlık etmesi önerisi kabul edilmezken, Türkçe dışındaki dillerde eğitim yapılmasının kanunla düzenlenmesine ilişkin hüküm korundu. Tartışma konusu olan başlangıç bölümünün mevcut anayasada olduğu gibi korunması ancak uygulamada maddeler gibi dikkate alınmaması eğiliminin ağır bastığı öğrenildi. Bunlar dışında cumhurbaşkanı seçilebilmek için üniversite mezunu olma şartını getiren öneri de benimsenmedi.

Ancak parti kapatmanın zorlaştırılması ve zimmet, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlarda milletvekili dokunulmazlığını kaldıran öneriler kabul edildi. Bilim kurulunun HSYK ve Anayasa Mahkemesi'ne Meclis'in üye seçmesiyle ilgili önerisine dokunulmadı. Dünkü çalışmada referandumun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumunu etkileyip etkilemeyeceği de konuşuldu. Konunun ağırlıklı olarak geçici maddeler kapsamında bugün ele alınması kararlaştırıldı.
 
zaman



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs