En Sıcak Konular

Tarık Akan: Ertuğrul Günay dönek

15 Eylül 2007 22:59 tsi
'Barış' sanıklarından sadece Günay döndü. Tarık Akan, Kültür Bakanı Günay için, "Ertuğrul ile ben davadaşız. Onunla 4 yıl aynı mahkemelerde süründük. Yargılanan insanların hiçbiri dönmedi. Günay hariç" dedi

60. hükümetin açıklanmasının hemen ardından kültür sanat dünyasının önde gelen isimlerine, yeni Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı sormuştuk. Hülya Koçyiğit, Elif Şafak, Hüsamettin Koçan, Yekta Kara, Güher Pekinel, Adalet Ağaoğlu, Derviş Zaim, Nazan Ölçer, Tarık Akan ve Genco Erkal'ın Günay ile ilgili görüş ve temennileri 30 Ağustos'ta Milliyet'te yer almıştı.
Görüşlerin içinde en ilgi çekici olanı hiç kuşkusuz Tarık Akan'a aitti.
"Hiçbir şekilde mutlu değilim, hiçbir şeyden mutlu değilim. Kültür Bakanı ve Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere... Acı çekiyorum, üzüntü bile değil, "diyen Akan'ın sözleri kültür sanat dünyasında epey ses getirdi.

'4 yıl süründük'

Haberin yayımlanmasından sonra, Kültür Bakanı'nın görüş veren sanatçı ve edebiyatçıları tek tek aradığı konuşulmaya başlandı. En çok merak edilen de Günay'ın, vaktiyle dava arkadaşı olan ve Milliyet'in haberinde oldukça olumsuz bir görüş veren Akan'la ne konuştuğuydu.
Konuyla ilgili olarak aradığımız Tarık Akan, bu görüşmeyi doğruladı. Ne var ki, "Konuşmamızı anlatmam ayıp olur. Çünkü, Ertuğrul ile ben davadaşız" dedi. Akan, sözlerine şöyle devam etti: "Onunla 4 yıl mahkemelerde süründük. Yaz kış... 1983'tü hatırladığım kadarıyla, 88'e kadar yargılandık." Akan'ın sözünü ettiği dava, "12 Eylül döneminin en büyük davası" olarak anılan Barış Derneği Davası.

'Birlikte Barış 2'deydik'

Barış Derneği davasında iki yargılama vardı. Barış 1'de yargılananların uzun süre içeride yattığını, kendisinin Günay ile birlikte Barış 2'de olduğunu söyleyen Akan, "Mahkemelerden çıkıldıktan sonra toplu olarak içmeye giderdik; zaten yapılacak başka bir şey yoktu. Türkiye'yi kurtarırdık konuşmalarımızda; hâlâ da düşüncelerimizde kurtarmaya çalışıyoruz" dedi. Akan'ın son sözleri ise sitem yüklüydü: "Barış Derneği'nin içeriği, hangi politik görüşte olduğu bilinir. Oradaki insanların hiçbiri dönmedi. Hepsi inançları doğrultusunda ülkelerine nasıl bakıyorlarsa o zaman, şimdi de öyle bakıyorlar. Ertuğrul Günay hariç. Günün birinde o sevdiğin, inandığın insanlar dönerlerse dünya değişiyor..."

Barış Derneği, 141 ve 142'den yargılandı

Barış Derneği davasında iki yargılama yapıldı. Barış Derneği davasının ilkinde yönetim kurulu üyeleri yargılanıyordu. Diğerinde ise Aziz Nesin, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Jülide Gülizar, Tarık Akan, Vedat Türkali, Ertuğrul Günay ve Halit Çelenk'in de aralarında bulunduğu yüzlerce sanatçı, bilim adamı, yazar, sendikacı, eğitimci ve hukukçu mahkemeye çıkmıştı. Dönemin en önemli sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Barış Derneği'nin üyeleri 141. ve 142. maddeden yargılanmıştı.

Arkadaşlık başka, düşünce başka...

O günlerden kalan 'davadaşlığa' dikkat çeken Tarık Akan, "Ertuğrul Günay, birlikte yargılandığım bir arkadaşımdı. Ama, arkadaşlık başka şey... Ülkem adına düşüncelerim farklı... Değişmez bazı inançlarım vardır benim. Her politik düşüncede böyledir" dedi.

Bakanla yaptığı görüşme sonrası çektiği acıda bir hafifleme olup olmadığını sorduğumuz Akan, ilk günkü sözlerini tekrarladı ve şöyle konuştu: "Hâlâ devam ediyor. Şu anda, anayasa değişikliklerini okudukça daha da derinleşiyor bu acı. Ama, benimki Ertuğrul Günay'ın şahsına yönelik kişisel bir şey değil, tamamen sistem eleştirisi."

jurnaltürk



Bu haber 2,350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,913 µs