En Sıcak Konular

İtalya’da Ramazan ve Rönesans

15 Eylül 2007 22:32 tsi
İtalya’da Ramazan ve Rönesans 
İtalyan Müslümanlar Ramazan ayını, dini duygularını geliştirmek ve kardeşlik ruhunu pekiştirmek için iyi değerlendirirler.

İtalya'nın Sicilya adası gibi bazı bölgeleri uzun yıllar Müslümanların hâkimiyeti altında kaldığı için İtalya İslam'a yabancı bir ülke sayılmaz. Ayrıca ağırlıklı olarak Batı kültürünü yansıtsa da, İtalyan kentlerinde Mısır'ın İskenderiye ve Tunus'un Suse kentleri gibi Akdeniz'in Güney yakasındaki Arap kültürünün etkileri görülür. İtalya'da yaşayan Arap ve İslam ülkeleri vatandaşlarının da İtalyanların İslami adet ve geleneklerle tanışmalarını sağlamıştır.

Topraklarında dünya Katoliklerini temsil eden Vatikan Devleti'ni barındırmasına rağmen İtalya'ya İslam'ın girmesi hiç de zor olmamıştır. Gerek Sicilya'nın fethiyle, gerekse yerel halkla iyi ilişkiler kuran Müslüman göçmenlerin davetleriyle İslam'ı kabul edenler olmuştur. İslam'ın uzun yıllar hâkim oldukları sicilya'da birçok Müslüman düşünür yetişmiştir. Dünya haritasını ilk düzenli şeklide çizenlerden olan el-İdrisi Sicilyalıdır. İtalya'da başlayıp Fransa, İspanya, İngiltere ve Almanya başta olmak tüm Avrupa'yı etkilen Rönesans döneminin ortaya çıkışında Müslüman düşünürlerin çok ciddi etkisi bulunmaktadır.

İslam Merkezleri İslam'ı tanıtıyor

İtalya'da faaliyet gösteren İslam Kültür Merkezi de, İtalyan toplumuna İslam'ı tanıtmada büyük görevler üstlenmektedir. İslam aleyhine yürütülen kampanyalardan sonra İslam'ı yakından tanımak isteyen gayrimüslimlere İslam'ı ve güzelliklerini anlatan programlar düzenlemektedir. İslam Kültür Merkezi, İtalyan yetkilileri ikna ederek İslam'ın İtalyan okullarında da tanıtılması için izin almıştır.

İtalya'da yaşayan Müslümanların en büyük sorunu, devletin kendilerini resmi olarak tanımamasıdır. Bu nedenle özel televizyon kanallarında İslam'ı tanıtıcı programlar yapamamaktadırlar. Fakat İslam Kültür Merkezi verdiği uğraşlar sonucu bir özel kanalda belirli bir süre İslam'ı tanıtıcı programlar yayınlama iznini alabilmiştir.

İtalya'da yaşayan Müslümanların bir diğer sorunu da, başkent Roma dışındaki yerlerde cenazelerini İslami usullere göre defnetmelerine izin verilmemesidir. İtalyanca yazılmış veya bu dile çevrilmiş İslami kitap eksikliği de İtalyan toplumunda İslam'ın yayılmasının önündeki en önemli engellerden biridir.

Ramazan toplumsal yaşamayı teşvik ediyor

İtalya'da yaşayan Müslümanlar Ramazan ayını, dini duygularını geliştirmek ve daha çok ibadet etmek için en iyi şekilde değerlendirmeye çalışırlar. Ramazan sofraları, Müslüman ailelerin hazırladıkları İslam ülkeleri yemekleriyle ve İslam ve Arap mutfağının en ünlü tatlılarıyla bezenir.

İslam Kültür Merkezi'nin İtalya'daki camilerde düzenlediği dini sohbetlere katılmaya gayret ederler. Bazı İslam ülkelerinin teravih namazı kıldırmak üzere Avrupa'ya gönderdiği din adamlarını Ramazan ayı boyunca misafir ederler.

Ramazan ayı, İtalya'da yaşayan Müslümanlar için aralarındaki kardeşlik bağını güçlendirme mevsimidir. Ramazan ayı boyunca Müslümanlar ailecek hep bir arada iftar sofrasına oturmanın mutluluğunu yaşarlar. Zaman zaman bu sofralara akrabalar ve dostlar da katılır.

dünya bülteni



Bu haber 340 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,707 µs