En Sıcak Konular

Dolarda yeni rekor

9 Şubat 2015 16:27 tsi
Dolar, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına bu yıl ortalarında başlayabileceği beklentileriyle yeni rekorlar kırıyor.

Yeni haftaya 2.4819 liraya kadar yükselerek yeni rekor ile başlayan dolar, daha sonra gelen alımlarla 2.50 lirayı gördü.

'MERKEZ BANKASI'NA GÖLGE ETMEYİN YOKSA ORTALIK DAHA FAZLA KARIŞACAK'

CHP'li Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye'nin çok vahim bir durumda karşı karşıya olduğunu, Merkez Bansası yönetiminin uygulamalarına müdahalenin işi daha da zorlaştırdığını söyledi.

Ekonomi Profesörü olan Hurşit Güneş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Gün geçmiyor ki, devletin en başındaki kişi Merkez Bankasının yönetiminin uygulamalarını eleştirmemiş olsun. Bu hem Merkez Bankasının işini zorlaştırıyor, hem de bağımsızlığını yerle yeksan ediyor. Üstelik Cumhurbaşkanının ve bazı bakanların 'faizi indirin' baskısı teknik açından da yanlış. Kısacası, vahim bir durumla karşı karşıyayız. Bu nedenle de petrol ve maden fiyatları nedeniyle ithalat düşerken, kur almış başını gidiyor. Dolar 2,5 TL’ye dayanmış durumda. Merkez bankası'na gölge etmeyin, yoksa ortalık daha da karışacak."

Saygınlığı ile oynanan Merkez Bankasının piyasaları yönlendirme gücünün de kalmadığını öne süren Hurşit Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bağımsızlığı ise tamamıyla ortadan kalkmış durumda. Düşünün ki, bilen bilmeyen bakan Merkez Bankasının faiz politikasını eleştiriyor. Cehalet kol geziyor. Faiz olması  gerekenden daha aşağı bir noktaya giderse yatırımlar artmaz. Reel faizler zaten yok denecek düzeyde. Yatırımlar düşüyor ama, asıl nedeni güvensizlik ve hukuksuzluk. Faizin düşmesi durumunda piyasalarda görüldüğü gibi en büyük etki döviz kurunda olacaktır. Nitekim geçtiğimiz yıl TL dolar karşısında yüzde 7,4 değer kaybetti ama ihracat yüzde 3,9 arttı. Bir önceki yıl yani 2013’te de dolar TL karşısında yüzde 22 değer kaybetti ama ihracat yüzde 0,4 düştü.

'40O MİLYAR DOLAR DIŞ BORÇ VAR'

Hurşit Güneş açıklamasında, "Unutmayalım, Türkiye’nin 400 milyar dolar kadar dış borcu vardır" diyerek şöyle devam etti:
"Bunun 139 milyar doları kısa vadelidir. Kurdaki değer kaybı geri gelse bile, kısa vadeli borçlar etkilenmektedir. Her yüzde 10’luk değer kaybı 14 milyar dolarlık bir ek yük, eğer kurdaki değer kaybı kalıcı olursa 40 milyar doları bulan ek yük anlamına gelmektedir. Kısacası, Erdoğan ağzını açtıkça ülke borç batağının daha da derinliklerine saplanmaktadır. Babacan ve Şimşek hariç, ağızlarını açan tüm bakanların da cühela olduğu anlaşılmaktadır."

'BASKI DEVAM EDERSE YÜKSELİŞ ENGELLENEMEZ'

Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz “Baskı devam ederse doların yükselişi engellenemez. Bankalara güven de azaldı. Likidite kaçışı var” dedi.Yılmaz, Merkez Bankası’na karşı faizleri indirme yönünde yapılan baskıların ters yönlü bir etki yaptığını ifade ederek, bu baskılar devam ederse dövizdeki yükselişin engellenemeyeceğini belirtti. Bankalara güvenin azaldığını ifade eden Yılmaz, “Hükümetin son zamanlarda aldığı kararlar bankalarda nakit çıkışını artırmakta ve ekonomik güven endişesini artırmaktadır. Bu manada ilerleyen günlerde bankalardan kaçışla beraber dövizin engellenemez artışı devam edebilir” diye konuştu.

Vatandaşın ağır vergilerle ezildiğini kaydeden Yılmaz, “Zenginlerin varlığı hedef haline geliyor ve alınabilecek her türlü vergi baskı ile toplanıyor. Kısaca halk sağmal inek muamelesi görüyor. Fakat bu vatandaş bu vergileri kaldıracak güce sahip değil. Bu durum sürdürülebilir bir durum değildir. Bir taraftan hükümet vergi topluyor, diğer yandan belediyeler kendi kaynaklarını artırmak için yatırımcıların ödediği harç ve benzeri bedelleri artırıyor. Kısaca her yer de vatandaşa ağır külfet getiren uygulamalar yapılıyor” açıklamasında bulundu.
 

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,010 µs