En Sıcak Konular

301'in kalkması için kampanya

15 Eylül 2007 21:27 tsi
"Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi" adlı grup, “301 Kere Hayır” sloganıyla Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesinin kaldırılması talebiyle kampanya başlattı.

Girişim, 301. maddenin kaldırılması ve ırkçılık suçlarının araştırılacağı bir Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulması için Meclis’e sunulmak üzere imza kampanyası başlattı.

Grubun imza metninde, basın ve düşünce özgürlüğünün tam olarak kullanılmasının önünde ciddi bir engel olduğu, 301’in çağın gerisinde kalan ve toplumsal barışı zedeleyici bir düzenleme olduğu savunuldu.

Girişim, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Aydın Cıngı moderatörlüğünde “301 Neden Kaldırılmalıdır” başlıklı panel de düzenledi. Panele, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile “Sürekli Aydınlık için 1 Dakika Karanlık” eylemini koordine eden Avukat Ergin Cinmen konuşmacı olarak katıldı.

Turgut Tarhanlı, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Medeni Siyasi Hayata Dair Sözleşme’ye taraf olduğunu belirterek, “Türkiye’de açılan davaların yüzde 47’si beraatla sonuçlanmıştır. Neden? Çünkü, iki vakadan birinde gereksiz, yersiz dava açıyor Türkiye” diye konuştu.

Avukat Ergin Cinmen ise, hukukçuların yanlış yönlendirmeler ve eğitimlerle bugüne geldiklerini ve okuldan sonra devlet sistemi içinde farklılaştıklarını söyledi. Cinmen, “Ne kadar bilirsen bil, anlattıkların, karşındakinin anlayabildiği kadardır. Benim açımdan olumsuz bir tablo. Hukuk fakültesinden çıkan çocuklar devlet fanusunun içine giriyor. Asıl sorun bu maddenin insanlarda otosansüre neden olduğu. Bu da beraberinde, karşılıklı alış verişin kesilmesini getiriyor. Düşünceyi köreltip, donduruyor” dedi.

Girişimin, kampanya kapsamındaki etkinliklerine 1 Ekim’de yapılacak Hrant Dink davasına ve 11 Ekim'de Agos gazetesi çalışanlarının 301. maddeden yargılandıkları duruşmaya katılımla devam edecek.

takvim



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,523 µs