En Sıcak Konular

Kıbrıs'a Rus askeri üssü

9 Şubat 2015 10:58 tsi
Kıbrıs'a Rus askeri üssü Akdeniz'de yeni dengeler

AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları engelleme çabasıyla dikkat çeken Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti, şimdi de askeri üs konusunu gündeme getirdi. Rum lider Nicos Anastasiades’in 25 Şubat’ta Moskova’ya yapacağı ziyarette bu yönde resmi bir anlaşma imzalanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Anastasiades, Cyprus Weekly gazetesine verdiği demeçte, ülkesinin Rus hava ve deniz üssüne evsahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Anastasiades, “Rusya ile aramızda yenilenmesi gereken eski bir anlaşma var. Ayrıca, Fransa ve Almanya’ya verdiğimize benzer bazı ek hizmetler Rusya’ya da verilecek. Kıbırs ile Rusya geleneksel olarak iyi ilişkilere sahip ve bu değişmeyecek” dedi.

Rum ve Rus basını, Pafos uluslararası havaalanı yakınında, İngiliz hava üssü “Akrotiri”den 40 kilometre uzaklıktaki “Andreas Papandreu” hava üssünün muhtemelen Rus uçaklarının kullanımına açılacağını bildiriyor.  

Lenta.Ru, buna ek olarak Rus donanmasına bağlı gemilerinde daimi olarak Limasol limanındaki üssü kullanacağını duyurdu.

Global Post’un haberinde ise “Rus donanmasının kullanacağı Limasol limanı, NATO operasyonları için kullanılan ve ayrıca NATO’nun elektronik gözlem sistemleriyle dolu  İngiliz hava üssü Akrotiri’ye komşu” denildi.

Rus Vedomosti gazetesi, Kıbrıs’taki liman ve havaalanından, şu an BM’nin Lübnan misyonuna bağlı Fransız helikopterleri ve Alman gemilerinin de  lojistik destek aldığını yazdı.

Greek Reporter dergisi, Rusya’nın Kıbrıs’ta askeri üs sahibi olma arzusunu ilettiğini geçen ay yazmıştı.  

Bu gelişmeler ışığında Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiades’in 25 Şubat’ta planlanan Moskova gezisi büyük önem kazandı. Gezide hem askeri, hem de ekonomik işbirliğinin masaya yatırılacağı belirtiliyor.

Rusya’dan son 20 yılda Kıbrıs Rum kesimine 30 milyar dolardan fazla para transfer edildiği bildiriliyor. Çok sayıda önemli Rus şirketinin hukuki merkezi de burada bulunuyor. Son dönemde Rusya’nın kara para aklamayla mücadele önlemleri ve off shore şirketlerine yönelik kıskacı, Rusların Rum kesimiyle ilişkilerini zayıflatmaya başlamıştı.  2013’te Kıbrıs Rum bankaları batarken, mevduatların üçte birinin Ruslara ait olduğu bildirilmişti. 

TürkRus



Bu haber 1,553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,632 µs