En Sıcak Konular

Barzani: Öcalan’la yazışıyoruz

9 Şubat 2015 08:47 tsi
Barzani: Öcalan’la yazışıyoruz
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, İmralı’da tutuklu bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’la mektup vasıtasıyla yazıştıklarını açıkladı.

Londra’da yayınlanan el - Hayat gazetesine konuşan Barzani’nin açıklamaları Rudaw’da yayınlardı. Çözüm sürecinde zaman zaman devreye giren Barzani, ilk kez Öcalan’la yazıştıklarını açıkladı. Yazışmanın Zana aracılığıyla yapıldığını belirten Barzani, Öcalan’ın genel konularda yardımda bulunmak istediğini kaydetti.  

IŞİD’e karşı  Kürtlerin verdiği savaş konusunda da bilgi veren Barzani,  Kürdistan Bölgesi’nde İranlı herhangi bir askeri uzman bulunmadığını, Erbil ile Tahran arasında ise bir sorun yaşanmadığını söyledi.  IŞİD’le savaşın başlamasından sonra İran’ın Erbil’e iki uçak yardım kargosu gönderdiğini ifade eden Barzani, yardımların sürdüğünü söyledi.

Barzani, “Hem ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la hem de İranlı komutan Kasım Süleymani’yle dostluk geliştirebilir misiniz” sorusunu, “Benim için ulusumun meselesi önemlidir. İran ve ABD arasındaki anlaşmazlıkla ilgilenmiyorum. Kim Kürtler’e yardım ederse, ona teşekkür etmek lazım” diye yanıtladı.  Barzani, ABD - İran anlaşmasının ise tüm Ortadoğu’ya etki edeceğini söyledi.

“Başka bir gücün Kerkük’e girmesine izin vermeyeceğiz”

Barzani, Şii milis grubu Heşid Şabi’nin Kerkük’ü savunmak üzere 5 bin milis gönderdiği yönündeki iddiayı, “Heşdi Şabi’ye ihtiyacımız yok ve başka bir gücün de Kerkük’e girmesine izin vermeyeceğiz. İhtiyacımız olduğu takdirde dost ve müttefiklerimizden isteriz bunu. Şu an ne Heşdi Şabi’ye ne de başka bir güce ihtiyacımız yok” sözleri ile değerlendirdi.

Barzani, Irak’ta bağımsız bir Kürdistan kurulmasına yönelik bir soruyu ise, “Benim isteğimin kimsenin isteğine üstünlüğü yoktur. Ben Kürdistan’ı bağımsız bir devlet olarak görmek istiyorum” diye yanıtladı. Barzani, “Parçalanmış bütün Kürdistan’ı mı kastediyorsunuz yoksa Irak Kürdistanı’nı mı” sorusuna da, “Şu an Irak Kürdistanı’dan bahsediyorum”  diye yanıtladı.

“Bırakmak istiyorum ama…”

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nı bırakmak istediğini de ifade eden Barzani, “Gerçek duygum şu ki, bu emaneti başkasına devretmek istiyorum. Yaşamım boyunca başkan olarak kalmayı diğerlerinin yaptığını tekrar etmeyi asla istemiyorum. Bir süre sonra görevimden el çekmek istiyorum ancak halk vazgeçmemi istemiyor. Açıkça söylüyorum ki, itibarım benim en büyük koltuğumdur” dedi.

Barzani, “Bir general rolünü mü üstlendiniz?” sorusunu ise gülerek, “Ben general değil, bir peşmergeyim” diye yanıtladı.

Milliyet



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs