’derin’ CHP! | " /> ’derin’ CHP! | "/>

En Sıcak Konular

Baykal'ı ayakta tutan ’derin’ CHP!

15 Eylül 2007 20:32 tsi
Baykal'ı ayakta tutan ’derin’  CHP! CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin başında girdiği 4 seçimde de birinci parti çıkmayı başaramasa da, parti içinde sürekli lider olmasını neye borçlu? İşte her seçimde CHP'yi hüsrana uğratan 'derin' kadro ve Baykal'ın onlardan neden vazgeçemedi

Bazıları çok eski CHP'li bazıları ise yeni. Ortak özellikleri, 12 Eylül darbesinden sonra, 1992' de yeniden açılan CHP' de yollarının bir kez daha kesişmesi. Hep Baykal' a sadık kaldılar, karşılığını da aldılar ... Milletvekili listelerinde en üst sıradaydılar. Parti teşkilatına hakim oldular. İşte her seçimde CHP'yi hüsrana uğratan 'derin' kadro ...

1- Şinasi Öktem: CHP İstanbul Milletvekili. 1989-1994 arası, SHP'den Ümraniye Belediye Başkanı'ydı.

2- Güldal Okutucu: CHP Kadın Kolları Başkanı ve MYK üyesi... Eski İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem'in kız kardeşi.

3- Eşref Erdem: CHP Genel Başkan Yardımcısı. Asker kökenli. 12 Mart'tan soma soku faaliyetleri nedeniyle ordudan ilişiği kesildi. CHP, 1992' de Deniz Baykal liderliğinde tekrar hayat bulduğunda, partiye katılan ilk isimlerden biriydi.

4- Oğuz Oyan: CHP Genel Sekreter Yardımcısı. Maliye profesörü. Doktorasını Paris 1 Pantheon Sorbonne' da yaptı. Türk-İş Konfederasyonu'nda Araştırma Merkezi MüdÜrlüğü görevinde bulundu.

5- Önder Sav: Genel Sekreter. Yönetimde, Eşref Erdem ile birlikte Baykal' a en yakın isim. Hatta MYK, PM ve milletvekili listelerinin Eşrefçi, Önderci olarak paylaşıldığı iddia ediliyor.

6- Ali Topuz: İstanbul Milletvekili. Deniz Baykal ile araları mesafeli gibi gözükse de siyaseten çok etkili bir isim. İddialara göre Deniz Baykal, Ali Topuz'un 10 dediğinden ikisini mutlaka yapar.

7- Mustafa Özyürek: Genel başkan yardımcılarından biri. Gençlik yıllarından itibaren Baykal ile arkadaş oldukları söyleniyor.

8- Kemal Anadol: CHP Grup Başkanvekili. İzmir bölgesi delegeleri üzerinde güçlü bir isim. Marksist çizgiden gelme. Batı'nın dünyayı sömürmesine karşı çıkan 'Üçüncü Dünyacılar' grubunun önderlerindendi. 

9- Mehmet Sevigen: CHP Genel Sekreter Yardımcısı. Eski dans şampiyonu. Fotoroman yıldızı. Çocuk güzellik yarışması birincisi. 1991' de il başkanlığını yaptığı DSP' den milletvekili seçildi. 1992' de CHP'nin yeniden açılışında yer aldı. Baykarın en samimi olduğu isim. "Bülent Ecevit'e sırtını dönünce, Baykal onu çok sevdi" yorumları yapılıyor. 1995,2002 ve 2007'de CHP milletvekili oldu.

10- Kemal Kılıçdaroğlu: Milletvekili. 1991-1999 arası SSK ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü yaptı. Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu.

11- Mehmet Ali Özpolat: MYK üyesi. Alevi cemaatinde etkin. İstanbul İl Başkam Ahmet Ketenci, 1995'te milletveki Deniz Baykal, arkadaşlıkları uzun yıllara dayanan Mustafa Özyürek ve Kemal Anadol'la birlikte. Özyürek (solda), Baykal'ın gençlik arkadaşı.

12- Zekeriya Akınel: MYK üyesi. Merkez Bankası'nın eski Başkanı. 1998' de partiye katıldı. 2002 ve 2007' de milletvekili oldu. Bürokrat kimliğiyle Baykarın değişmez isimlerinden.

13- Mesut Değer: MYK üyesi. Diyarbakır örgütünün' önde gelen ismi. Değerler Aşireti'nden. Mesut Değer, 2002' de Meclis' e girdi. Son seçimlerde de Diyarbakır birinci sıra adayıydı; ama CHP, Diyarbakır' dan milletvekili çıkaramadı. Baykal'ın, Değer'i, siyasal sadakati ve feodal ilişkileri nedeniyle tuttuğu iddia ediliyor.

14- Kemal Demirel: MYK üyesi. CHP Bursa örgütünde güçlü bir isim. 12 Eylü1'e kadar Bursa İl Gençlik Kolu Başkanlığı yaptı. Partinin 1992' de yeniden hayata geçmesiyle Baykal'ın yanında yer aldı.

15- Mehmet Cevdet Selvi: Dört genel başkan yardımcısından biri. CHP' den; iki dönem Eskişehir, ardından İstanbul ve son olarak da Kocaeli' den milletvekili seçildi. Sendika kökenli, Petrol-İş Sendikası'nın eski genel başkanı.

16- Sinan Yerlikaya: MYK üyesi. Tunceli ve çevre illerindeki CHP örgütünde güçlü. Bu bölgedeki Alevi cemaatinde etkin. CHP'nin yeniden açılışından bu yana Deniz Baykal'ın yamndan ayrılmayan isimlerden. 1995 ve 2002' de milletvekili seçildi. CHP' 2007 seçimlerinde Tunceli' den milletvekili çıkaramadı.

17 - Algan Hacaloğlu: Genel Sekreter Yardımcısı. Robert Kolej mezunu ... DPT' de müsteşar yardımcılığı görevinde bulundu. 1970'ler CHP'si; Ecevitçiler, Topuzcular, Baykalcılar ve Kemal Anadol'un başını çektiği 'Üçüncü Dünyacılar' diye tanımlanan gruplara bölünmüştü. Hacaloğlu, İstanbul' da oldukça etkin olan Ali Topuz ekibindeydi.

18- Fuat Çay: MYK üyesi. Hatay örgütünde güçlü. Arapça biliyor ve Alevi. 1995'teki DYP-CHP koalisyonunda Sanayi ve Ticaret Bakanı'ydı. 1992' de CHP'nin yeniden siyasal hayata girmesinden bu yana Deniz Baykal'ın yanından hiç ayrılmadı.

19- Onur Öymen: CHP Genel Başkan Yardımcısı. Dışişleri Bakanlığı'nın eski müsteşarı ve büyükelçi. Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olduktan sonra ilk kez 2002 seçimlerinde CHP' den aday gösterildi. Öymen'in bu yükselişinin, eski büyükelçi ve milletvekili İnal Batu'nun partiden istifa gerekçelerinden biri olduğu ileri sürülüyor.

Baykal onlardan neden vazgeçemiyor? 

Eşref Erdem: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki delegeler üzerinde etkin. Baykal'ın sırdaşı.

Önder Sav: Ankara başta olmak üzere Orta Anadolu ve Ege delegasyonu ondan soruluyor. Örgütte, Baykal'ı ayakta tutan adam.

Mehmet Sevigen: İstanbul İl Örgütü'nde güçlü. Parti yönetiminde, Baykal'la en samimi isim.

Onur Öymen: Dış politika konusunda otoriter.

Algan Hacaloğlu: Siyasal sadakati nedeniyle ... 1992' de CHP'nin yeniden açılmasında Deniz Baykal'la çalıştı.

Cevdet Selvi: Eskişehir delegasyonundaki etkin isim. Sendikalarla ilişkileri çok iyi.

Mustafa Özyürek: Deniz Baykal'la gençlik yıllarından bu yana arkadaş. Mali konularda yetkin.

Fuat Çay: Hatay örgütünde güçlü ve Alevi cemaatinde etkin.

Mehmet Ali Özpolat: İstanbul üçüncü bölgede (Bahçelievler, Bağcılar, Silivri, Çatalca) örgütün en önemli isimlerden. Alevi cemaatinde etkin.

Mesut Değer: Diyarbakır örgütünün önde gelen ismi ve aşiret lideri.

Zekeriya Akıncı: Bürokrat kimliği nedeniyle parti yönetiminde yer alan isimlerden.

Oğuz Oyan: Akademisyen kişiliği nedeniyle, Baykal'ın tuttuğu bir isim.

Sinan Yerlikaya: Tunceli delegasyonunda ve çevre illerin örgütünde güçlü. Alevi cemaatinden.

Kemal Demirel: CHP Bursa örgütünde güçlü bir isim. Partinin 1992' de yeniden hayat bulması sürecinde yer aldı.

Şinasi Öktem: Ümraniye'nin eski belediye başkanı. Baykal, örgütçü yeteneğine güveniyor.

Ali Topuz: Deneyimli bir siyasi ve bürokrat. Parti üstü bir isim olarak gösteriliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu: Alevi delegeler üzerinde etkili. Sosyal güvenlik konusunda yetkin. Nitelikli bir bürokrat.

Kemal Anadol: İzmir bölgesi delegeleri üzerinde güçlü.

Güldal Okutucu: Siyasi sadakati ve ağabeyi Şinasi Öktem'in etkisi nedeniyle her zaman Baykal'ın yakınında.

Tempo



Bu haber 1,362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,215 µs