En Sıcak Konular

IKBY'ye 13 milyon avro değerinde silah yardımı

6 Şubat 2015 22:03 tsi
Almanya’nın terör örgütü IŞİD ile mücadele için Irak Kürt Bölgesel Yönetim’ine 13 milyon avro değerinde silah yardımı yapacağı bildirildi.

Almanya’nın terör örgütü IŞİD ile mücadele için Irak Kürt Bölgesel Yönetim’ine (IKBY) 13 milyon avro değerinde silah yardımı yapacağı bildirildi
 
Almanya Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan listede, IKBY’ye gönderilecek silah ve mühimmat arasında, 30 milan tanksavar, 203 adet bazuka, 4 bin 80 G3piyade tüfeği,  40 P1 tabanca, 10 bin el bombası, 10 "Dingo" adlı askeri nakliye aracı ve 10 sıhhi araç,  6,5 milyon mermi, kış için çeşitli giysiler ve kişisel sıhhi malzeme yer alıyor.
 
Bakanlığın açıklamasında, terör örgütü IŞİD’in Irak ve Suriye’de milyonlarca insanın hayatını tehdit etmeye devam ettiği belirterek, IŞİD’in bölgedeki istikrarı tehlikeye attığı, bunun Almanya’nın güvenlik çıkarlarını doğrudan tehdit ettiği ifade edildi.
 
Birleşmiş Milletlerin IŞİD tehdidini bir çok kez ele aldığı ve Irak hükümetinin terörizmle mücadele çabalarına destek verilmesini istediğine işaret edilen açıklamada, Irak hükümetinin de BM üyelerinden kapsamlı destek verilmesini istediği kaydedildi.
 
Almanya’nın uluslararası ittifak içinde hareket ettiği ifade edilen açıklamada, IŞİD’in son aylarda kısmen durdurulmasının ve geri çekilmesinin başarıldığını, Almanya’nın da şimdiye kadar yapılan yardımlarla buna katkıda bulunduğu belirtildi.
 
Irak’taki merkezi hükümet ile istişare edilerek IKBY’ye geçen yıl askeri yardım yapıldığına işaret edilen açıklamada, Alman hükümetinin şimdi de yine Bağdat’taki hükümet, uluslararası partnerler ve IKBY ile yapılan istişareler sonucunda bu yardımın genişletilmesine karar verdiği ifade edildi.
 
Açıklamada şimdi yapılacak silah yardımın 13 milyon avro değerinde olduğu kaydedildi.
 
Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, Alman hükümetinin aldığı bu kararı eleştirerek, Almanya’nın daha önce gönderdiği silahların nerede kaldığını Alman hükümetinin de bilmediğini ifade etti.
 
Almanya geçen yılın Eylül ve Kasım aylarında IKBY’e 70 milyon avroluk silah ve mühimmat göndermiş daha sonra da ülkeye getirilen 32 Peşmergeye, Bavyera eyaletinde silahların kullanımıyla ilgili eğitim verilmişti.
 
Alman Meclisi de geçen hafta Alman hükümetinin IKBY güçlerine eğitim vermesi için bölgeye yaklaşık 100 kişilik askeri eğitim birliği gönderme kararını onaylamıştı.

aa


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,093 µs