En Sıcak Konular

Japonya'da İslamofobi söz konusu değil

6 Şubat 2015 17:18 tsi
Japonya'da IŞİD terör örgütüne büyük öfke duyulmasına karşın İslamiyete karşı herhangi bir olumsuz tavrın oluşmadığı belirtilirken, bu terörist eylem İslamiyetle bağdaştırılmıyor.

IŞİD terör örgütünün iki Japon rehineyi öldürmesinin ardından Japonya'da bu örgüte öfke duyulmasına karşın, İslamiyet'e karşı herhangi bir olumsuz tavrın oluşmadığı ve bu terörist eylemin İslamiyet'le bağdaşmadığı belirtiliyor.

IŞİD'in Japon Kenji Goto ve Haruna Yukawa'yı öldürmesi nedeniyle ülkedeki birçok dinin temsilcisi de terörist eylemi kınayarak, bu örgütün herhangi bir şekilde İslamiyetle ilgisi olmadığını Japon halkına anlatıyor. Din görevlileri, hem Müslümanların yaşayabileceği tedirginliğe hem de Japon halkında infazlar hakkında İslamiyete yönelik önyargıların oluşmasını engellemek adına halka İslamiyet hakkında bilgi veriyor.

IŞİD'in iki Japon vatandaşını infaz etmesinin ardından bu ülkedeki tepkileri AA'ya değerlendiren Tokyo Camisi İmamı Muhammed Raşit Alas, Japonca, İngilizce ve Türkçe basın açıklamaları yaptıklarını ve "İslam’da teröre kesinlikle yer yoktur" konulu hutbeler okuduklarını söyledi. Alas, IŞİD'in Japoncada "İslam Koku" yani "İslam Devleti" şeklinde anıldığını belirterek, Tokyo Camisi olarak özellikle bu ifadeden kaçındıklarını ve "İslam Devleti" ifadesinin kullanımına tepki gösterdiklerini söyledi.

Nüfusu 127 milyon olan Japonya'da, yaklaşık 100 bin Müslüman bulunuyor. Ülkede Japon kökenli Müslümanların sayısının 10 bin civarında olduğu ifade ediliyor. Yirminci yüzyıldan önce dış dünyaya kapalı ülkede şu an 200 civarında cami ve mescit bulunuyor. Bu camilerin en eskisi ise 1931 yılında Osmanlı tarzında inşa edilen Tokyo Camisi olarak biliniyor.

Tokyo Camisinin "bir temsilci" olarak görüldüğünü ifade eden Alas, medyanın İslam'a dair konularda kendilerini muhatap aldığını, açıklamalarının ve hutbelerinin itibar gördüğünü söyledi. Alas, Tokyo Camisini günde ortalama 100-150 kişinin ziyaret ettiğini belirterek, Japon rehinelerin infazlarının camiye ilginin artmasına neden olduğunu ifade etti.

Olayın ardından Tokyo Camisine gelenlerin, terör örgütü IŞİD ile Müslümanların durumunun farklı olduğunu söylediğini vurgulayan Alas, şunları kaydetti:

"Japon medyası Batı medyasından etkilense de islamofobik bir durum söz konusu değil. Zaten camimizi ziyaret edenler bizi gördükleri ve tanıdıkları zaman böyle bir şey olmadığını görüyor. Japon halkının zaten Türklere karşı bir sempatisi var, keza bizim de (Japonlara) eskiden gelen bir sempatimiz var. Bu da olumlu yönde imaj oluşturmamıza sebep oluyor."

Tokyo Camisinden dünyaya mesaj

İslamofobi, Avrupa'da 2014'ün sonlarına doğru yükselişe geçti ve bu nedenle sadece Türklere yönelik toplamda 313 ırkçı ve ayrımcı saldırı meydana geldi. IŞİD'in terör eylemleri nedeniyle özellikle Almanya'da yaygınlaşan ırkçı ve İslam karşıtı gösterilerin, Japonya'da hayat bulamayacağı belirtiliyor.

Japonya'da islamofobinin yerleşmesini engelleyecek unsurlar olduğunu belirten Tokyo Camisi İmamı Alas, günlük yaşamlarında herhangi bir tepkiyle karşılaşmadıklarını söyledi. Din görevlileri olarak görevlerini iyi yaptıklarını düşündüğünü söyleyen Alas, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar olumsuz bir tepkiyle hiç karşılaşmadım. Eşimden biliyorum, hamdolsun dışarıda çok rahat gezebiliyoruz. Hiçbir kötü bakışa maruz kalmıyoruz. İnşallah bundan sonra da olmaz."

Alas, ülkede islamofobiye dönüşecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını, camide üç dilde yayınlanan hutbelere uluslararası medyanın yoğun ilgi gösterdiğini ve hutbelerin dünyaya bir mesaj niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi.

Japon halkı terörle İslamiyet ayrımının farkında

İki Japon rehinenin IŞİD tarafından infazının ülkede ne gibi bir etkisini olduğunu AA'ya değerlendiren Japonlar, İslamiyet'in terörist eylemlerle ilişkilendirilemeyeceğini vurguluyor.

Japon Ikemato Eiko (66), "bu tür aşağılık hareketlerde bulunan insanların Müslümanlar olmadıklarını" vurgulayarak, IŞİD'in kendisini İslam diniyle bağdaştırmasının Müslümanlar hakkında yanlış bir imaja sebep olduğunu söyledi.

Bir sağlık kuruluşunda Akupunktur uzmanı olarak çalışan Eiko, "Ben herhangi bir dinin mensubu değilim. Biliyorum ki dünyada mültecilere yardım eden İHH gibi Müslüman organizasyonlar var. Bütün Müslümanların iyi niyetli faaliyetlerde bulunduklarını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. Japonya'da geçmişte yaşanan doğal felaketlerde çoğu Müslüman birçok ülkeden yardım gördüklerini hatırlatan Eiko, "Müslüman ülkelerin bizim için neler yaptıklarını biliyoruz ve hatırlıyoruz" dedi.

Eiko ayrıca gazete ve televizyonlarda Ürdünlülerin, öldürülen Japon rehineler için dua ettiklerini gördüklerini sözlerine ekledi.

"İslamiyet'i terörizmle karıştırmayın, İslam şiddet ve terörü yasaklar"

Japon kökenli Müslümanlardan Şimoyama Abdülkerim Şigeru (65) da IŞİD'in infazlarının ardından çevresindekilerin tepkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tokyo'da yaşayan Şigeru, Japonların genelinin terörizmi İslamiyetle ilişkilendirmediğini, IŞİD'in hem Japon halkını hem de Başbakan Şinzo Abe'yi tehdit ettiğini bildiklerini söyledi. Bir Japon yayınevinde editörlük yapan Şigeru, Japonya'nın modernleşme sürecinde eğitimden, politikaya birçok alanda Batı toplumlarını taklit ettiğini belirtti.

Japonya, 45 yıllık İmparator Meiji döneminde (1868-1912) birçok alanda reform yapmış ve 1869 yılında ilan ettiği anayasanın temelini Almanya ve Fransa'dan almıştı.

Şigeru, "Japonya, modernleşme sürecinde Batı medyasının İslam anlayışını benimsemişti. Son 40-50 senedir Ortadoğu'yu ve İslam'ı anlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz" dedi.

İslamiyet Japonya'da her ne kadar 1900'lü yıllardan sonra yaygınlaşsa da Müslümanlarla ilk ilişkiler 8. yüzyıla dayanıyor. Ülkeye 19. yüzyılın sonlarından itibaren Rusya'dan göç eden Müslüman Türk-Tatar topluluklarının da etkisiyle İslamiyetin ülke genelinde bilinirliği artmaya başladı.

11 Eylül saldırısının ardından Batı medyasının etkisiyle ülkede "İslamiyeti terörle bağdaştıranların" olduğunu belirten Şigeru, bu nedenle İslamı Japon halkına doğru anlatmanın gerektiğini ifade etti.

"Tokyo Camisine gelenlere şunları söylüyorum. 'Lütfen İslamiyeti terörizmle karıştırmayın, İslam şiddet ve terörü yasaklar'" diyen Şigeru, bugüne kadar görüştüğü kişilerin IŞİD ve İslamiyeti birarada yorumlamadığını sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs