En Sıcak Konular

Küba'ya mütevazi bir cami yapılmasını talep edeceğiz

6 Şubat 2015 17:36 tsi
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Tutkun, "Cumhurbaşkanımızın Küba seyahatinde, Müslüman öğrencilerin yoğunlukta bulunduğu Santiago şehrine mütevazi bir cami yapılmasını talep edeceğiz" dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, "Cumhurbaşkanımızın Küba seyahatinde, Müslüman öğrencilerin yoğunlukta bulunduğu Santiago şehrine mütevazi bir cami yapılmasını talep edeceğiz" dedi.

Tutkun, TDV Genel Merkezinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tutkun, vakıf olarak dünyanın dört bir tarafında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 8 Şubat'ta Küba seyahatine çıkacaklarını belirten Tutkun, farklı sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa "Aşk-ı Nebi" sergisi düzenleyeceklerini anlattı.

Tutkun, Küba ile Diyanet Vakfı arasındaki diyaloğun yeni başlamadığını, deprem sonrası Haiti'ye ulaştırılan yardımlarla ilişkilerin aktif hale geldiğini söyledi.

"Küba Büyükelçiliği her konuda yardımcı oldu"

Küba'da Müslüman ülkelerin katılımıyla bir cami yapılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Tutkun, Türkiye'nin Küba Büyükelçiliğinin kendilerine konuyla ilgili her türlü desteği verdiğini aktardı.

Küba'daki yaklaşık 3 bin 500 Müslüman için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve onların en önemli ihtiyacının ibadethane olduğunu vurgulayan Tutkun, "Müslümanların ibadetlerini yapacağı bir cami yok. İslam Birliği Temsilcisi olan Yahya Pedro'nun evinde cuma namazı kılınıyor. Bazen yetmediği için üç kez namaz kılınabiliyor. Biz de cami yapımı konusunda Küba ile görüştük. Küba devletinin din işlerine bakan temsilciliği, bizi resmi olarak Küba'ya davet etti. Caminin yapımını kabul ettiler ve yerini gösterdiler. Eski Havana dedikleri bir arazi. Konum olarak da çok güzel" değerlendirmesinde bulundu.

"Cami, Müslüman ülkelerinin katkısıyla yapılacak"

Tutkun, Küba Dışişleri Bakanlığından üst düzey yetkiliyi de Türkiye'de ağırladıklarına işaret ederek, konuklarının Kocatepe Camisi'ni ziyaret ettiğini söyledi.

Küba'nın, tek bir ülkenin inşa etmesini istemediğinden caminin Müslüman ülkelerin katkısıyla yapılacağını belirten Tutkun, "Türkiye'den çini, halı, hat süslemesi gibi alanlarda destek vereceğiz. Biz çok sayıda ülkenin olması halinde cami yapım sürecinin uzayabileceğini ilettik. Ortaköy Camisi oradaki mimariyle aynı. Onu yapabileceğimizi söyledik" diye konuştu.

Tutkun, Suudi Arabistanlı yetkililerin de Küba'ya birlikte cami yapılması yönünde tekliflerinin bulunduğunu bildirdi.

"Küba'dan ikinci cami talebimiz olacak"

Küba'ya ilk caminin yapılmasının artık kararlaştırıldığına dikkati çeken Tutkun, "Cumhurbaşkanımızın Küba seyahatinde, Müslüman öğrencilerin yoğunlukta bulunduğu Santiago şehrine minaresi olan mütevazi bir cami yapılmasını talep edeceğiz. Oraya bir mescit tarzında da olabilir" dedi.

"Öğrenci konuk evleri açıyoruz"

Türkiye'deki eğitim faaliyetleri hakkında bilgi veren Tutkun, her ilde bir yurt açılması yönünde çalışma başlattıklarını anımsattı.

Tutkun, öncelikle kız öğrenciler için yurtlar açtıklarını ifade ederek, İstanbul'da bin 500 kişilik kız yurdunun hizmete girdiğini söyledi. Ankara'da kısa bir süre sonra yaklaşık 600 kişilik kız öğrenci yurdunun açılışını yapacaklarının altını çizen Tutkun, şunları kaydetti:

"Yer kiralayarak, bazı yerlerde de belli binaların tahsis edilmesiyle yeni yurtlar açıyoruz. Yurtlarımızda bin 500 kontenjan varken, bu yıl 4 bin 500'e çıktı. Şu anda vakfımızın 995 şubesi var. Öğrenci konuk evleri çalışması başlattık. Öğrencilerimiz için kiraladığımız evleri tahsis ettik. Burada da 60 evde yaklaşık 500 öğrenci barınıyor."

"Ülkesine faydalı olabilecek alanlara yönlendirmek istiyoruz"

Tutkun, vakfın 1996'dan beri Türkiye'ye öğrenci getirip okuttuğunu dile getirerek, "Bu öğrencileri, mezun olduktan sonra, yurt dışında açacağımız okullarda değerlendireceğiz. Ülkesine faydalı olabilecek alanlara yönlendirmek istiyoruz. Projeyi, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütüyoruz. Şu anda 2 bin 500 civarı öğrenci var. 700'ü de Avrupa'dan getirilen gurbetçi çocuklarımızdan oluşuyor. Avrupa'dan gelen bu arkadaşlarımız sözleşmeli Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olarak yine Avrupa'da görev alabiliyor" ifadelerini kullandı.

TDV Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin de 13 Mart'ta vakfın 40. kuruluş yılının kutlanacağını belirterek, çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini ve "Uluslararası İyilik Ödülleri" vereceklerini kaydetti. 

AA



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs