En Sıcak Konular

NATO'dan Rusya'ya gözdağı

6 Şubat 2015 16:28 tsi
NATO'dan Rusya'ya gözdağı NATO'nun "öncü güç" oluşturma kararı, Rusya'ya yönelik bir gözdağı olarak değerlendiriliyor

 Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü'nün (NATO), 5 bin askerden oluşacak "öncü güç" kurulmasını onaylaması, Rusya'nın Ukrayna politikasına karşı gözdağı olarak değerlendirildi.

NATO Savunma Bakanları'nın Ukrayna krizinin ardından Rusya ve Batı arasında tırmanışa geçen ve birçok siyasi tarafından "yeni soğuk savaş" olarak adlandırılan gelişmeler üzerine "öncü güç" kurulmasına onay vermesi, taraflar arasındaki gerilimin devam edeceğine dair önemli bir işaret olarak görülüyor.

Baltık ülkeleri (Letonya, Litvanya, Estonya), Bulgaristan, Polonya ve Romanya'da ulusal ordularla NATO güçleri arasında bağlantı noktası olacak komuta kontrol merkezlerinin kurulması kararının da söz konusu ülkelerin kendilerini Rusya karşısında daha güvenli hissetmelerini sağlayacağı kaydediliyor.

NATO'nun kararını AA'ya değerlendiren Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Rusya ile Batı arasındaki gergin ilişkilere dikkati çekerek, "Bu karar, Rusya'ya yönelik bir gözdağı anlamını taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dedeoğlu, özellikle Polonya gibi ülkelerde asker sayının artırılabileceğini kaydederek,  bölge ülkelerinin Rusya'nın Ukrayna politikasının ardından tedirgin olmaya başladığını belirtti.

- "Güçlü güvence istiyorlar"  

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan de  Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı "Kırım Özerk Cumhuriyeti"ni ilhak etmesiyle bozulan Batı-Rusya ilişkilerine dikkati çekerek, "Baltık ülkeleri, Bulgaristan, Romanya ve Polonya, Rusya'nın kendilerine müdahalede bulunacağından endişe ediyor. Bu nedenle de NATO'dan daha güçlü güvenceler istiyorlar" dedi.

Söz konusu ülkelerin NATO üyesi olmalarına rağmen, bunun tek başına yeterli olmadığına işaret eden Turan, bu kararın alınmasında özellikle Rusya'nın Ukrayna politikasının etkili olduğunu belirtti. Turan, NATO'nun "öncü güç" ve bölgede komuta kontrol merkezi kurulmasını onay vererek söz konusu ülkelerin endişelerini gidermeyi amaçladığını dile getirdi.

- "Öncü güç" kararı  

 Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya ve İngiltere, NATO'nun 2016 başında aktif hale getirmeyi planladığı "öncü güc"ün yönetimini dönüşümlü olarak üstlenerek çerçeve ülke rolünü oynayacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün düzenlediği basın toplantısında, savunma bakanlarının Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Bulgaristan'da çok uluslu komuta kontrol merkezleri kurulması kararını onayladıklarını söyledi.

Stoltenberg, tatbikat düzenleyecek komuta merkezlerinin kriz anlarında ulusal ordular ve sevk edilecek NATO güçlerinin birlikte görev yapabilmelerini güvence altına alacağını belirtti.

Asker sayısının 13 binden 30 bine çıkarılması kararlaştırılan mukavemet gücünün Rusya'nın saldırgan eylemleriyle ittifakın güneyindeki örgütlerin oluşturduğu tehditlere cevap niteliğinde olacağını vurgulayan Stoltenberg, "5 kara taburu ve yaklaşık 5 bin askerden oluşturulacak öncü gücün hava ve deniz unsurlarının yanı sıra, özel kuvvetlerce destekleneceği, bu gücün öncü unsurlarının 48 saat içinde kriz bölgesinde hazır olacağı ve diğer unsurlarının 1 haftada konuşlandırılabileceği" ifadelerini kullandı.

NATO, bu kararların yanı sıra birlik dışı ülkelerle ilişkilerini de devam ettiriyor. Bu noktada Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te ortak eğitim merkezi açılması kararı, dünkü NATO Savunma Bakanları toplantısında onaylandı. 

AA



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,127 µs