En Sıcak Konular

Ramazan'a özel en güzel yemekler

15 Eylül 2007 17:05 tsi
Ramazan'a özel en güzel yemekler 

Ramazan elbette iftar ve sahur arasında koşuşturmayla geçen bir ay değil. Ancak o sofraların bereketini ve güzelliğini görmezden gelmek de imkansız. İşte Ramazan’a özel tarifler...

Ramazan’ın gelişi ile beraber her birimizin mutfağında sahur ve iftar telaşları, zihinlerimizde günlerin ne kadar kısa olduğu endişesi dolaşıyor. Hızla geçen günlerde yemek telaşını azaltmak için Portakal Ağacı sayfası Ramazan’a özel sahur ve iftar tarifleriyle çıkıyor karşınıza.

LAVAŞLI OMLET

Malzemeler:

- 1 tatlı kaşığı tereyağı

- 2 adet yumurta

- 5-6 dal maydanoz (doğranmış)

- 4 adet siyah zeytin (çekirdeği çıkarılıp dilimlenmiş)

- Tuz

- 1 adet lavaş ekmeği

Yapılışı: Yumurta, maydanoz, zeytin ve tuzu bir kâsede karıştırın. Tereyağını tavada eritip karışımla omletinizi hazırlayın. Hazırladığınız omlet pişince lavaş ekmeğinin üzerine alıp sararak servis yapın.

TAVUK SUYU ÇORBA

Malzemeler:

- 1 adet tavuk göğsü

- 1 adet tavuk but

- 2 baş kuru soğan

- 2 yemek kaşığı un

- 3 diş sarımsak

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- Tuz

- Karabiber

Yapılışı:

1. Tavuk butu derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ile birlikte haşlayın. Haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın.

2. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresine alın. Unun kokusu gidene kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kavurun.

3. Tavuğu haşladığınız et suyuna bir miktar kaynamış su ilave edin (toplam 2 litre olacak kadar). Bu suyu unun üzerine azar azar ekleyin.

4. Sarımsakları dövün ve doğranmış tavuklarla birlikte tencereye ilave edin. Çorbanın suyunu kontrol ederek tuzunu ayarlayın. (Kontrol etmenizin nedeni, tavuk suyunun tuzlu olması.) 10 dakika pişirin. Bu arada tencerenin ağzını açık tutmaya özen gösterin.

5. En son, servis yaparken üzerine çekilmiş karabiber serpin.

PATLICAN KEBABI

Malzemeler:

- Kıyma harcı: Yarım kg. az yağlı kıyma (iki kere çekilmiş olursa daha iyi olur)

- 2 ekmek içi (ufalanmış)

- 1 yumurta

- Tuz

- Karabiber

- Maydanoz

- Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı

- Ayrıca: 1-2 adet domates, 3 adet patlıcan, 2 adet sivri biber

Yapılışı:

Tüm malzemeleri iyice karıştırıp harcı yapın. Eğer zamanınız varsa bir gece buzdolabında bekletin, yoksa siz diğer malzemeleri hazırlayana kadar buzdolabında dursun. Sivri biberlerin içlerini çıkartın. Domateslerle beraber ikiye bölün. Köfteyi hazırladıktan sonra patlıcanları alacalı soyun. Fırın kabına bir patlıcan bir köfte olacak şekilde dizin. Domates ve biberleri de yerleştirin. Üzerini alüminyum folyoyla kapatıp önceden ısıtılmış 250 0C fırının en alt sırasına yerleştirdiğiniz telin üzerine koyun. Yaklaşık bir saat köfteler ve patlıcanlar pişene kadar bekleyin. Pişirme süresinin son on dakikasında alüminyum folyoyu çıkararak pişirin.

ANNEANNEMİN KARIŞIK KIZARTMASI

Malzemeler:

- 3 patates

- 3 patlıcan

- 4 domates

- 10 sivribiber

- 10 sarımsak

- 1,5 su bardağı ayçiçeği yağı

- 1 çay kaşığı (varsa öğütülmüş) karabiber

- 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

1. Sebzelerin hepsini yıkayın. 3 patatesi soyun. Yarım parmak kalınlığındaki daireler şeklinde kesin. (Bütün sebzeleri aynı şekilde doğramak kaydıyla dilediğiniz doğrama şeklini seçebilirsiniz.)

2. 1,5 su bardağı ayçiçeği yağını kızartma tavasına koyup kızdırın. Yağ kızınca patatesleri atıp kızartın. Patatesler kızarırken 3 patlıcanı alacalı soyup bir parmak kalınlığında kesin. Sarımsakları soyun. Biberlerin saplarını kesip ikiye bölün. Domateslerin kabuklarını soyup, birer parmak kalınlığında dairelere bölün. (Her domatesten 3 eşit parça çıkacak şekilde.)

3. Kızaran patatesleri kevgire veya kâğıt havlunun üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Sırayla patlıcanları, biber ve sarımsakları kızartıp kevgire alın. (Süzülenleri servis tabağına alın.) Patates ve patlıcanları servis tabağına ayrı ayrı dizin.

4. Tavada kalan yağı boşaltın. Tavaya domatesleri koyun. Domateslerin her iki tarafını da kızartın. Tabaktaki sebzelerin üzerine tuz serpin. Domatesleri sebzelerin üzerine dizip, bir miktar daha tuz serpin. En son, domateslerin üzerine gelecek şekilde karabiber öğütün.

KALBURABASTI

Hamur malzemeleri:

- 1 paket yumuşak margarin

- 3 su bardağı un

- 1 veya 2 kaşık yoğurt

- 2 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 yumurta

- 1 paket kabartma tozu

İçine: 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi.

Şerbet malzemeleri: 2,5 su bardağı tozşeker, 2,5 su bardağı su, 1/4 limonun suyu.

Şerbetin hazırlanması:

1. 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın. Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

1. 1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin. Bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın. Bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin.

2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avucunuzun ortası kadar açın. Hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin.

3. Kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 1800C’de 10-15 dakika pişirin. Sonra ısıyı 2000C’ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. Üzerleri kızarınca fırından çıkarın. Sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.

Zaman



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,181 µs