En Sıcak Konular

Gittikçe uzaklaşıyor

6 Şubat 2015 12:07 tsi
Gittikçe uzaklaşıyor NATOUT!

iyibilgi Ankara

Türk kamuoyu ve medyasının gündeminde olmayan iki gelişme var. İkisi de Batı ile ilişkilerle ilgili. İkisi de ayrıca askeri gücün kullanımı ile ilgili.

Birincisi, IŞİD’le mücadele ABD öncülüğündeki koalisyonda son dönemde bir çatlak yaşandığı, bu çatlağın da Türkiye’den kaynaklandığı iddiası. Kısa süre önce Birleşik Arap Emirlikleri’nin Aralık ayından bu yana hava saldırılarına katılımının askıya alındığı belirtilmişti.

Buna ek olarak, uçağı düşürülen Ürdün’lü pilot Kesasibe’nin, uzun süre uçağının düştüğü nehirde kurtarılmayı beklediği belirtilmişti. ABD ordusunun kurtarma operasyonları için çatışma bölgesine yakın üsleri kullanmayı talep ettiği, bunu Türkiye’ye ilettiği, ancak Ankara’nın reddettiği öne sürülüyor. Bu önemli bir iddia ve eğer doğruysa hayli tartışılacaktır.

‘Haziran’da görüşelim…

İkinci gelişme ise NATO’nun altı yeni komuta kontrol merkezi ve yüksek kapasiteli bir öncü gücü devreye sokma adımı ile ilgili. Bu da önemli, hatta daha önemli bir gelişme.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg  bu önlemler için şunları söylüyor; “Soğuk Savaş’tan bu yana ortak savunmamıza yönelik en büyük güçlendirme olacak.”

Türkiye ile ilgisi de hayli var; öncü güç için Türkiye’den talepi var. Ankara’nın bu konuda bir karar almadığı, değerlendirdiği söyleniyor. Perşembe günü gerçekleşen NATO Savunma Bakanları toplantısında da Türkiye bir söz vermedi. Söylediği şu; “Karar vermemiz Haziran’ı bulur.” Yani seçim günlerini!  Ha bir de Türkiye, “masrafları kim karşılayacak” onlara bakacağız diyor.

Bu iki olay NATO’nun üst ve alt sınırlarını korumada Türkiye’nin yine sıkıştırılmaya başladığını gösteriyor. Ve belli ki burada yine ilginç çarklar dönüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs