En Sıcak Konular

Bakan Canikli'den Bank Asya açıklaması

6 Şubat 2015 11:12 tsi
Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, canlı yayınında BDDK'nın Bank Asya kararını değerlendirdi: BDDK bu işlemi yapmasaydı suç işlemiş olurdu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.
 
''BDDK SUÇ İŞLEMİŞ OLURDU''
 

BDDK, Bank Asya'nın yüzde 63'ünün TMSF'ye devrine karar verdi. Kararı değerlendiren Canikli,'' BDDK bu işlemi yapmasaydı suç işlemiş olurdu. 122 imtiyazlı ortakla ilgili bilgiler verilmemiş'' dedi.
 
ŞEFFAFLIK PAKETİ ERTELENDİ Mİ?
 
Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, mal bildirimi ve imar düzenlemelerini de içeren ''Şeffaflık Paketi''nin ertelenip ertelenmediğini de açıkladı: ''Bu paketin seçim öncesi yasalaşması zaten kolay görünmüyordu. Esas olan kararlılıktır, seçimden sonra hayata geçirilmesidir.''
 
Şeffaflık Paketi ile ilgili basına yansıdı ama içinde mal bildirimi imar yasasıyla ilgili maddeler de vardı. Öncelikle erteleme olduğuna yönelik haberler var böyle bir karar aldınız mı hükümette?
 
Zaten planlanırken özellikle yasal düzenleme gerektiren bölümlerin bu dönem yetişmeyeceği çok açıktı. Milletvekili aday listelerinin verilmesinden sonra YSK'ya artık meclis fiilen çalışamıyor seçime yoğunlaşıyor. Dolayısıyla bir aylık bir çalışma süresi kaldı. İç güvenlik paketi başta olmak üzere iş güvenliği ile ilgili bazı düzenlemeler var. Orada esas olan kararlılıktır kamuoyuna taahhütte bulunmuştur hükümetimiz. Esas olan seçimden sonra hayata geçirilecektir. Zaten yasalaştırılması konusunda zaman konusunda bir açıklama yapılmamıştı. Sadece bunlar bizim için önemli yakın yol haritamızda bunları gerçekleştireceğiz fiilen de uygulanacağı zamana denk gelecek şekilde yani seçimden sonraki hükümeti kapsayacak şekilde.

Öyle görünüyor ki meydanlarda en çok konuşulacak olan şey başkanlık sistemi...
 
Bizim başkanlık sistemi konusunda özellikle kamuoyuna olumlu yönlerini öne çıkacak şekilde ve bu milletin yapısına uygulamalarına fiiliyatına en uygun sistem olduğunu yoğun şekilde bu seçim çalışmaları sırasında işleyeceğiz. Kaçırılan önemli bir nokta bizim şu andaki sistemimiz yarı başkanlık sistemidir. İki temel unsurdan birisi parlamenter demokratik sistemlerde cumhurbaşkanlarına verilmeyen yönetsel yetkilerin verilmesi. Yani her noktada cumhurbaşkanları yetkilidir ve yönetsel yetkiler. Parlamenter sistemlere kesinlikle cumhurbaşkanlarına bu tür yetkiler verilmez. İkincisi de başkanların veya yarı başkanların doğrudan halk tarafından seçilmesi. Daha önce yoktu ama bu da geldi. Dolayısıyla iki ana unsur bizim anayasamıza monte edilmiş vaziyette. Fakat başkanlık sistemini tamamlayacak olan bazı düzenlemeler eksik. Esasında onların katılması gerekir. Yoksa bu saatten sonra hiçbir siyasi iktidar cumhurbaşkanlarının halk tarafından seçilmesini elinden alamaz. Böyle seçtiğinize göre de dönüşü yok bu işin. Gelin tamamlayıcı olan noktaları tamamlayalım.
 
Muhalefetin ya da bazı çevrelerin ''Başkanlık sistemi diktatörlük getirir'' eleştirisi var. Sayın Cumhurbaşkanı da ''Yeni 'milli şef' özentileri çıkmasın diye fırsattır'' değerlendirmesi yaptı.
 
Sayın cumhurbaşkanımızın söylediği son derece önemli. Esas şu andaki sistem yanlış ellerde tehlikeli sonuçlara götürebilir. Parlamenter sistemlerde yasama ile yürütme iç içedir. Esas bu iki gücün birleşmesi halinde bir güçlü bir cumhurbaşkanı ile birleştiğinde esas sıkıntı o zaman olabilir. Yasama ile yürütme arasında farklı güç dengesini sağlayacak mekanizmaların kurulması gerekir. Şu anda hükümetle başbakan iyi anlaşıyor ve problem teşkil etmiyor ama milli şef özlemi içinde olan anlayışlar iktidara gelirse o zaman büyük tehlike olur. Bir de bu haliyle eğer cumhurbaşkanı ve başbakan farklı siyasi partilerden ya da farklı dünya görüşlerinden oluştuğu taktirde çok ciddi bir çatışma ortamını doğurabilir. İkisi de yetkiyi halktan alıyor. Bu çatışmayı doğurabilir. Dolayısıyla bir an önce bu tehlikeli yapıdan vazgeçmemiz gerekir.
 
Bürokrasiden adaylık için istifa edenlerin sayısının 700'e ulaştığı belirtiliyor. Sayın Başbakan'ın, "Devleti kimle yöneteceğiz" kaygısıyla büyük bölümüne onay vermediği haberleri yayınlandı. Adaylık için bürokrasiden istifaların bir ölçüsü olmalı mı? MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın seçimlerde olası adaylığı konusunda ne düşünüyorsunuz?
 
Takdir karar kendisine aittir. Siyasette her kesimden insanın bulunması gerekir.

Bank Asya kararı... Hükümetten gelen açıklamalar, kararın siyasi değil hukuki ve teknik olduğu yönünde. Ama eleştiriler, bu açıklamalara rağmen sürüyor. Kararı nasıl değerlendirmek lazım size göre?

BDDK bu işlemi yapmasaydı suç işlemiş olurdu. 122 imtiyazlı ortakla ilgili bilgiler verilmemiş. Bankanın içinin boşaltılıp boşaltılmadığı önümüzdeki günlerde hepsi ortaya çıkacak.

ntv.com.tr


Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,899 µs