En Sıcak Konular

Paralel Yapı'dan hukuk dışı oyun

6 Şubat 2015 08:13 tsi
Paralel Yapı'dan hukuk dışı oyun
Paralel Yapı, Tevhid-Selam'da kumpas soruşturmasında tutuklanan polislerin tahliyesini sağlamak için, hukuk dışı olarak Asliye Ceza Mahkemeleri'ni devreye sokmaya çalıştı.

Paralel Yapı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın şikâyetleri üzerine başlayan Tevhid-Selam'da kumpas soruşturmasında tutuklanan Paralel polislerin tahliyesi için yeni bir plan devreye koydu. Casusluk gerekçesiyle tutuklanan polislerin tahliyesi için İstanbul Adliyesi'nde görevli 6 ayrı Sulh Ceza Hâkimliği'ne hem tahliye, hem de reddi hâkim talebiyle başvuruda bulunan avukatlar, bu talepler reddedilince bu kez gayrihukuki biçimde Asliye Ceza Mahkemeleri'ni devreye sokmaya çalıştı. 7 ayrı Asliye Ceza Mahkemesi'ne, tutuklu polislerin tahliyesi ve reddi hâkim talebiyle başvuran Paralel Yapı'ya yakın avukatlar, Asliye Ceza Mahkemeleri'nin Sulh Ceza Hâkimliği'nin üst mahkemesi olduğu iddiasından hareket ediyor. Ancak kanuna göre Asliye Ceza Mahkemeleri, yeni kurulan Sulh Ceza Mahkemeleri'nin üst mahkemesi konumunda değil.
 
SADECE 3'Ü DEĞERLENDİRİLİYOR

Tahliye ve reddi hâkim başvurularının, bazıları eskiden özel yetkili mahkemelerde görev yapmış hâkimlere yapılması da dikkat çekici. 7 asliye ceza mahkemesine yapılan bu başvurulardan 4'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Başvurulardan sadece 3'ü değerlendirmeye alındı ve 26. Asliye Ceza Mahkemesi ile 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Tevhid Selam'da kumpas soruşturmasına bakan savcılıktan dosyaları istedi. Dosyaları isteyen hâkimlerden 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Başer, geçmişte özel yetkili hâkimlik yaptı ve Hrant Dink davasına da baktı. 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Hâkimi Gülhan Kutay da dosyayı Savcı İrfan Fidan'dan istedi. 65. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Atilla Öztürk ise casusluk şüphelisi polislerin avukatlarının yaptığı tahliye ve reddi hâkim başvurularını reddetti.
 
HUKUKİ KRİZE NEDEN OLDU

Ancak 26 ve 32. Asliye Ceza Mahkemeleri'nin soruşturma savcısının elindeki dosyayı istemesi hukuki krize neden oldu. Yetkisiz mahkeme tarafından dosyanın istenmesi savcılıkla Asliye Ceza Mahkemesi arasında krize yol açtı. Soruşturma Savcısı İrfan Fidan, dosyanın yetkisiz bir mahkeme tarafından istenmesine karşı çıktı ve krizin çözülmesi için İstanbul Adalet Komisyonu'na başvurdu. Komisyon da HSYK Genel Sekterliği'ne başvurarak dosyanın yetkisiz mahkeme tarafından istenmesi konusunda görüş istedi. Nihai karar HSYK'dan gelecek cevabı göre verilecek. HSYK, "Asliye Ceza Mahkemeleri dosyayı inceleyip karar vermeye yetkilidir" yönünde bir karar verirse tutuklu polisler büyük ihtimalle tahliye olacak. Bu durum, Sulh Ceza Hâkimliklerinin yetkili oldukları bir soruşturmada by-pass edilmeleri anlamına geliyor. Tevhid Selam soruşturmasını yürüten polisler, dosya kapsamında devlet yöneticilerini dinledikleri için casusluk iddiasıyla tutuklanıp cezaevine gönderilmişti.

Sabah
 



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,511 µs