En Sıcak Konular

ABD Ukrayna'daki barışın garantörü olacaktır

5 Şubat 2015 23:51 tsi
ABD Ukrayna'daki barışın garantörü olacaktır ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Rusya ile doğudaki ayrılıkçıların, üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmesi durumunda ABD, Ukrayna'daki barışın garantörü olacaktır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'daki temasları çerçevesinde Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile bir araya geldi.

Kerry, basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, ABD ve Ukrayna ile Avrupalı ortaklarının, Rusya ile zıtlaşmanın devam etmesini istemediğini söyledi.

Rusya'nın ve doğudaki ayrılıkçıların üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmeleri ve gerçek ateşkesin sağlanması, ağır silahların ve yabancı askerlerin geri çekilmesi, rehineleri serbest bırakması, Ukrayna'nın sınırlarına ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini kaydederek, "Bunların sağlanması durumunda, ABD bu barışın garantörü olur" dedi.

Ukrayna'nın, doğu bölgelerine daha fazla özerkliği sağlayacak özel statünün verilmesi konusunda belirli sorumlulukları üstlendiğine dikkati çeken Kerry, Ukrayna'nın dile getirdiği özel statü, anayasal reformlar ve doğuda yerel seçimlerin yapılması konusunun hala geçerli olduğunu söyledi.

Kerry, bu çerçevede yapılacak görüşmelerin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, sınırlarının dokunulmazlığını ve yetkilerin yerel yönetime verilmesini öngören reformların yapılmasını da öngördüğünü kaydetti.

Kerry, "Biz, bölgeyi Ukrayna'dan ayırmadan, kendini ayrılıkçı diyenlerin gereken haklarının temin edilmesi için görüşmelere hazırız. Ukrayna hükümeti de, doğu bölgelerinin özel statü alabileceğini dile getirdi. Biz de, bunun için buradayız. Biz, (Rusya ile) birlikte çalışamaya hazırız, ancak buna ateşkesin sağlanmasıyla başlanmalıdır" diye konuştu.

Kerry, ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Ukrayna'nın doğusundaki krizin çözümüne ilişkin bir öneri ele aldıklarını ve doğuda barışın sağlanması için kendi tekliflerini de hazırladıklarını dile getirdi.

Ukrayna'nın doğudaki krizin barışçıl yolla çözülmesine ilişkin konuyu Münih'teki konferansta da devam ettireceklerini vurgulayan Kerry, tüm çabalarının yasal inisiyatifler çerçevesinde krizi çözmeye yönelik olduğunu sözlerine ekledi.

Merkel ve Hollande Poroşenko ile görüştü

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Devlet Başkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı görüşmelerin, doğuda ateşkesin sağlanması konusunda umut verdiğini belirtti. Ukrayna'daki gerginliğin giderilmesine yönelik önemli çalışmalarda bulunmalarından ve ülkesine gösterdikleri destekten dolayı Avrupalı liderlere teşekkür eden Poroşenko, bunun kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Poroşenko, Minsk mutabakatlarında yer alan tarafların üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini yineleyerek, bu çerçevede ateşkesin sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması, sınırların kontrolünün sağlanması, Ukrayna topraklarındaki tüm yabancı askerlerin çıkarılması ve işgal edilen topraklarda Ukrayna yasalarına uygun olarak yerel seçimlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Doğunun ekonomik açıdan kalkındırılması için ciddi adımların atılması gerektiğini kaydeden Poroşenko, bu adımların serbest ekonomik bölgenin oluşturulmasını, sosyal ödemelerin yapılmasını ve insani yardımların gerçekleştirilmesi öngördüğünü söyledi. 

AA



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,578 µs