En Sıcak Konular

11 Eylül saldırıları için şok iddia

5 Şubat 2015 11:09 tsi
11 Eylül saldırıları için şok iddia ABD'de 11 Eylül 2001'deki saldırılarla bağlantılı olarak tutuklu bulunan Zekeriya Musavi, Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesinin saldırılar için maddi yardımda bulunduğunu iddia etti.

ABD'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış olan Musavi, iddiayı, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi arabistan'a açmış olduğu dava kapsamında, Ekim ayında avukatlarına verdiği ifadede dile getirmişti.

İddianın duyulması ise, Suudi Arabistan'ın davanın düşürülmesi talebinde bulunmasıyla birlikte oldu.

11 Eylül kurbanlarının aileleri, Suudi Arabistan devleti ve Suudi hükümetiyle bağlantılı bir yardım kuruluşunun El Kaide'ye para ve malzeme desteği sağladığı, ve örgütün 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirmesine yardım ettiği iddiasıyla dava açmıştı.

Davacılar arasında kurbanların ailelerinin yanında, saldırılarda zarar gören bina ve işyerlerinin sigorta şirketleri de bulunuyor.

"Air Force One'ı düşürecektik"

Musavi ifadesinde "aralarında eski istihbarat şefi Prens Türki el Faysal'ın da bulunduğu son derecede ünlü Suudilerin, 90'ların sonundan itibaren El Kaide'ye para desteği yaptığını" belirtti.

Musavi ayrıca ABD'deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nden bir yetkili ile Afganistan'da görüştüğünü, birlikte Amerikan Başkanı'nın resmi uçağı olan Air Force One'ı düşürme planları yaptıklarını iddia etti.

Suudi Arabistan ise "güvenilirliği olmayan, dengesiz bir suçlu tarafından ortaya atılan bu iddiayı redettiğini" açıkladı.

Suudi Arabistan'ın Washington'daki Büyükelçiliği de iddiaların 11 Eylül saldırılarıyla ilgili daha önceki bulgularla çeliştiğini, Musavi'nin amacının "ABD- Suudi Arabistan ilişkilerini zedelemek" olduğunu belirtti.

11 Eylül saldırılarından 1 ay önce vize ihlali gerekçesiyle gözaltına alınmış olan Musavi, bir yolcu uçağıyla Beyaz Saray'a saldırmayı planlayan grupta olduğunu söylemişti.

46 yaşındaki Fransa vatandaşı Musavi ABD Minnesota'da pilotluk dersleri almış ve hesabına El Kaide bağlantılı kişilerce para gönderilmişti.

11 Eylül 2001'de saldırganlar kaçırdıkları iki uçakla, New York'ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine, diğer bir uçakla da başkent Washington'da bulunan ünlü Savunma Bakanlığı binası Pentagon'a çarpmışlardı.

Kaçırılan dördüncü uçak ise bir saldırıda kullanılamadan Pennsylvania'da düşmüştü.Saldırılarda 3.000'den fazla kişi ölmüştü.

BBC Türkçe



Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,042 µs