En Sıcak Konular

ABD askerlerine yönelik "çuval" eylemine ilişkin dava

4 Şubat 2015 15:19 tsi
Fatih'te iki ABD askerinin başına çuval geçirdikleri iddiasıyla TGB üyesi 13 sanığın, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, mala zarar verme, hakaret ve kasten yaralama" suçlarından yargılanmasına başlandı

 Fatih'te iki ABD askerinin başına çuval geçirdikleri iddiasıyla Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 13 sanığın, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, mala zarar verme, hakaret ve kasten yaralama" suçlarından 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya 12 tutuksuz sanık katılırken, sanıklardan TGB Başkanı Çağdaş Cengiz duruşmaya gelmedi. Şikayetçi ABD askerleri Mark Antony ve Henry Francesko'yu avukat Abdullah Kaya temsil etti.

Duruşmada savunması alınan sanıklardan Uğurcan Yardımoğlu, suçlamayı kabul etmediğini ve müştekilere darp edici, yaralayıcı müdahalede bulunmadıklarını öne sürerek, "Onları protesto edeceğimizi olaydan önce söyledik. 2003'te Süleymaniye'de gerçekleşen askerlerimizin başına çuval geçirme olayını protesto amacıyla Anayasa'nın verdiği protesto haklarını kullandık" dedi.

Eylemlerinin refleks halinde gerçekleştiğini anlatan Yardımoğlu, eylemi, "milleti rencide eden haksız çuval geçirme eyleminin rövanşı olarak" gerçekleştirdiklerini ve müştekilere zarar vermediklerini savundu.

Yardımoğlu, hakimin, hükmün açıklamasının geri bırakılmasını isteyip istemediği sorusu üzerine, öncelikle beraatine karar verilmesini, aksi takdirde bu hükümden yararlanmak istediğini söyledi.

 - "Çuvalı askerin kafasına ben geçirdim"

Sanık Erkan Büyük, çuvalı askerin kafasına kendisinin geçirdiğini kabul ederek, "Herhangi bir yaralama kastım yoktur. 2003 yılında askerimizin başına geçirilen çuvala atfen sembolik olarak gerçekleştirilen bir eylemdir. Aslında çuvalı yapacağımız basın açıklamasında görsel olarak kullanacaktık, herhangi birine geçirmeyecektik. Ancak olay aniden gerçekleşti, daha önce hazırlık yapmadık, biz sadece eylem için gözlem yapıyorduk" diye savunma yaptı.

Sanık TGB İstanbul İl Başkanı Uğur Aytaç, emniyet görevlileri olay yerinde bulunmadığı halde eylemi sonlandırdıklarını ve sayısal olarak müştekilere zarar verme imkanları bulunmasına rağmen herhangi saldırıda bulunmadıklarını kaydederek, "Bu eylemin siyasi bir amacı da vardı. Çok farklı siyasi fikirlerden insanlar olay sonrası bu olayın içlerine su serptiğini deklare etti. Bu nedenle protestonun amacına ulaştığını ve milletin vicdanına seslendiğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Sanıkların avukatı Tayfun Taşlıoğlu, eylemin zarar verme amacıyla gerçekleşmediğini öne sürerek, "Burası Türkiye'dir, Irak değil. Fırlatılan ve değmeyen ayakkabı suç olmayacağı gibi geçirilen çuval da suç oluşturmaz. Eylem Türk kamuoyuna 'oh' ettirmiştir, destek almıştır" dedi.

- Müşteki avukat: "Eylem nefret eylemidir"

Müşteki ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya, her bir sanığın 2'şer kez cezalandırılmasının mümkün olduğunu belirterek, "Sanıkların bu eylemleri hürriyeti tahdit ve bir kişiye kendi milliyeti nedeniyle duyulan nefret üzerine kamuoyuna arz edilmiş belli bir hizmetten, yani olayda kamuya açık yerde gezmekten mahrum bırakmaktır. Sanıkların hiç birinde bu konuda pişmanlık yoktur" ifadesini kullandı.

Duruşmaya verilen arada salon dışına çıkan sanıkların avukatı Tayfun Taşlıoğlu, müşteki ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya'ya "Seninle aynı mesleği yaptığım için utanıyorum" diyerek tepki gösterdi. Kaya da avukat Taşlıoğlu'na aynı şekilde seslendi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, usulüne uygun davetiye gönderilmesine rağmen duruşmaya gelmeyen ve sağlık mazeretine ilişkin belge sunmayan sanık TGB Başkanı Çağdaş Cengiz'in zorla getirilmesine karar vererek, Ankara'daki ABD Savunma Ateşeliği'ne bildirimde bulunularak, müşteki ve tanıkların çağrılması bakımından nöbetçi Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına hükmetti.

Dosyadaki 3 CD'deki fotoğraf ve görüntülerle ilgili bilirkişi incelemesi yapılması kararı veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

- İddianameden  

İddianamede, TGB Başkanı Çağdaş Cengiz'in de aralarında bulunduğu sanıkların, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan 9 ay ile 4,5 yıl, "basit yaralama" suçundan 4 ay 1 yıl, "hakaret" suçundan 3 ay 2 yıl ve "mala zarar verme" suçundan da 4 ay 3 yıl olmak üzere toplam 1 yıl 8 ay ile 10 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

AA



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,151 µs