En Sıcak Konular

Dünya ekonomisinin ekseni Akdeniz'e kaydı

4 Şubat 2015 15:07 tsi
Dünya ekonomisinin ekseni Akdeniz'e kaydı "Dünya ekonomisinin ekseni Doğu Akdeniz'e doğru yaklaştı. Bunu görmezden gelmek dünyayı ıskalamak olur"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ocak ayında ihracatta yaşanan yüzde 9 seviyesindeki azalışı, şubat ayında daha az yaşamayı, Mart'tan sonra da toparlanmayı öngördüklerini söyledi.

 Zeybekci, Finlandiya İş Forumunda, Türkiye'nin sahip olmadığı birçok şeye Finlandiya'nın, bu ülkenin sahip olmadığı birçok şeye de Türkiye'nin sahip olduğunu söyledi.

Ortaklıklarda 1+1'in 2 yapması durumunda bunun çok faydalı olmadığını kaydeden Zeybekci, "Bazı ortaklıklarda 1+1 3,5,7 yapar. Türkiye ile Finlandiya'nın bu şekildeki bir ortaklığı çok anlamlı olacaktır" diye konuştu.

Zeybekci, Finlandiya'nın temiz teknolojide çok ileri bir noktada olduğunu belirterek, Türkiye'nin de bu alanda önemli adımlar atmaya hazır olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin son 12 yılda ciddi büyüme kaydettiğini bildiren Zeybekci, ülkenin 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldiğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin Türkiye için vazgeçilmez bir hedef olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Türkiye, AB tam üyelik sürecini önemsiyor ama bizim daha önemsediğimiz birşey var, o da AB tam üyelik sürecindeki standartları tamamlamak" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Türkiye son 20 çeyrekte AB'ye tam üye olsaydı, Birliğin ortalama büyümesinin yüzde 1 artmış olacağının altını çizdi.

- "Türkiye tekstil, moda ve tasarımda üretim merkezi haline gelecek"

Ağaçtan elyaf üreterek bunun tekstilde kullanılmasının Türkiye ile Finlandiya'yı büyük adımlarla birbirine yaklaştıracağını kaydeden Zeybekci, "Biz tekstil ve konfeksiyonu ülkenin geleceğinde büyük bir aktör olarak görüyoruz. Türkiye tekstil, moda ve tasarımda bir üretim merkezi haline gelecek" dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın yeniden inşa edildiğini belirterek, "Dünya ekonomisinin ekseni Doğu Akdeniz'e doğru yaklaştı. Bunu görmezden gelmek dünyayı ıskalamak olur" diye konuştu.

Bu coğrafyaların artık güçle dizayn edilemeyeceğini vurgulayan Zeybekci, burada kalanların fırsat yakalamış olacağını söyledi.

Zeybekci, Türk müteahhitlik sektörünün artık teknoloji yoğun çalışmalar gerçekleştirebilir hale geldiğini vurgulayarak, geçen yıl bu sektörde 25 milyar dolarlık hizmet gerçekleştirildiğini bildirdi.

Türkiye'nin küresel krizin ardından istihdam konusunda da büyük atılımlar attığını kaydeden Zeybekci, 7 milyon yeni istihdamla ülkenin bu alanda dünyada ilk sırada yer aldığını ifade etti.

Zeybekci, makro ekonomik göstergeler açısından da Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesine göre iyi durumda olduğuna dikkati çekerek, "2015 yılı beklenti enflasyonunda yüzde 5'leri yakalayacağımızı görüyoruz. Bu ortamda reel olarak bir bankadan alınan kredinin yüzde 12-13 maliyet taşıması kabul edilebilir değil" değerlendirmesinde bulundu.

Emtia fiyatlarındaki değişimi avantaj olarak kullanacaklarını söyleyen Zeybekci, şöyle konuştu:

"2015 yılında emtia fiyatları bu seyirde olması durumunda ithalatımız 35-40 milyar dolar aşağı doğru olacak. İhracatımızı da 20 milyar dolar civarında aşağı yönlü baskılayacak belki ama biz enerji fiyatlarının avantajını kullanan ülkelere yönelerek ihracatımızı yukarıda tutmaya çalışacağız. Ocak ayında ihracatta yaşanan yüzde 9 seviyesindeki azalışı, şubat ayında daha az yaşamayı, Mart'tan sonra da toparlanmayı öngörüyoruz."

- "Türkiye çekici bir nokta"

Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka da Türkiye ile Finlandiya arasındaki siyasi ilişkilerin çok kuvvetli olduğunu söyledi.

2008 krizinden ekonomik anlamda her iki ülkede de iş yapma şekillerinin etkilendiğini dile getiren Toivakka, iki ülkenin de küresel ekonomiye aktif bir şekilde katkıda bulunduklarını ifade etti.

Türkiye'nin Finlandiya açısından öneminin her geçen gün arttığını belirten Toivakka, "Türkiye dinamik bir G20 ekonomisi haline geldi ve uluslararası yatırımcılar adına oldukça çekici bir nokta" dedi.

Ülkeler arasında ticaretin artmasına karşın potansiyeli tam olarak karşılayamadığını anlatan Toivakka, bugün imzalanan Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) anlaşması konusunda çok iyimser olduğunu vurguladı.

İlk JETCO toplantısının Finlandiya'da gerçekleştirileceğini kaydeden Toivakka, üçüncü ülkelerde ortak iş yapılabileceğini sözlerine ekledi.

- "Türkiye ve AB'nin birbirine ihtiyacı var"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, iş dünyasının gereksinim duyduğu iş konseyleri konusunda gereken adımları atacaklarını söyledi.

İş konseyinin muhatabı olarak Finlandiya tarafında da resmi bir konsey kurulmasını isteyen Vardan, "Paylaştığımız ortak değerleri sinerjiye dönüştürmek için çok fırsatımız olduğunu düşünüyoruz. Finlandiya'nın iş gücünü, Türkiye'nin müteşebbis ruhu ve genç nüfusu ile birleştirebilirsek rahatlıkla daha ileriye gidebiliriz" diye konuştu.

AA



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs