En Sıcak Konular

Yerine kim gelecek?

4 Şubat 2015 11:35 tsi
Yerine kim gelecek? Emekli olacak Haşim Kılıç’ın yerine, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için kulislerde Serruh Kaleli ve Zühtü Arslan’ın isimleri konuşuluyor.

Anayasa Mahkemesi'nde (AYM), 13 Mart'ta emekli olacak Haşim Kılıç'ın yerine yeni başkanı belirlemek üzere, bugünkü genel kurul oturumunda ya da birkaç gün içinde seçim yapılması bekleniyor. Başkanlık için Başkanvekili Serruh Kaleli ve üye Zühtü Arslan'ın isimleri öne çıkıyor. Habertürk'ün haberine göre, kulislerde ise 'kıdem'e dikkat çeken Kılıç'ın, başkanlık için Kaleli'yi işaret ettiği ifade ediliyor. 61 yaşındaki Kaleli, 2019'da emekli olacak. AYM'nin en kıdemli üyesi Kaleli adaylık için nabız yoklarken, Arslan sessizliğini koruyor.

'YUMUŞAMA' SÜRECİ

AYM'nin yaş haddinden emekli olan üyesi Zehra Ayla Perktaş'ın yerine atanan Kadir Özkaya ise önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yemin edip göreve başladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda geçen hafta düzenlenen yemekte, son dönemde Erdoğan ile Kılıç arasında yaşanan gerginliğin yerini 'yumuşamaya' bıraktığı kaydediliyor. Ankara, yeni üye Özkaya'nın yemin törenine Erdoğan'ın katılmasını ve Kılıç'ın törende yaptığı 'yumuşak' konuşmayı, bu sürecin bir parçası olarak görüyor. AYM'de seçim süreci, mevzuat gereği Kılıç'ın emekliliğinden 2 ay önce yani 13 Ocak'ta başladı. Ancak Başkan Kılıç'ın da ifadesiyle, takvimde biraz geç kalındı. Mahkeme kaynakları, başkanlık seçiminin 1 hafta içinde yapılmış olacağını ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 18 Aralık 2014'te atanan yeni üye Özkaya da yemin edip göreve başladığı için başkanlık seçiminde oy kullanabilecek.

İKİ ADAY VAR

AYM'nin başkan dahil 17 üyesi bulunuyor. Başkanlık için en az 9 üyenin oyu gerekiyor. Kulislerde başkanlık için iki isim ön plana çıkıyor: Başkanvekili Serruh Kaleli ve üye Prof. Dr. Zühtü Arslan. Kaleli'nin üyelere “aday olduğunu” söylediği ve nabız yokladığı ifade ediliyor. 1954 Samsun doğumlu ve avukat olan Kaleli, 2005'te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından AYM üyeliğine seçilmişti. Kaleli, Başkan Kılıç ve üye Serdar Özgüldür'den sonra AYM'nin en kıdemli üyesi. 61 yaşındaki Kaleli, 2019'da yaş haddinden emekli olacak. Bir diğer isim olan Zühtü Arslan ise 1964 Yozgat doğumlu. Akademisyen kökenli olan Arslan, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012'de AYM üyeliğine seçilmişti. Arslan, 2024'te emekli olacak.

İLK TURDA BİTEBİLİR

AYM'de başkanlık seçiminin, son seçimde olduğu gibi ilk turda sonuçlanabileceği ifade ediliyor. Hatta uzlaşılması halinde, seçime tek bir adayla gidilebileceği de kulislerde konuşulan ihtimaller arasında. Haşim Kılıç, 22 Ekim 2007'de Tülay Tuğcu'nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan AYM Başkanlığı'na oylamanın 60. turunda seçilebilmişti. Kılıç, 14 Eylül 2011'de ise ilk turda 17 üyeden 13'ünün oyunu alarak yeniden başkan olmuştu.



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs