En Sıcak Konular

Türkiye elektrikte AB'ye girecek

4 Şubat 2015 11:16 tsi
Türkiye elektrik sisteminin, kalıcı olarak Avrupa'ya bağlanması ve elektrik ithalat ve ihracatının 1000 megavat seviyelerine çıkmasını öngören anlaşmanın imzalanmasında son aşamaya gelindi.

Türkiye elektrik sisteminin, kalıcı olarak Avrupa'ya bağlanmasını öngören anlaşmanın imzalanmasında son aşamaya gelindi.
 
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa  Elektrik İletim Sistemi İşleticilerinin (ENTSO-E) anlaşma taslağını kabul etmesinin ardından kısa süre içinde Türkiye'nin sisteme daimi üye olarak dahil edilecek. Türkiye ile Kıta Avrupasıelektrik sistemi arasındaki kalıcı bağlantıyı öngören taslak, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticilerinin (ENTSO-E) ortak çalışmasıyla bitme aşamasına geldi.
 
Daimi bağlantının gerçekleşmesiyle birlikte elektrikteki sürdürülebilir kaliteyi korumak için 900 megavatlık bir rezervi sürekli elinde tutan Türkiye, artık bu rezervi 400 megavat seviyelerine çekerek 500 megavatlık tasarruf sağlayacak.                     
 
Kalıcı bağlantıyla Türkiye'nin elektrik ithalat ve ihracat hacminin artacağı öngörülüyor. Türkiye şu an elektrikte fiili olarak Bulgaristan ve Yunanistan hatları üzerinden 400  megavat ihracat ve 550 megavat da ithalat gerçekleştiriyor. Bu ithalat ve ihracatın tamamı özel sektör tarafından yapılıyor. Anlaşmayla birlikte bu rakamın 1000 megavat seviyelerine çıkması bekleniyor. 
 
Bu arada TEİAŞ, ilk olarak ENTSO-E sistemine 18 Eylül 2010'da deneme amaçlı olarak bağlanmıştı. ENTSO-E'de şu an 34 üye ülkeye ait 41 elektrik şirketi bulunuyor.

 

Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,836 µs