En Sıcak Konular

Hükümetin Bank Asya operasyonuna tepkiler çığ gibi

4 Şubat 2015 10:17 tsi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılması kararına her kesimden tepki yağıyor.

BBP Genel Başkanı Destici: Karar siyasi

Bank Asya'ya yönelik algı operasyonuna Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici Twitter hesabından tepki gösterdi. Destici: ''BDDK'nın, Bank Asya'nın % 63'ünün TMSF'ye devri ile ilgili kararının siyasi olduğunu bankacılık sistemini takip eden herkes söylüyor.'' dedi.

Boydak Holding Yönetim Kurulu üyesi Memduh Boydak: Yarın, imkanlarımla Bank Asya'ya destek olacağım.

Bank Asyada bir miktar param var, hiçbir endişem yok. Ülkemde bir bankanın zora düşmemesi için yarın da imkanlarımla destek olacağım.

Yazar Cemil Tokpınar: Bank Asya'daki mevduatımızı 5'e katlamazsak namerdiz.

Ailece Bank Asya'da 5 hesabımız var. 5 kuruş çekersek ve mevduatımızı en az 5'e katlamazsak nâmerdiz. Panik umanlar avucunu yalayacak İnşallah.

Mahmut Tanal: Hodri meydan

Bank Asya'ya yönelik algı operasyonuna CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da tepki gösterdi. Tanal: ''Bank Asya'ya yapılan siyasi gaspa karşılık TBMM'ye dilekçe verip, maaşımın Bank Asya'ya yatırılması talimatı vereceğim. Hodri meydan...'' dedi.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkan: Bank Asya'da hisselere değil yönetime el konuldu. Mudiler açısından telaşa mahal bir durum yok.

DSP Genel Başkanı Masum Türker: Halk, Bank Asya'nın önüne birikmemeli

Halkımıza çağrı yapıyorum; paniklemeyin. Hiç bir şey yapamazlar. Paranızı çekmenize gerek yok. Halkımızın tümüne şunu diyorum: Bugün Bank Asya'ya yarın size. Haklarınıza sahip çıkın.

Gazeteci Gültekin Avcı: Tamamen hukuksuz

Bank Asya hakkında BDDK'nın 2013 Aralık ayı değerlendirme raporu var. Sorun yok. Kent Bank'ta olduğu gibi bu hukuksuz saldırı AİHM'den döner. Kent Bank'a el koyma işlemi AİHM'ye bile varmadan Danıştay'dan geri dönmüştü. Bank Asya'ya el koyma çabası da tamamen hukuksuz.

Ekrem Dumanlı: Algı operasyonuna boyun eğmek yok, birileri suç işliyor çünkü...

Bank Asya'ya yönelik algı operasyonuna Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı Twitter hesabından tepki gösterdi. Dumanlı, "Algı operasyonuna boyun eğmek yok, birileri suç işliyor çünkü... Bunu da yaz tarih. Hesap kabarıyor... Bu akıl tutulması ile bir bankayı değil; koskoca ülkeyi batıracak birileri. Allah akıl versin... Cinnete boyun eğmek yok. Bütün beceriksizlerin ortak özelliği şudur: Değer üretemeyince, Üretilen değerleri yok etmek. Kifayetsiz muhterislere boyun eğmek yok." dedi.

GYV Başkanı Mustafa Yeşil: Kuruş çekmiyoruz, daha da yatırıyoruz.

Gazeteci Arzu Yıldız: Süleyman Aslan'ı getirsinler bari yönetime bari banyo lifine doldurduğu paralarla keselenip aklandı hem.

Hakan Şükür: Reza ve Apo'nun önüne yatana ses çıkaramayanlar hukuksuzluğa da ses çıkaramaz ve gönlünü bankasına ve davasına yatıranı anlayamazlar! Nokta. Bu ülkenin tarihini bilen, ülkesini seven kim varsa; Zulme ve hukuksuzluğa karşı yarın 1 TL'de olsa Bank Asya'ya yatırsın.

"ANCAK DİKTA REJİMLERİNDE OLUR"

Hükümetin Bank Asya’ya karşı başlattığı operasyonun Türkiye’ye gelecek yabancı yatırımcıları olumsuz etkileceği belirtildi. Ekonomistler, özel bankaya karşı yapılan siyasi operasyonun sadece bankaya değil, tüm ülkeye büyük zarar verebileceğini ifade etti.

ABD’nin Georgia eyaletindeki Valdosta Devlet Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr Elvan Aktaş, Bank Asya’ya yapılan operasyonun ancak dikta rejimleri ve 3. dünya ülkelerinde görülebileceğini söyledi. “Normal şartlar altında bir bankanın kendi kendine batmasının bile, o ülkenin gerekli denetimleri yeteri derecede yapamadığını gösterir” diyen Aktaş, “Bu sadece Bank Asya’ya yapılan bir operasyon değildir. Herhangi bir yatırımın siyasi olarak engellenmesi demektir. Ancak dikta rejimlerinde görülebilecek bir durumdur.” dedi. Türkiye’ye uzun zamandır, yabancı yatırımın gelmediğine dikkat çeken Aktaş “Siz bir bankayı batırmak istiyorsanız, devlet mekanizmasında sıkıntılar var demektir. Ekonomideki dengeler bozulur. Kredi alarak yatırım yapanlar, daha fazla faiz ödemek zorunda kalir. İnsanların cebinden çıkacak masraf daha da artar. Yani bu durum sadece bankayı değil, AKP’lileri de olumsuz etkiler.”diye konuştu.

Mevduat sahiplerinın parasını Bank Asya’dan çekmedikleri takdirde, bankaya teknik olarak el konulamayacağını belirten Doç. Dr Aktaş bu durumun geçici olduğunu savundu.

Vatandaş, yarın geçmişte olduğu gibi, bankaya para yatırmaya koşarsa, bu siyasi operasyonu yapanların bir kez daha dünyaya rezil olacağını kaydeden Aktaş,

Bank Asya’nın, zaten son zamanlarda en fazla teftiş geçirip temiz çıkan bir banka olduğunu vurguladı.

Quinnipiac Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kılıç, operasyonun zaten sıkıntılı bir dönemden geçen Türkiye ekonomisini daha fazla zorluklara iteceğini belirtti. Türkiye’nin en güçlü bankası hakkında bu tür algı operasyonlarının tüm bankaların mevduat sahiplerinde korku oluşturacağını kaydeden Prof. Dr. Kılıç “Tüm Türk bankalarının bu ortamda riski yükseleceği için dışardan borç bulması zorlaşır. Bulsa dahi çok yüksek faizlerle borçlanmak zorunda kalabilir.” dedi. Bankacılık sektörünün, kapitalist sistemin en önemli ayağı olduğunu ve tamamen insanların paralarını geri alabilme güveni üzerinde durduğunu kaydeden Kılıç Türkiye’de yapılmak istenenler bütün bankacılık sisteminin düzeltilmesi seneler alabilecek bir güven dar boğazına sokabileceği uyarısında bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,036 µs