En Sıcak Konular

Pasaport iptal yeşil kart sırada

4 Şubat 2015 08:10 tsi
Pasaport iptal yeşil kart sırada Paralel çete lideri Fethullah Gülen'in yeşil pasaportunun yalan beyandan iptal edildiği ABD'ye bildirildi. ABD'li avukatlar yalan beyan kanıtlanırsa yeşil kartın da geri alınabileceği görüşünde...

Türk hükümeti, ABD makamlarına Fethullah Gülen'in "yalan beyanda" bulunarak aldığı pasaportunun iptal edildiğini bildirdi. ABD'li uzmanlar, Gülen için benzer bir durumun yeşil kart sürecinde de yaşanmış olması halinde sınır dışı sürecinin başlatılabileceği görüşünde. Üst düzey devlet görevlilerine verilen pasaportla 1999'da ABD'ye uçup geri dönmeyen ilkokul mezunu Gülen'in usulsüz yollarla yeşil pasaport edindiğini ilk Sabah duyurmuştu. Erzurum Valiliği de Gülen'in 1990'da edindiği yeşil pasaportu usulsüz yöntemlerle alındığını belirleyip iptal etmişti Böylece Gülen'in Türkiye'ye iadesi için somut adımlar hızlandı. ABD'deki yeşil kart, göçmenlik ve kırmızı bülten uygulamaları konusunda uzman avukatlar, Gülen'in hukuki durumunu değerlendirip olası iade sürecini anlattı.
 
MİCHELLE ESTLUND
 
İADE SÜRECİ BAŞLAYABİLİR

 
ABD İç Güvenlik Bakanlığı, yalan beyanda bulunulduğuna inanırsa Yeşil Kart'ın geri alınması sürecini başlatabilir. Adalet Bakanlığı, önce bu kişi için yakalama emri çıkarılıp çıkarılmamasına karar verir. Eğer uygun bulunursa savcı atanır ve savcıların gerekli görmesi halinde de kişiye karşı dava açılır. Talep eden ülke bu kişilerin terörist eylemlerde bulunduğunu kanıtlayabilirse iade veya sınır dışı edilebilir. ABD, suçlamanın iade kriterlerine ulaşıp ulaşmadığına bakar.
 
EFE POTUROĞLU
 
SON KARAR DIŞİŞLERİ'NDE

 
Türk hükümetine pasaport için yanlış beyanname verilmesi Yeşil Kart'ın geri alınmasında otomatik süreç başlatmaz. Genelde soruşturma açtıkları konular Yeşil Kart başvurusu yaparken yalan beyanda bulunulup bulunulmadığı. Son karar ABD Dışişleri'nde. Soruşturma sonucunda da doğru çıkarsa Yeşil Kart'ının elinden alınması hakkı doğar. Yerel savcı federal mahkemede dava açmaya karar verirse mahkeme süreci başlar.

ANİS SALEH
 
KANITLAR İSTENECEKTİR

 
Sadece Türk yetkililere pasaportta yalan söylediyse ve bu pasaportla ülkeye girdiyse ve ondan sonra gerçek adı ve bilgileriyle Yeşil Kart'a başvurduysa pasaportta yalan söylemesi, tek başına sınır dışı edilmesi için yeterli değil. Ama Yeşil Kart başvurusunda yalan söylediyse ve yalanı Yeşil Kart alıp almamasını etkileyebilecek düzeydeyse hükümet sınır dışı etme sürecine başlayabilir. Terörist eylem için sınır dışı edilebilir. Ama Türkiye'den kanıt istenecektir.

FRANK RUBİNO
 
İKİLİ ANLAŞMALAR ÖNEMLİ

 
İnterpol bültenleri sadece bilgilendirmedir. Bültenler, ilgili kişilerin mutlaka talep eden ülkeye iade edilmesi gerektiği anlamına gelmez. Bu süreçlerde önemli olan ilgili konuda iki ülke arasında yapılan anlaşmanın içeriğidir. Suçluların iadesinde, kişinin ABD'de yaşaması veya Yeşil Kart'a sahip olması ilgili kişiye ayrıcalık getirmez. Aynı işlemler uygulanır.

DOUGLAS MCNABB
 
60 GÜNLÜK TUTUKLAMA...
 

Gülen'in iadesi için kırmızı bültene gerek yok. Bu kişinin yerinin bilinmemesi durumunda gerekli. Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmaya göre geçici tutuklama süresi azami 60 gün. Bu sürede iade talepnamesini de içeren kapsamlı iade evrakının ABD Adalet Bakanlığı'na teslim edilmesi gerekiyor. İade duruşmasında iade yönünde karar çıkması halinde zanlı temyize gidemez. Yine de kişi derhal hakim karşısına çıkarılmasını talep etme hakkını ifade eden "habeas corpus" başvurusu yapabilir. Zanlı, nihai kararı verecek ABD dışişleri bakanına da gidebilir.

TÜRK DIŞİŞLERİ: 26 OCAK'TA BİLDİRDİK
 
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, haftalık olağan toplantısında, ABD makamlarına konuya ilişkin bildirimde bulunduklarını kaydetti. Sözcü Bilgiç, "Pasaport iptali ya mahkeme kararıyla ya da İçişleri Bakanlığı'mızın talimatıyla yapılan bir işlem. Böyle bir karar alınması halinde hem şahıslar hem bulundukları ülkelerin ilgili makamlarına iletilmek üzere Bakanlığımızca bir bildirimde bulunuluyor. Şahısla ilgili olarak pasaportun iptaline ilişkin süreç hakkında 26 Ocak'ta ABD makamlarına bir bildirimde bulunduk" dedi. Yeşil pasaportu iptal edilen Gülen, Türkiye'den kendisi ya da avukatı aracılığıyla başvurarak umumi pasaport almak zorunda. Bu yüzden Gülen'in Türk Konsolosluğu'na müracaatı gerekiyor.

Sabah

 



Bu haber 959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs