En Sıcak Konular

Demirtaş'tan Erdoğan'ın başkanlık hayaline sert tepki

3 Şubat 2015 17:24 tsi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık isteğine kesin ifadelerle karşı çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Halifelik kelimesine inanmış gerçekten birileri onu inandırmış. "Sen halifesin" diye gazı vermişler. O da halifeliğe doğru yürümek istiyor. Halifelik sistemi demek istiyor da diyemiyor. Başkanlık diye bir isim koymuş. Türkiye'deki Anayasa'da şu anada başkanlık sistemini yaz desen yazamazlar bilmiyorlar. Ülkenin Cumhurbaşkanı Anayasa'yı takmayan, tanımayan bir çalışma yürütüyor" dedi.

Birleşik Metal- İş'in grev kararına değinen Demirtaş, "Arkadaşlarımızın aldığı bu grev kararı kanun dışı bir şekilde korsan bir şekilde Anayasa ve yasalara aykırı bir şekilde Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün ertelendi. Bu iptal edilmesi anlamına geliyor. Hükümet, böyle böyle seçimleri atlatabiliriz düşüncesinde. Bu açık bir Anayasa suçudur. Bu ülke Anayasa ile yönetilmiyor. Milli güvenliği bozucu karar vermiş padişah ve şehzadeleri. Nasıl bir milli güvenliktir? Milli dedikleri kimdir bilmiyoruz. Milli güvenlik dedikleri sarayın güvenliğidir. Bakanlar okumamıştır bile. Padişahın emri var imzalanacak denmiştir. İşçinin grevinden neden bu kadar korktuklarını bütün Türkiye'nin iyi anlaması gerekir. Bu işçiler kölelik koşullarında çalışıyorlar. MESS üyesi olan işveren sendikası üyesi olan onuru olan patronlara sesleniyorum: AKP'nin değirmenine su taşımayın. MESS'ten ayrılın. İşçilerinizin haklarını teslim edin. Sizin de bu emekçilerin de mezarı 2 metre olacak. Trilyonları mezara götüremeyeceksiniz. AKP'nin değirmenine su taşımayın. Bu haksız grev ertelemesini siz patronlar olarak da bu grev kararını tanımıyoruz deyin" diye konuştu.

"SENİN BAŞKANLIK SİSTEMİNİ REJİMİNİ BU ÜLKEDE BİZ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ"

Başkanlık sistemi tartışmalarına değinen Demirtaş, "Şimdi kalkmış başkan olacağım diyor. İlkokul birinci sınıfta var ya "çocuklar ben başkan olacağım yok ben başkan olacağım" diyor ya. Şimdi de bu çıkmış ben olacağım diyor. Olamayacaksın. Senin başkanlık sistemini, rejimini bu ülkede biz asla kabul etmeyeceğiz. Senin hülyaların da rüyalarında kalacak. Bak sarayın var. Hükümet, yargı emrinde. Bütün ülke onun ama yetmiyor. Başkan olacağım diyor. Ülkede bir buçuk adam olmasını bile kabul etmiyor. İlle tek adam olacak. Bunu seçim propagandasına dönüştürecek. Oy verin Türkiye'ye başkanlık gelsin. Ne değişecek anlatamıyor. Ülkeyi zaten tek adam sistemi ile yönetiyorsun. TV'lere çıkıp 'biz değişiklikler yapmak istedik değiştiremedik' diyor. Ne yapmak istedin de yapamadın. Allah billah aşkına soruyorum. Rektör atamak istedin de engel mi olundu. Savcıları hakimleri sen atıyorsun. Parayla köşe yazısı yazdırıyorsun. Başkan olunca ne yapacaksın. Kafasında demek farklı bir şey var" açıklamasında bulundu.

"SEN HALİFESİN" DİYE GAZI VERMİŞLER O DA HALİFELİĞE DOĞRU YÜRÜMEK İSTİYOR"

Demirtaş, "Halifelik kelimesine inanmış gerçekten birileri onu inandırmış. "Sen halifesin" diye gazı vermişler. O da halifeliğe doğru yürümek istiyor. Halifelik sistemi demek istiyor da diyemiyor. Başkanlık diye bir isim koymuş. Türkiye'deki Anayasa'da şu anada başkanlık sistemini yaz desen yazamazlar bilmiyorlar. Ülkenin Cumhurbaşkanı Anayasa'yı takmayan, tanımayan bir çalışma yürütüyor. Seçim meydanlarında oy istiyor. Hani 77 milyonun cumhurbaşkanı olacaktın" diye konuştu.

"BİZ O BARAJI AŞACAĞIZ VE SİZİ FRENLEYECEĞİZ SİZİ GERİLETECEĞİZ"

Demirtaş, "Hatta üç beş başkan daha ata onlar da miting yapsın. Sen de yap. Biz o barajı aşacağız ve sizi frenleyeceğiz sizi gerileteceğiz. Fakat cumhurbaşkanlığı makamını istismar ediyor, lekeliyorsun. Cumhurun başı olma kurumunu zedeliyorsun. Bunu yapma son derece hatalı bir politikadır bu. Bir cumhurbaşkanı siyasi bir parti için kampanya yürütemez. Ülkeyi kaosa sürükleyen adımları birer birer attığını fark etmeni umut ediyoruz. Devletin parası, uçağı, cumhurbaşkanlığının bütçesi ile AKP kampanyası yürütüyorsun. Bu bir Anayasa suçudur aynı zamanda. Başbakan da aynı suçu işliyor. AKP'nin kasasından tek kuruş harcamadan hükümetin devletin bütçesi ile AKP kongreleri yapılıyor. Sayın Davutoğlu hani yetim hakkına duyarlısınız ya bir açıklayın bakalım. Meydan okuyana bak yesinler, sevsinler seni. Biz tek yeteriz sana merak etme" açıklamasında bulundu.

"SAYIN KILIÇDAROĞLU DEDİKODULARA İNANMAK YERİNE BUYURUN GELİN KONUŞALIM"

HDP ve AKP'nin seçim koalisyonu yaptığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Demirtaş, "Sayın Kılıçdaroğlu Meclis'te sizinle benim odam arasında 20 metre var. Buyurun gelin bir çayımızı için. Size düşüncemizi anlatalım. Bu dedikodulara inanmak yerine buyurun gelin konuşalım. Anlatalım. Dedikoduyla siyaset yapılmaz. Yakışmaz. Bir dedikodudan yola çıkarak ana muhalefet siyaseti yapılamaz. Buyurun gelin anlatalım. Kim kimi satmış anlatalım. Yerel seçimde cumhurbaşkanlığı seçiminde kim kiminle pazarlık yaptı anlatalım. Bunu alenen yapmış bir parti şimdi dedikoduyla bizi AKP'yle işbirliği yapmış olarak gösteriyor. Siz açık açık gericilerle, ırkçılarla, milliyetçilerle açık açık işbirliği yaptınız. Bunun hesabını vermiyorlar. HDP'yi kirli, ucuz tuzaklarla suçluyorlar. Ayıptır" ifadelerini kullandı.

"BARAJI AŞMAMIZ SADECE AKP'Yİ DEĞİL GÖRÜLÜYOR Kİ CHP'Yİ DE KORKUTUYOR"

Demirtaş, "Bu yaptığınız da AKP'ye yarıyor. Bakın hiçbir AKP'li çıkıp itiraz etmiyor. Çünkü işlerine yarıyor bu dedikodular. CHP bizim barajı aşmamızı mı, altında kalmamızı mı istiyor. Karar versinler. Barajı aşmamız sadece AKP'yi değil görülüyor ki CHP'yi de korkutuyor" dedi.

"BAHÇELİ SANKİ CHE GUEVARA'YA BENZİYOR"

Demirtaş, "Ya siz değişeceksiniz ya da siz de AKP gibi gideceksiniz. Dedikodularla, iftiralarla siyaset yapmak doğru değil. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı konuşmayı eleştiren Demirtaş, "Milliyetçi bir lider çıkmış diyor ki "Çipras kim o kim" diyor. Biz kimseyi kimseye benzetmedik, benzemeyiz. Biz bize benzeriz. Kendisi sanki Che Guevara'ya benziyor. O kadar da bizi suçlamaya kalkıyor. Sen kendine bir bak. Özümüz ve sözümüz ile biz bu toprakların asıl damarlarıyız" diye konuştu.

"OY VERDİĞİNİZ PARTİNİN ÇIKARDIĞI YASA, EVLATLARINIZI SOKAKLARDA ÖYLE KATLEDER BİN PİŞMAN OLURSUNUZ"

Demirtaş, "Güvenlik yasa tasarısı baskıların artacağının bir işaretidir. Bütün bu isyan durumunu hükümet görmüyor mu görüyor. Her yerde insanların yüreğinde isyan havası, dalgası var. Bunu durdurmak istiyorlar. Milli Güvenlik kamu düzenini korumak değil, sarayı korumak dertleri. Polise istediğini alnından vurabilirsin yetkisi veriyorlar…Zannetmeyin ki bizi ilgilendirmez. AKP'ye oy verim beni ilgilendirmez demeyin. Bu yasa sizi öyle bir vurur ki. Oy verdiğiniz partinin çıkardığı yasa, evlatlarınızı sokaklarda öyle katleder ki Allah korusun bin pişman olursunuz. Ülkenin bütün çocuklarının can güvenliği tehdit altında olacak. Atkı taktı diye, yüzünü kapattı diye soğuk bir havada yapılan bir mitingde kaşkol taktı diye polis öldürebilecek çocuklarımızı. Bu yasa bu yetkiyi veriyor" açıklamasında bulundu.

"EL ELE VERELİM PARLAMENTO'YU KİLİTLEYELİM BU YASA ÇIKMASIN"

Demirtaş, "Bu yasa isyan büyüdüğü için çıkarılıyor. Başkanlık sitemi ile de resmi diktatörlüğü ilan ederlerse, o zaman sokakları tutamayacaklarını biliyorlar. Bu yasayı şimdiden çıkarıp önlem almak istiyorlar. Türk’ten de Kürt’ten de korkuyorlar. Yargı eliyle infaza götürecek bir yasadır. Yasayı durdurmak için elimizden geleni yapacağız. Bunun için bir dedikodu çıkarıyorlar. HDP ile AKP anlaştı diye. Bu kadar ahlaksızca. Parlamento'da yasanın çıkmaması için bütün gurubumuz kilitleyebilmek için elinden geleni yapacak. Bütün muhalefet partilerine de sesleniyorum: El ele verelim Parlamento'yu kilitleyelim. Bu yasa çıkmasın. Tek bir madde bile geçirmesinler" ifadelerini kullandı.

"ORTAYA ÇIKTI KENDİSİ İTİRAF ETTİ MİT YAKMIŞ SERAP ESER'İ"

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Serap Eser'in İETT otobüsünde yanarak yaşamını yitirmesine neden olan molotof kokteylini atan kişinin MİT elemanı olduğu şeklindeki açıklamasını değerlendiren Demirtaş, "Yasa çıkmadan önce, Bingöl'de emniyet müdürü ve müdür yardımcılarına suikast yapıldı. Hemen arkasından 4 kişi infaz edildi. Başbakan , Cumhurbaşkanı infazı yapanları kutlayarak infazın arkasında durdu. Serap Eser olayı, aylarca konuşmadılar mı? Serap Eser'i yakanlar diye. Ortaya çıktı. İdris Naim Şahin bakanken itiraf etti. Çıkıp Serap Eser'i yakanlar teröristlerdir diye bağırıyordu bize. Ortaya çıktı, kendisi itiraf etti. MİT yakmış Serap Eser'i. Özür dilediler mi? yok. Aylarca bunu kullanmadılar mı?" diye konuştu.

Demirtaş, "13 Şubat'ta Aleviler ders boykotu yapacak. Yanlarındayız arkalarındayız. Hep birlikte olursan ancak bu zulüm düzenini yıkarız" dedi.

Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,106 µs