En Sıcak Konular

Abdullah Cömert'in ölümüne ilişkin dava

3 Şubat 2015 17:11 tsi
Güvenlik gerekçesiyle Balıkesir'de görülen davanın duruşması ertelendi

Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ölümüne ilişkin açılan davanın Balıkesir'deki ikinci duruşması yapıldı.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya Mersin'den sesli ve görüntülü bilişim sistemiyle (SEGBİS) katılan tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Kuş, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

"Olay günü görevliyken yaptığım her şeyi kanunlar çerçevesinde yaptım" diyen Kuş, "Emir almadan herhangi bir müdahalede bulunmadım. Gaz bombası silahı kullanma eğitimi aldım ve yönetmeliğini biliyorum. Yönetmelik ve emirler dışında hiç bir şey yapmadım" ifadesini kullandı.

Daha sonra çok sayıda ilden 50'ye yakın avukatın katıldığı duruşmaya 2 saat ara verildi.

Bu arada, anne Hatice Cömert, duruşma salonunda fenalaştığı için ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Abdullah Cömert'in ağabeyi Zafer Cömert, duruşmaya verilen arada yaptığı açıklamada, duruşma için bin 300 kilometre yol geldiklerini söyledi. Cömert, 19 saat süren yolculukta 2 kez araçlarının arıza yaptığını, zor şartlarda geldiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biz talepte bulunduk. Sanık sesli ve görüntülü bilişim sisteminden dolayı belgeleri göremiyor, görüntüleri göremiyor. Ayrıca çapraz sorguda deliller gösterilerek soruların sorulması gerekiyor. Bunu yapamıyoruz, bunu yapamadığımız için SEGBİS ile değil de sanığın buraya getirilmesini talep ettik. Normalde halkın rahat ulaşması gereken adalet, bize bin 300 kilometre uzağa gönderildi. Adalete erişimimizi engelliyorlar. Bundan dolayı biz de mahkemeyi 1 dakika protesto ettik. Mahkeme heyetine 1 dakika boyunca sırtımızı döndük."

Duruşmaya katılan CHP Milletvekili Namık Havutça ise duruşma salonuna girişte polisler tarafından zorluk çıkartıldığını öne sürdü. Bugün gerçeklerin gün yüzüne çıkmasını istediklerini söyleyen Havutça, "Bu duruşmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Burada adil bir yargılamanın ortaya çıkmasını ve Türkiye'de gerçeğin ortaya çıkmasını, demokratik hak ve özgürlüklerini kullanan insanların gerçek bir yargı bağımsızlığı çerçevesinde burada yargının devlete güveni tesis etmesini ve bu çerçevede hareket edilmesini istiyoruz. Ben mahkemeye Balıkesir milletvekili olarak salona girmek istiyorum. İçeride gördüğüm muamele neredeyse polisler tarafından tartaklanıyorum. Böyle bir durumdan adil bir yargılama beklemek mümkün mü?" diye konuştu.

Verilen aranın ardından duruşmaya tekrar devam edildi.

Abdullah Cömert'in ailesi, anne Hatice Cömert'in rahatsızlanmasından dolayı duruşmaya geç katıldı.

Avukatların SEGBİS ile yapılan çapraz sorguya itirazının reddedildiği duruşma, ertelendi. Duruşmanın 1-2-3 Nisan tarihlerinde görüleceği, sanık polis memuru Kuş'un güvenlik amacıyla yine SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katılacağı belirtildi.

Milletvekili Havutça, duruşmanın ardından adliye bahçesinde yaptığı açıklamada, "Bugün Balıkesir'de görülen Abdullah Cömet davası aslında Türkiye'de bir demokrasi davası, özgürlük davası, bir adalet davasıdır. Türkiye demokrasisine örnek geçecek bir davadır. Polis şiddetinin evlatların canına mal olduğunu gösteren en önemli örnek davalarından bir tanesidir. Biz Abdullah Cömert'in arkasında duran dava arkadaşlarındanız. Ben bu davanın hakimlerinin vicdanına sesleniyorum; tarih de sizi yargılayacak. Siz sadece Abdullah Cömert'in katilini değil Türkiye'nin demokrasisini yargılıyorsunuz" dedi.

Anne Hatice Cömert ise sadece adalet istediklerini belirterek, "Biz buralara kadar geldik. Ahmet Kuş ise Mersin'de kendi memleketinde oturuyor, oradan savunma yapıyor" diye konuştu.

İstanbul Barosuna kayıtlı avukat Ömer Kavil de "Mahkemede usulsüzlük yapılıyor. Hakime 'usulsüzlük var' diyorum, cevap veremiyor. Mahkeme başkanı avukatları dinlemedi. Geçen duruşmada bu nedenle reddi hakim talebinde bulunduk ama durum aynı. Nisanda bir neticeye varılacağını sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Duruşmaya, CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de katıldı.

Hatay'ın Antakya ilçesinde 2 Haziran 2013'teki Gezi Parkı odaklı protestolar sırasında, biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili açılan davanın, güvenlik gerekçesiyle Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verilmişti.

AA



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,885 µs