En Sıcak Konular

Pınar Selek'e AİHM'den ret

3 Şubat 2015 15:38 tsi
Pınar Selek'in AİHM'de Türkiye aleyhine açtığı iki davada da ret kararı çıktı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Sosyolog Pınar Selek’in 1998’de 7 kişinin hayatını kaybettiği Mısır Çarşısı’ndaki patlama ve yasadışı silahlı örgüt üyeliği bağlamında gözaltına alındığı dönemde kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 2010’da yaptığı başvuruyu esastan incelemeye gerek görmeyerek reddetti.

Selek başvurusunda gözaltında kötü muamele gördüğünün yanı sıra adil yargılanmadığı, özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiği tezlerini işlemişti. Başvuruya ilişkin inceleme yapan ve 3 yargıçtan oluşan heyet, Selek’in başvurusunun teknik prosedürleri karşılamadığına karar verdi.

Hürriyet'in haberine göre, ulusal makamların Selek’in şikayetlerini dikkate alıp soruşturma başlatma yoluna gitmediğinin altını çizen heyet, buna rağmen başvurunun olay tarihinden 12 yıl, 2008’de alınan karardan da 2 yıl sonra yapılmış olması nedeniyle başvuruyu kabul etmedi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 35. maddesi, davacıların AİHM’ye, "İç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra ve iç hukuktaki kesin karar tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içinde" başvurulabileceğine dikkat çekiyor.

AİHM, Selek’in özgürlük ve güvenlik ihlali şikayetini de ‘6 ay kuralı’ çerçevesinde geri çevirdi. Selek’in ‘adil yargılanmadığı’ yönündeki şikayeti ise iç hukuk yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilmedi.

Mahkeme heyeti, Selek’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine yönelik bir bulguya rastlanmadığının altını çizerek bu şikayeti de kabul etmedi.



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,365 µs