En Sıcak Konular

İhvan'dan 'şiddet çağrısı' iddialarına cevap

3 Şubat 2015 13:44 tsi
TV kanalları üzerinden yapılan şiddete çağrıları, İhvan tarafından reddedildi. Rabia TV, konuşanların İhvan ile alakası olmadığını açıkladı.

Mısır’da Mart ayında yapılacak olan yatırım zirvesi öncesi, polis ve askerlerin öldürülmesi yönünde çağrı yapıldığı iddiasını, Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimîn) kesin bir dille reddetti. Türkiye’den yayın yapan Mısır kanallarından birine çıkan Mısırlı iki şeyhin şiddet içeren cümleler kurması, İhvan’ın şiddet çağrısı yaptığı şeklinde yansıtıldı. Sisi karşıtlığıyla bilinen Rabia TV üzerinden İhvan’a yüklenenler, İhvan’ı şiddet ve öldürme çağrısı yapıyormuş gibi göstermeye çalıştı. Gelişmeler üzerine, İhvan üyeleri, Müslüman Kardeşler’in hiçbir zaman şiddet yanlısı açıklamada bulunmadığını, her zaman şiddete karşı olduklarını belirtti.

4 TV KANALI VAR

Sisi darbesinden sonra Mısır’da Sisi’ye karşı olan televizyon kanalları kapatıldı. Bunun üzerine, darbe karşıtı tutum sergileyen televizyon kanalları, farklı ülkelerde temsilcilik açıp yayın yapmaya başladı. Bu kanallardan El Şark, Rabia TV, El Ann ve Mükemmilîn Türkiye’den yayın yapıyor. Televizyonların stüdyoları Türkiye’de ancak uyduya Londra üzerinden gönderiliyor. Radyo kanalı ise bulunmuyor.

İHVAN İLE ALAKASI YOK

Mısırlı araştırmacı Ahmet Yusuf, yapılan açıklamaların İhvan üyeleriyle ilgili olmadığını söyledi. Yusuf, “İhvan’dan olmayan gruplar da var. Onların sert söylemleri olabilir. Mısır’daki duruma göre ağır açıklamalar çıkabilir, ancak İhvan üyeleri, insanları şiddete ya da öldürmeye hiçbir zaman yöneltmedi. Yeni atanan Müslüman Kardeşler’in basın sözcüsü de darbeye karşı çalışmalara devam edeceklerini söylemişti” dedi. Sisi karşıtı yayın yapan TV kanallarının amaçlarının, Mısır’daki mazlumların sesini duyurmak olduğunu belirten Yusuf, “Türkiye’den yayın yapan televizyon kanalları Mısır’daki zulme, katliama karşı bir tutum sergiliyor. Onların amacı, Müslümanların Mısır’daki durumunu dünyaya anlatmak. Şiddete çağrı değil, aksine şiddet karşıtı yayın yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Canlı yayındı müdahale edemedik

İki Mısırlı şeyhin şiddet çağrısı şeklinde yorumlanan sözleri için yayının yapıldığı Rabia TV bir açıklama yaptı. Yayına çıkan Ezher Şeyhi Selam Abdülkavi ve Mısır’ın ünlü din alimlerinden Vecdi Gunim’in İhvan ile alakası olmadığı belirtilen açıklamada, yetkililer şunları söyledi; “İki şeyh, yayında yanlış anlaşılmaya yönelik cümleler kurdu. Canlı yayın olduğu için biz müdahale edemedik. Ancak açıklamanın devamındaki cümleler kesilince, şiddet içeren bir yayınmış gibi medyaya yansıdı. Biz kesinlikle öldürmeyi, şiddeti teşvik etmiyoruz. Çağırdığımız her konuğun görüşlerine yüzde yüz katılacak değiliz. Bizim temel prensibimiz, darbeyi değil, devrimi, barışçıl eylemleri desteklemektir. Bu isimlerin İhvan ile alakası yok. İhvan’ın böyle bir şeyi savunması söz konusu olamaz.”

Yeni Şafak




Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,266 µs