En Sıcak Konular

HDP baraj için büyükşehirleri zorlayacak

3 Şubat 2015 12:06 tsi
Seçime parti olarak girecek olan HDP rapor hazırladı. Raporda Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş'ın aldığı oyun, HDP ve BDP oyundan neden daha yüksek olduğunun sebepleri açıklandı. Yüzde 10 barajı için metropoller hedef gösterildi

HDP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sadece 4,5 ay önce yapılan mahalli idareler seçiminde BDP ve HDP’nin aldığı sonuçlarla Selahattin Demirtaş’ın aldığı oyların karşılaştırılmasına ilişkin çalışmaları ilginç sonuçları ortaya çıkardı.

Buna göre, BDP ve HDP’nin birlikte girdiği 30 Mart’ta, oy oranı yüzde 6,59, oy sayısı ise 2 milyon 961 bin 430 oldu. Demirtaş ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtiçinde toplam 3 milyon 914 bin 359 oy aldı ve yüzde 9,76 oyu yakaladı. Yani Demirtaş, BDP+HDP‘nin 30 Mart’ta aldığı oydan 996 bin 618 daha fazla oy aldı. Bu artışta 30 Mart seçimlerinde aday gösterilmeyen ilçelerden gelen oy sayısı 86 bin 304 ve Doğu-Güneydoğu Anadoludu’daki 23 ilden gelen oy sayısındaki artış 195 bin 544 olarak gerçekleşti.

Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberine göre, Demirtaş, BDP+HDP’nin Batı’dan aldığı oyun üzerine 714 bin 770 daha fazla oy aldı. Bu rakamlar ilk bakışta Demirtaş’ın HDP projesinin, “Türkiyelileşme” hedefine yaklaştırdığı için oyların sayısını artırdığı gibi yorumlanabilir. Oysa rapor, HDP’nin oy artışını “Türk” seçmenlerdeki değil “Kürt” seçmenlerdeki artışa borçlu olduğu, yüzde 10 barajında da yine başta metropollerde yaşayanlar olmak üzere Kürt seçmenlerin davranışının etkili olacağını ortaya koydu.

HDP’nin de bu gerçeği göz önünde bulundurarak Demirtaş başta olmak üzere Kürt siyasetinin etkili isimlerini İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde aday göstermeyi tartıştığı belirtiliyor.

YÜZDE 10 İÇİN

HDP’nin Birleşik Haziran Hareketi ve CHP ile yaptığı görüşmelerden sonuç alarak geniş bir seçim ittifakıyla seçime gitmemesi halinde yüzde 10 barajı konusunda zorlanacağı söylenebilir. Ancak Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarattığı rüzgarın artarak devam ettirilmesi halinde batıda yaşayan Kürt seçmenlerin oyunu alarak barajı aşması olasılığı da hiç de düşük gözükmüyor.



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,227 µs