En Sıcak Konular

Meriç ve Tunca'da debi düştü ama tehlike sürüyor

3 Şubat 2015 11:36 tsi
Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri düşmeye başladı ancak tarihi Adalet Sarayı ve Saray Mutfağı hala sular altında

Edirne’de taşkına neden olan Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri düşmeye başladı. Taşkın sebebiyle yakınlarda oturan çok sayıda aile tahliye edilmişti. Tarihi Adalet Sarayı ve Saray Mutfağı hala sular altında.  

DSİ'nin son ölçümlerine göre, Meriç Nehri'nin debisi saniyede 2 bin 101 metreküpe ulaştıktan sonra düşüşe geçti. Nehir suyunun taşkını nedeniyle  Meriç, Tunca, Fatih, Saraçhane, Gazimihal ve Yalnızgöz köprüleri hala trafiğe kapalı.

Köprülerle geçiş yapılan Karaağaç Mahallesi ve Lozan Caddesi'ne tek ulaşım helikopterle sağlanıyor. Nehrin debisinin trafiğe uygun şekilde düşüş göstermesi halinde Karaağaç'a ulaşımın zırhlı personel taşıyıcılarla yapılacağı öğrenildi.

Meriç Nehri kenarındaki işletmeler, Adalet Kasrı, Sarayiçi Er Meydanı, Tunca Köprüsü'nün bir kısmı ve Gazimihal Köprüsü'nün tamamına yakını ile Fatih ve Kanuni köprüleri de su altında bulunuyor.

Bulgaristan ve Edirne'de yağışın olmaması durumunda debilerin düşmesi bekleniyor.

Öte yandan, Kızılay seyyar mutfağıyla Tunca Nehri kenarında UMKE, AFAD ve sağlık çalışanlarına çorba ikram ediyor.

Taşkın nedeniyle herhangi bir olası duruma karşın İstanbul Büyükşehir ve Maltepe belediyelerinin ekipleri de Tunca Nehri kenarında hazır durumda bekliyor.


AİLELER TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Nehir yatağı yakınlarındaki sayfiyeler, işletmeler ve tarım arazilerini sular altında bırakan taşkının Karaağaç Mahallesi'ni tehdit etmesi üzerine kot olarak düşük seviyede ve nehre yakın kısımdaki bazı evler tahliye edildi. Bu evlerde yaşayan 50 aile Karaağaç Mustafa Necati İlkokulu'na yerleştirildi.

Nehir, debisi arttıkça daha geniş alana yayılıyor. Taşkının Lozan Caddesi'nde yarıklara neden olması üzerine mahalleye ulaşım sağlanamıyor.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, taşkını "Edirne'de yüz yılın felaketi" olarak niteledi. Meriç Nehri'nin tarihinde en yüksek debi seviyesinden birine ulaştığı ifade ediliyor.

Meriç Nehrinin debisi, DSİ'nin son ölçümlerine göre saniyede 2 bin 137 metreküpe yükseldi. Meriç'in yükselmesine neden olan Arda Nehri'nin ise kaynağında debide düşüş başladı. Arda Nehri'nin debisindeki düşüşünün Edirne'deki Meriç Nehri debisine etkisini yarın öğlen saatlerde göstermesi bekleniyor.


MAHSUR KALANLAR HELİKOPTERLE KURTARILDI

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, nehir taşkınları dolayısıyla mahsur kalanların askeri helikopterle tahliye edildiğini söyledi.

Şahin, Tunca Köprüsü çevresindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dün öğleden sonra Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen kar ve yağmur sularıyla Meriç Nehri'nin debisinin oldukça yükseldiğini belirtti.

Debinin seviyesinin 1800'ü geçmezken 2 bin 12 metreküpe ulaştığını aktaran Şahin, "Debinin on ikiye kadar daha da da artması bekleniyor. Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. İki askeri Skorsky helikopteri gece dahi nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul" diye konuştu.

Şahin, Yunanistan'ın Evros Valisinin bir saat önce kendisini arayarak, Bosna köyün karşısındaki köylerinin de sel felaketine maruz kaldığını ve köyün boşaltıldığını söylediğini aktardı.

Yetkililerin suyun kesilmesini istediğini ifade eden Şahin, "Biz de suyun kesilmesiyse tabii ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabii ki bir jest olacaktır" diye konuştu.



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,638 µs