En Sıcak Konular

SYRİZA 'Borç silme' talebinden vazgeçti

3 Şubat 2015 11:23 tsi
İktidara geldiğinde AB'nin borçlarını sileceklerini iddia eden SYRİZA partisi, AB ile yaptıkları görüşmede "Borç silme" talebinden vazgeçti

Krizdeki Yunanistan'ın AB'ye olan borçlarını silecekleri vaadiyle iktidara gelen SYRİZA, borçların silinmesi talebinden vazgeçti. Yunanistan borcun büyümeye bağlı tahvillerle takas edilmesini önerdi.

SEÇİM VAADİNDEN ÇARKETTİ

Yunanistan'daki ekonomik krizde, "AB'ye olan borçları sileceğiz" vaadinde bulunan SYRİZA, AB ile ilgir görüşmede bu sözünden çarketti.

Avrupa Birliği ile borçlar nedeniyle bir kapışma istemediklerini yatırımcılara anlatmak için Londra'da temaslar yapan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Çipras hükümetinin yatırımcıların elindeki tahvillerin değer kaybına uğramasını önleyeceğini söyledi.

Yunan ekonomisinde reform yapılması vaadini de içeren öneriler, ülkede yürürlükte olan kurtarma programının getirdiği ağır tasarruf politikalarından kurtulma yönündeki seçim vaatlerinden çok farklı. Yunan medyasında Bakan'ın borcun azaltılacağı vaatlerinden geri adim attığı yorumları yer alıyor.

BAKAN "GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis ise yaptığı açıklamada, "Kararlılığımız bazılarını üzse de, hükümet ve maliye bakanı geri adım atmayacaktır" dedi.

Konunun hassasiyetinden dolayı adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Varoufakis'in takas önerisini daha önce AB veya Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileriyle görüşmediğini söyledi. Kaynak, "Halen ECB'nin elinde olan bu tahviller yeniden yapılandırılabilir. Bunların süresiz tahviller ya da büyümeye bağlı tahvillere dönüştürülmesi mümkün" dedi.

Almanya Maliye Bakani Wolfgang Schaeuble de Reuters ile yaptigi söyleşide, Yunanistan'in borç programinda tek basina degisiklik yapmasını kabul etmeyeceklerini söylemisti. Kaynak, öneri üzerinde çalısmaların henüz devam ettiği gerekçesiyle Varoufakis'in takas için bir değer belirtmediğini söyledi. Financial Times Gazetesi, Varoufakis'in "tahvil takasi menüsü" olarak adlandırdığı önerisinin, artik Atina'nin 315 milyar euroluk dış borcunun silinmesi talebinden vazgeçtiği anlamına geldiğini yazdı.

Kaynak Reuters

Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs