En Sıcak Konular

Çin füzeleri ne oldu?

3 Şubat 2015 10:50 tsi
Çin füzeleri ne oldu? Türkiye'ye "yakın" ülkelere Çin füzesi ne demek?

iyibilgi Ankara

Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi Projesi, Çin, ABD ve İtalyan-Fransız firmalarının yarışıyla devam ediyor. Ancak eskisi gibi mi? Son olarak Türkiye taraflardan tekliflerin 31 Aralık 2015'e kadar geçerliliğin korunması istemişti.

Bilindiği gibi Eylül 2013 tarihinde Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), Çin Halk Cumhuriyeti CPMIEC kuruluşu ile sözleşme görüşmelerine başlanmış ve hayli tartışılmıştı.

Konuyla ilgili son resmi açıklama şöyleydi; "Tedarik edilmesi planlanan hava savunma sistemi çok sayıda sistem ve alt sistemden oluşan oldukça kompleks bir sistemdir. Söz konusu sistemin tedarikinde yurt içinde kurulacak altyapı, ortak üretim alanları, teknoloji transferi, sanayi katılımı gibi konularda stratejik planımıza uygun birçok detaylı çalışma ve incelemenin yapılması doğal bir süreçtir. Bu kapsamda, sürecin dışında kalmak istemeyen ilgili taraflardan sık tekrarlı uzatmaları da önlemek amacıyla, 31 Aralık 2015 tarihine kadar tekliflerinin geçerliliğini korumaları istenmiştir."

Çin oyundan düştü mü?

Aradan geçen zaman içinde, Çin sisteminin projede avantajını yitirdiğine ilişkin bir seri spekülatif haber de basında yer aldı. Ancak, ihale çok büyük olduğu, maddi olduğu denli politik ayakları da çok bulunduğundan, bu tür haberlerin ne kadar "sağlıklı/güvenilir" olduğu da sorgulandı.

Bu füzelerin Türkiye'nin Batı ve NATO bağlarını zayıflatacağını savunun söylem ile tersine stratejik akıl, ekonomi, vuruş gücü üreteceğini söyleyen aklın tartışmaları da halen devam ediyor.

ABD-Patriot sistemi, Çin-FD-2000 ve İtalyan-Fransız-Samp-T sistemin anlaşılıyor ki bugün hale yarışta. Ancak süreç aynı hızında değil gibi. Burada bir erteleme veya iptal olma ihtimali yok gibi ama yavaşladığı da açık.

Çin-CPMIEC şirketi ile görüşmelerden sonuç alınamaması halinde ikinci sıradaki EUROSAM konsorsiyumu ile, onlarla yapılan görüşmelerden de sonuç alınamaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştı. Yani kapı aralanmıştı.

Şu an son durum bu ve Haziran ayı seçimlerine kadar da kimse büyük ve radikal bir adım beklemiyor. Haziran seçimleri sadece bir politik sürecin aşılarak, hükümetin karar almada daha güçlü ve taze hale gelmesini değil, füzelerin akıbetini izleyen tüm gözlerin politik hamle yapmasını engelleyeceğinden şimdi herkes bu tarihi bekliyor. Yani "durgunluk" ondan.

Etrafımızda Çin füzeleri…

Ancak bu Türkiye'nin içi. Bir de yakın çevresindeki durum var. İran'ın Rusya ile füze sistemleri üzerine görüşmelerine ilişkin yeni haberler gelirken, NATO üyesi Yunanistan, NATO'nun ortak füze savunma sistemine dahil etmediği S-300 ve TOR-1 tipi Rus füze sistemlerine sahipken, Çin, Türkiye ile birlikte ortak üretmeyi düşündüğü hava savunma sistemi HQ-9'ları Türkmenistan ve Özbekistan silahlı kuvvetlerine teslim etti. (Üstelik ödemelerin takas yöntemiyle yapıldığı söyleniyor.) Yani bu füzeler Türkiye'ye "yakın" ülkelere teslim edilmiş durumda.

Türkiye'nin uzun menzilli füzeleri için biraz daha beklemek gerekecek gibi. Ama çok değil!

ww.iyibilgi.com



Bu haber 4,467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs