En Sıcak Konular

Fehmi Koru'dan olay HDP yazısı!

3 Şubat 2015 10:40 tsi
Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, HDP'nin 2015 genel seçimine parti olarak girme kararı hakkında çarpıcı bir yazı kalema aldı.

Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, 2015 genel seçimlerine parti olarak girme kararı alan HDP'ye için pembe bir tablo çizdi.

HDP'nin kararının riskli olduğuna işaret eden Fehmi Koru, "Kararında ısrarcı olursa HDP yüzde 10 barajını aşar mı?" sorusuna ise, "Siyasi partilerin inişli çıkışlı performanslarına alışığız" yanıtıyla adeta umut verdi.

Fehmi Koru'nun bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçimlere her zamanki gibi bağımsız adaylarla değil parti olarak gireceğini açıklayınca, farklı bir ilgi odağı oldu. Ülke genelinde aldığı oy oranı yüzde 7’yi bulmamış, Cumhurbaşkanı seçiminde adayı yüzde 9.7 oy alabilmiş bir parti için cesur; cesur olduğu kadar da riskli bir karar bu.

Kararında ısrarcı olursa HDP yüzde 10 barajını aşar mı?

Siyasi partilerin inişli çıkışlı performanslarına alışığız. 1999 genel seçiminde sandıktan birinci çıkan DSP bir sonraki seçimde elle tutulur bir varlık gösterememişti. Bir zamanlar büyük başarılara imza atmış DYP ve ANAP’ın durumu da ortada. Buna karşılık 2000 yılı öncesinde var olmayan AK Parti girdiği ilk seçimde (2002) iktidara gelmedi mi?

Yine de bir partinin durduk yerde oylarını bir misline yakın artırması hayli iddialı bir beklenti. HDP riskli seçeneği tercih ederek -tabii nihai tercih bu olursayalnızca Meclis’e kalabalık bir grupla girmeyi amaçlamıyor; kendini “ana-akım partiler” arasına sokmayı ve hatta anamuhalefet konumunu almayı da planlıyor...

DÜNYADAKİ GELİŞMELER HDP'NİN ŞANLI OLABİLECEĞİNE İŞARET EDİYOR

Partinin yetkili ağızlarının açıklamaları bu niyeti açığa vuruyor.

Hiç kuşkusuz, kendini tek bir bölgeyle ilgilenmeye hasreden, ülkenin diğer sorunlarına kulak tıkamış görünümündeki bir partinin, ilgi alanını bütün ülke ve ülkenin bütün sorunları haline dönüştürmesi sevindirici bir gelişme. HDP, çözülmesi için çaba gösterdiği “Kürt sorunu”na ve ilgi önceliği verdiği bölge insanına, bu vites değişikliğiyle, daha yararlı olacaktır.

Umarım HDP, amaca ulaşması için yapması gerekenleri hiç duraklamadan yerine getirir.

Dünyadaki gelişmeler bu yolda HDP’nin şanslı olabileceğine işaret ediyor. İtalya’da, İspanya’da bir siyasi hareketlenme gözleniyor; Yunanistan’da bir önceki seçimde oyu yüzde 5’in altında kalmış SYRIZA sandıktan birinci parti olarak çıktı ve lideri başbakan oldu. Parti bağlarının zayıfladığı İngiltere’de sert mesajlar veren UKIP ilk seçimde ipi birinci olarak göğüsleyebilir.

Türkiye’de bugün Yunanistan’a benzer şartlar yok; ülkenin moral bozucu şartlarını zamanında iyi değerlendirerek iktidara ulaşan AK Parti’ydi. Ancak CHP’nin kendi sınırlarını aşmada sergilediği zaaflarla solun tek çatı altında buluşmada yaşadığı zorluklar HDP’ye genişçe bir alan bırakıyor.

Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,906 µs