En Sıcak Konular

Türkeş başkanlık sisteminin kitabını yazmıştı

3 Şubat 2015 09:46 tsi
Türkeş başkanlık sisteminin kitabını yazmıştı MHP lideri Alparslan Türkeş de, Başkanlık isteyen isimlerdendi. Üstelik Türkeş, Başkanlık sisteminin tarifini 1979 yılında yayımladığı “Temel Görüşler” adlı kitabında da sıralamıştı.

Alparslan Türkeş, Temel Görüşler isimli kitabında, “Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde bunu uyguladı. Bu icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkün. Tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz” demişti.

Türkiye’de Başkanlık sistemi tartışmaları 10 Ağustos 2014’te halkın oyu ile ilk seçilen Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, yeni anayasayı hazırlaması beklenen Haziran 2015 seçimleri sonucu oluşacak TBMM’ye yönelik temenniler şeklinde dile getirilirken, bir tartışma da alevlenmiş oldu.

1990’da 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından gündeme getirilen Başkanlık sistemi basından ve dönemin DYP’li Başbakan’ı Süleyman Demirel’den yaylım ateşiyle karşılık bulurken; Cumhurbaşkanı olan Demirel de Başkanlık ve Yarı Başkanlık sistemini talep etmişti. MHP lideri Alparslan Türkeş de, Başkanlık isteyen  isimlerdendi. Üstelik Türkeş, Başkanlık sisteminin tarifini 1979 yılında yayımladığı “Temel Görüşler” adlı kitabında da sıralamıştı.

Tek başkan tek meclis

Eski Türk devletlerinin Başkanlık ile yönetildiğini ve bunun sayesinde başarı geldiğine atıfta bulunan Türkeş, şunları yazmıştı: “Milliyetçi hareket, tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti, dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır, kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. İcrayı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız. Türk tarih felsefesi ve tarihinde icra organı hiçbir zaman bulunmamış yani tek bir başkan tarafından yürütülmüştür. Milliyetçi Türkiye’de de demokratik milli cumhuriyet ilkesi içinde başkan, Türk milletinin yürütme organının tek başı olacaktır. Tek başkan sistemine uygun olarak yasama organı yönünden de tek meclis sistemini savunuyoruz. Avrupa krallık veya federal devlet rejimlerinin bir mirası olan senatonun, millet meclisi yanında yasama işlerini geciktirdiği bir hüviyet taşıması dolayısıyla kaldırılmasını istiyoruz.”

ABD Osmanlı’yı örnek aldı

ANAP döneminin Milli Eğitim Bakanı ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın en yakınındaki isim Hasan Celal Güzel ise, Özal’ın ABD’deki hayatında gördüğü olumlu sistemi Türkiye’ye de getirmek istediğini anlattı. Kendisinin başlangıçta Başkanlık’a karşı çıktığını ama Özal’ın bunu ‘Osmanlı da bu sayede süper güç oldu. Şimdi ABD de Osmanlı’yı örnek alarak büyük güç oldu’ sözleriyle savunduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin federal yapı da gerektirmediğini anlatan Güzel, “Özal da böyle düşünüyordu. ‘Federal olmayız da eyalet sistemiyle işi hallederiz’ diyordu. Bugün Erdoğan’a saldırıları gördükçe aklıma rahmetli Özal geliyor. Aynı basın, aynı isimler, aynı gazeteler, aynı çıkar odakları aynı Özal’a nasıl saldırdıysa Erdoğan’a da saldırıyorlar. Oysa ki hepsi de parlamenter sistemden şikayetçiler. Anlamak mümkün değil” dedi.  

Star



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,033 µs