En Sıcak Konular

1300 yıllık panda diplomasisi bitti

14 Eylül 2007 23:46 tsi
Çin’in 1300 yıldır uluslararası arenada gönül almak ve ilişkileri geliştirmek için uyguladığı ‘panda diplomasisinde’ sona gelindi

Dünyanın en sevimli 'diplomatları' sonunda işsiz kaldı. . Çinli yetkililer, vahşi doğada sadece 1600 tane kalan, ancak laboratuvar ve hayvanat bahçesi ortamlarında nüfusları artırılmaya çalışılan pandaların bundan böyle üreme amaçlı kiralanması veya biyolojik araştırmalarda kullanılması haricinde hiçbir şekilde yurtdışına çıkarılmayacağını ifade etti.

MAO'YLA ZİRVE YAPTI
Çin, panda diplomasisini ilk kez Japon İmparatoriçesi Wu Zetian’a (624-705 yılları) uygulamıştı. Çin’in Tang Hanedanlığı’ndan kalma o dönemki kayıtlar, Çinli yetkililerin Zetian’a iki panda sunarak Japon Sarayı’nın kalbini kazanmaya çalıştığını gösteriyor. 1970’li yıllarda ise Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’un, ‘diplomatik karizma’ için bu sevimli ‘temsilcilerini’ dünya ülkelerine göndermesiyle panda diplomasisi zirve yaptı.

ZİRVEDE ARAYI ISITTI
Eski ABD başkanlarından Richard Nixon ile yapılan 1972 zirvesinde, Pekin yönetiminin Hsing Hsing ve Ling Ling adlı iki pandayı Washington’a yollaması, taraflar arasında umut veren gelişmeler yaşanmasını sağladı. Bundan 2 yıl sonra da eski İngiltere başbakanlarından Edward Heath’in Pekin yönetimine olan dostluğundan ötürü Londra Hayvanat Bahçesi’ne Çia Çia ve Çing Çing adlı iki panda hediye edildi.

AMAÇ PARA KAZANMAK MI?
Çin yönetimi şimdi, araştırma ve üreme amaçlı durumlar haricinde, ülke dışına panda göndermeyeceğini açıkladı. Şu anda pandalardan ziyade, dış yardım, ticaret ve yatırımlarla uluslararası alanda nüfuz kazanma yoluna giden Çin’in panda diplomasisini bitirmesinin altında yatan başka bir sebep daha olabileceği öne sürülüyor.

Bazı kaynaklara göre, vahşi hayatta sadece Çin’de bulunan bu hayvanlar, bu ülke dışındaki hayvanat bahçelerine ya da üreme laboratuarlarına yıllık 1 milyon dolara varan paralar karşılığında kiralanıyor.
 
aktifhaber



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,127 µs