En Sıcak Konular

TÜSİAD Başkanı'ndan Nancy Pelosi´ye mektup

14 Eylül 2007 21:33 tsi
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye bir mektup göndererek, Amerikan kongresindeki, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıya karşı çıkmasını istedi.

Yalçındağ’ın imzasını taşıyan ve diğer kongre üyelerine de bir kopyası gönderilen mektupta, ABD kongresinde, Ermeni iddialarını tanımaya yönelik girişimlerin canlandırılma çabalarının ciddi endişe yarattığı belirtildi.

Yalçındağ mektubunda, Türkiye’nin, hem ikili olarak hem de NATO çerçevesinde, ABD’nin kilit müttefiki olduğunu ifade ederken, ABD kongresinin 106 sayılı karar tasarısının, ikili ilişkilere en büyük önem atfedilmesi gereken zamanda, Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

TÜSİAD Başkanı, Temsilciler Meclisindeki bu çabaların, Türkiye’de Ermeni meselesinin giderek daha açık fikirli ve yüksek sesli tartışıldığı bir ortamda geldiğini belirtirken, Türk kamuoyunun, Ermenistan ile daha iyi ilişkiler istediğini ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde meydana gelen trajik olaylara taze bir bakış çağrısında bulunmaya başladığını kaydetti.

Mektupta, Nisan 2005’te Türkiye’nin, Ermenistan’a ortak bir komisyon kurarak, iddiaların incelenmesi çağrısında bulunduğu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a bir mektup yazarak resmen ortak komisyonun kurulmasını, sadece Türkiye ve Ermenistan değil, diğer ülkelerin de bu konuda arşivlerini açmasını talep ettiği hatırlatıldı.

Yalçındağ, Türk meclisinin, hem hükümet hem de muhalefet partisinin de desteğiyle bu çağrıyı bir deklarasyonla yinelediği belirtti ve Koçaryan’ın çağrıları reddetmesine karşın, halen Ermenistan hükümetinin ve Koçaryan’ın, Başbakan Erdoğan’dan gelen bu çağrıya yanıt vereceği yönündeki samimi inancını koruduğunu kaydetti.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, Nancy Pelosi’ye hitaben yazdığı mektupta, “Türk iş adamları toplumu adına, sizi bu tasarıya karşı çıkmaya davet ediyorum. Böyle tasarıların Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda ele alınmasının ne Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gelişmesine ne de Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine faydası olacaktır” dedi.

TÜSİAD’ın Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz de Amerikalı şirketlerle iş yapan TÜSİAD üyelerine çağrıda bulunarak, 106 sayılı tasarının Amerikan kongresinden geçmesinin Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde yaratabileceği tahribat konusunda, ilgili bölgelerdeki kongre üyelerini bilgilendirmelerini istediklerini kaydetti.

haber7



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,437 µs