En Sıcak Konular

Amerikan kelebeği fındığı kemiriyor

14 Eylül 2007 21:02 tsi
Bu yaz iklim koşullarının kurak ve sıcak geçmesi nedeniyle bu tip iklimleri seven amerikan beyaz kelebeği Ordu'da meyve ve fındık bahçelerinde çoğalarak zarar vermeye başladı.

Ordu İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama şöyle:

Bu yaz iklim koşullarının İlimizde kurak ve sıcak geçmesi nedeniyle bu tip iklimleri seven amerikan beyaz kelebeği İlimiz meyve ve fındık bahçelerinde çoğalarak zarar yapmaya başlamıştır. Zararlar sahil bölgesinde daha yoğun olarak görülmektedir. Fındık başta olmak üzere 200 den fazla bitkiye zararı olan beyaz kelebek ergeni, 11-15 mm boyunda beyaz renkli, bazılarının üstünde siyah noktacıklar bulunan bir kelebek olup; asıl zararı, ağacı çıplak bırakacak şekilde yapraklarla oburca beslenen larvalar yapmaktadır.

Zararlının üreme gücü yüksektir. Yılda 2-3 döl verir ve dişi kelebekler yumurtalarını 300-400'lü guruplar halinde yapışkan bir madde ile yaprakların altına bırakır, bir sıvı ile yaprakları birbirine yapıştırır. Yumurta kümeleri yeşilimsi beyaz görünümleriyle kolayca farkedilir. Larvalar ortalama 2,5- 3,5 cm boyuta erişir. Kışı pupa halinde geçirirler.
Kelebek çıkışı Mayısın ilk haftası ile 3. haftası arasıdır. İkinci döl kelebek çıkışı Temmuz ayının 3.haftası ile Ağustos başlarına rastlar. Kelebeklerin yaşam süreleri 4-15 gündür. Yaprak içlerini yiyerek zarar yaparlar. Fazla zarar gören yapraklarda sadece yaprak ana damarı kalır. Bu zararından başka olgunlaşmaya başlayan körpe meyveleri de yiyerek mahsulün azalmasına veya tamamen yok olmasına sebep olurlar. Yumurtadan çıkan tırtıllar başta dut, ıhlamur , akçaağaç, fındık olmak üzere elma, kiraz ve benzeri 200'ün üzerinde meyve, orman ağaçları ve süs bitkilerinin yapraklarını tamamen yemek suretiyle çok büyük zararlar meydana getirmektedirler.
Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısına karşı mücadele yapılmadığı takdirde yaprakları haşere tarafından yenen bitkiler verimden düşer ve bitkinin zamanla kurumasına neden olabilir.

 

MÜCADELESİ :
1-MEKANİKSEL MÜCADELE:

A-Kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanıp imha edilmelidir.
B-Haziran ve Ağustos aylarında Amerikan Beyaz Kelebeği ile bulaşık ağaçlardaki tırtıl paketleri toplanıp (kesilip) imha edilmelidir.
C-Haziran veya Ağustos aylarında beyaz kelebek ile bulaşık ağaçlara; oluklu karton şeritler, saman ve otlardan yapılmış olan kuşaklar yerden 50-60 cm yükseklikte 10-15 cm eninde ağaçların gövdelerine iple bağlanmak suretiyle sarılır.Bu kuşaklar , pupa olmak için toplanan larvalarla beraber imha edilmelidir.

2-KİMYASAL MÜCADELE :

İlaçlı mücadeleye Haziran veya Ağustos aylarında (3.döl çıkarsa Eylül ayında) yumurta kümelerindeki bütün yumurtalar açıldığında başlanmalıdır. Her döle karşı ilaçlama bir kez yapılmalıdır. Vegetasyon devresince bir ağaç bile bulaşık olsa ilaçlama zorunlu olarak yapılmalıdır.

Meyve hasat dönemi olduğundan, Dut ağaçlarında Haziran ayında (Birinci nesile karşı) kesinlikle ilaçlı mücadele yapılmamalıdır.

basin52.com

 

 

 


 


 

 

 



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs