En Sıcak Konular

Yeni anayasada YÖK düzenlemesi

14 Eylül 2007 20:53 tsi
Yeni anayasada YÖK düzenlemesi Sivil anayasa, Türkiye'nin en çok tartıştığı kurumların başında gelen YÖK'le ilgili köklü düzenlemeler içeriyor. YÖK'ün yetkileri ve başkanın seçimi şöyle olacak

Taslakta, YÖK başkanının cumhurbaşkanının ataması yerine YÖK üyeleri tarafından 3 yıllığına seçilmesi öngörülüyor. YÖK'ün üniversiteler üzerindeki denetim ve yönetim görevi de kaldırılıyor.

YÖK'e sadece 3 görev veriliyor: "Öğretim elemanı yetiştirilmesini planlamak, üniversitelerce önerilen öğrenci kontenjanlarını onaylamak ve üniversiteler arasında koordinasyon sağlamak." YÖK'ün mevcut, 'üniversitelerin öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek ve denetlemek' görevleri kaldırılıyor.

YÖK'ün mevcut 21 üyeli yapısının 11 üyeye düşürülmesi teklif ediliyor. 6 üyenin Bakanlar Kurulu'nca, 5'inin üniversitelerce belirlenmesi isteniyor. Cumhurbaşkanına YÖK üyesi kontenjanı verilmiyor. Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği 6 üye için en az 4'ünün farklı üniversitelerde görevli profesörler arasından seçilmesi şartı getiriliyor.

Bu durumda Bakanlar Kurulu'na üniversitede görevli profesör olmayan yani bürokratlar arasından seçebileceği en fazla 2 üye kalıyor. Üniversitelerce seçilecek 5 üyenin nasıl belirleneceği kanuna bırakılıyor.

YÖK üyelerinin halen 4 yıl olan görev süresi üç yıla çekilirken, YÖK başkanının ikinci kez seçilemeyeceği hükmü getiriliyor. Anayasa taslağında rektörlerin üniversitelerde yapılan seçimlerin sonuçlarına göre cumhurbaşkanına sunulmadan doğrudan işbaşına gelmesi öngörülüyor.


 



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,643 µs