En Sıcak Konular

İsrail Lübnan sınırında askeri varlığını arttırdı

29 Ocak 2015 10:56 tsi
İsrail Lübnan sınırında askeri varlığını arttırırken BM ve ABD Hizbullah'ın eylemini kınarken İsrail'in Hizbullah'ın kınanması talebini kabul etmedi

İsrail'in kuzeyinde gerginlik devam ederken, İsrail ordusu sınırdaki askeri varlığını artırıyor.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkenin kuzey sınırında askeri birliklerin sayısı arttırılırken, tam bir sayı belirtilmedi.

Yetkililer bölge halkının günlük hayatlarına dönmelerini isterken, İsrail ordusu Lübnan sınırındaki Zir'in kasabasında tünel kazılmış olabileceği gerekçesiyle arama çalışmaları yürütüyor. Ordu yetkilileri tünel arama çalışmalarının bir hafta daha süreceğini açıkladı.

Öte yandan, İsrail ordusu dün Ghajar köyü yakınlarında Hizbullah tarafından vurulan iki aracın neden silahsız olduğu yönünde soruşturmanın da devam ettiğini bildirdi.

Lübnan'ın İsrail'in işgali altındaki güney sınır bölgesi Şebaa Çiftlikleri'nde devriye gezen İsrail askeri aracına Hizbullah tarafından yapılan tanksavar füze saldırısı sonrası, İsrail de güney Lübnan'daki çeşitli sınır noktalarına topçu ateşi açmış, saldırıda bir BM Barış Gücü (UNIFIL) askeri ölmüştü.

İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner, saldırıda 2 İsrail askerinin öldüğünü, 7'sinin de yaralandığını açıklamış, Hizbullah da bu saldırıyla, İsrail'in, Suriye'nin Kuneytra kentinde Hizbullah konvoyuna düzenlediği saldırıya misillemede bulunduğunu duyurmuştu.

HİZBULLAH KINANMADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye saati ile gece 23.00'te İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginliği görüşmek için kapalı toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, UNIFIL'ın görev yaptığı Mavi Hat'ta karşılıklı ateş açılması sonucu İspanyol barış gücü askerinin öldürülmesi kınanarak, İspanya hükümeti ve öldürülen askerin ailesine taziye sunuldu.

Açıklamada, barış gücü askerinin nasıl öldüğüne ilişkin bilgi verilmedi. Böylece İsrail'in ''Hizbullah kınansın'' talebi kabul edilmedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Lübnan-İsrail ile Suriye-İsrail sınırlarında gerçekleşen şiddet olaylarını kınayarak, bölgedeki ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da ''Hizbullah'ın şiddet eylemini'' kınadı, tarafları daha ileri gitmemeleri konusunda uyardı. ABD’nin olayı terör eylemi olarak nitelememesi dikkat çekti.



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,876 µs