En Sıcak Konular

Mumcu'ya göre en özgürlükçü parti hangisi?

14 Eylül 2007 20:31 tsi
Mumcu'ya göre en özgürlükçü parti  hangisi? Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun Türkiyede siyasi partilerden “varolanlar içinde en özgürlükçü parti” olarak nitelendirdiği parti hangisi?

Zeynel Lüle / Referans

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu AKP’yi “varolanlar içinde en özgürlükçü parti” olarak nitelendirdi. Ve devam etti: “daha fazla özgürlük isteyen kitlelerin bu yönde oy kullanmalarında şaşılacak bir şey yok. Ben bunu hem anlayışla hem de saygıyla karşılarım”.

Ben Erkan Mumcu’nun, Türk siyasetine “gerekli” olduğunu düşünen ve de ön planda yer almasını isteyenlerdenim. Bunu, sadece kendisini yakından tanıma fırsatı bulmuş biri olarak değil, tam 24 yıldan bu yana bir gazeteci olarak Türk ve Avrupalı siyasetçileri izleyen ve edindiğim tecrübe ile iyiyle kötüyü rahatlıkla ayırabilen birisi olarak söylüyorum. Nereden çıktı Erkan Mumcu demeyin. Avrupa Birliği ile haşır neşir olan bu köşede, AB’nin demokratik reformlar beklentisine Erkan Mumcu gibi siyasetçilerin cevap verebileceği kanısındayım. Son derece demokrat, modern ve çağdaş bir görüşe sahip olduğunu biliyorum. İşte bu nedenle bugün bu köşede Erkan Mumcu ile yaptığımız bir sohbetin izlerini bulacaksınız.

Barış konseri

Belki Civan Gasparyan ile Yavuz Bingöl’ün, 1 eylül “Barış Günü” için düzenlediği konseri izlemişsinizdir. Ya da en azından duymuşsunuzdur. Ben ise, hem İstanbul’da, hem de bir gün sonra Ankara’da konseri izleme olanağı buldum. Amaç, Türk ve Ermeni halkları arasındaki dostluğun, barışa dönüşmesine katkıda bulunmak ve bunu “evrensel dil” olan müzikle anlatmaktı. Hürriyet yazarı Tufan Türenç’in konser sonrası yazısı (Hürriyet-3 eylül), bu girişimin anlamını çok güzel yansıttı.

2 Eylül günü Ankara’da gerçekleşen konser sonrası, Erkan Mumcu ile uzunca sohbet etme imkanını bulduk. Aynı zamarant Kasparyan, gazetesi için Mumcuya teyp uzattı. 22 Temmuz seçimlerinde Ermeni toplumunun AK Partiye oy verdiğine yönelik haberleri sordu. Erkan Mumcu ise cevaben şunları söyledi: “Ermeni toplumu eğer AK Partiye oy vermişse bunu hiç yadırgamam, hatta tutarlı bulurum, çünkü varolan seçenekler içinde en özgürlükçü üslubu takınan siyasi parti AK Partiydi dürüst olmak gerekirse”.

AKP özgürlükçü parti

Ben araya girdim. Mumcu’nun bu sözlerini “kayda değer” bulmuştum. Hrant’ın bu sözleri yazıp yazamayacağını sordum. Mumcu devam etti: “Tabi yazabilir. Vatandaşın önüne konan seçenekler arasında en özgürlükçü tavrı takınan parti AK Partiydi. Ben bunun çok yüzeysel olduğunu düşünüyorum, ama yakından baktığım için, hatta içinden yokladığım için biliyorum. Ama milyonlarca insanın dışarıdan bakarak gördüğü tablonun çok da yanıltıcı olmadığını da söylemek zorundayım, daha doğrusu çok da temelsiz olmadığını… Kim ne derse desin bir temeli var bunun. Sonuç itibariyle, daha fazla özgürlük isteyen kitlelerin de bu yönde oy kullanmalarında şaşılacak bir şey yok, eğer böyle yaptılarsa, ben bunu hem anlayışla hem de saygıyla karşılarım”.

 

Demokrat ve olgun tavır

Erkan Mumcu, sivil bir Anayasa gereksinimi olduğunu belirtti. Ve ardından da ekledi: “Açık konuşalım ki yakın dönemden bahsedecek olursak, Turgut Özal dışında hiç kimse, hiçbir siyasetçi, demokratikleşmeye ve sivilleşmeye bu kadar yakın durmadı, vatandaş da bunu ödüllendiriyor, bunda şaşacak bir durum yok. Son derece olağan. Yani, bakmayın kimilerinin bidon kafalılar demesine, o bidon kafalı dedikleri son derece sağduyulu, son derece aklı-selim ve doğru seçimler yapan insanlar ve doğru tercih yapanlardır, iyiden yana seçim yapan insanlardır”.

Hrant’tan teybin çözülmüş halini rica ettim. Kısa sürede gönderdi. Bu sözlerin, son derece önemli ve değerli sözler olduğunu düşünüyorum. Rekabet içinde olduğu, hatta ayrıldığı bir partinin başarısını “takdirle” karşılayan, AKP’yi, “mevcutların içinde en özgürlükçü parti” olarak niteleyen, olgun bir politikacının sözleriydi bunlar. Kayda geçsin istedim. Ve de en önemlisi, siyasetin Avrupa’dakine benzer yapılabileceğinin de görülmesini arzu ettim.

 



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,513 µs