En Sıcak Konular

Piri Reis'in haritasındaki 890 tarihinin sırrı

14 Eylül 2007 20:30 tsi
Piri Reis'in haritasındaki 890 tarihinin sırrı İspanyol tarihçi ve yazar Javier Sierra’nın Piri Reis’in haritası, Nemrut, AB bayrağı ve birçok tarihi olayın sırrını anlattığı "Yasak Yol ve Tarihin Diğer Bilmeceleri" adlı son kitabı, İspanya’da en çok satılan kitap oldu.

İspanyol tarihçi ve yazar Javier Sierra’nın Piri Reis’in haritası, Nemrut, AB bayrağı ve birçok tarihi olayın sırrını anlattığı "Yasak Yol ve Tarihin Diğer Bilmeceleri" adlı son kitabı, İspanya’da en çok satılan kitap oldu.
     
Tarihsel olayları anlatırken, yeni sorular ortaya atan Sierra, 6 Eylülde piyasaya çıkan kitabında tarihsel yolculuğuna Türkiye’den başlıyor.
     
Topkapı Sarayı’nda bulunan Piri Reis’in haritasını inceleyen ve üzerinde hicri takvime göre 890 tarihinin yazılı olduğunu hatırlatan Sierra, bunun günümüz takvimine göre 1485’e denk geldiğini belirtiyor.
     
Yazar, 1492 yılında Amerika kıtasını keşfettiği bilinen Kristof Kolomb’un aslında 1485 yılında Amerika’ya gizli bir seyahat yaptığı tezini, Kolomb’un 1484 ile 1486 yılları arasında dönemin Portekiz Kralı II. Juan ile arasında yaşadığı sorunla da bağlantı kurarak, bir kez daha gündeme getiriyor.
     
Piri Reis’in haritasının orijinalini görebilmek için 1998 yılında yaptığı başvuruyu ve yaşadığı bürokratik engelleri de tatlı bir dille anlatırken, haritanın orijinalinin "Atatürk döneminden bu yana kimseye gösterilemediğini" öğrendiğini belirten yazar, "Türklerin onur kaynağı" ve "dünyanın en merak uyandıran haritası" olarak nitelendirdiği bu haritanın orijinalinin Topkapı Sarayı’nda saklı tutulmasına anlam veremediğini ifade ediyor.
     
İspanyol yazar, 320 sayfalık kitabında Nemrut, Kapadokya, Göreme ve Derikuyu’ya yaptığı ziyaretleri ve araştırmaları anlatırken, "Dünyanın en antik horoskopunun, dünyanın 8. harikası Nemrut’ta olduğunu" belirtiyor.
     
Bu arada, "yasak yol"da birçok tarihsel olayı araştıran Javier Sierra, bugüne kadar nedeni aydınlığa kavuşmamış AB bayrağındaki mavi rengin aslında Hristiyanlığa atıfta bulunduğunu iddia ediyor.
     
1995 yılında AB bayrağının seçimi için yapılan yarışmaya katılan ve tasarımı birinci seçilen Arsene Heitz’in, Paris’teki Rue du Bac’ta Hz. Meryem için mavi renk kullanılmasından ve İncil’in son bölümünde Hz. Meryem’in başında 12 yıldızdan bir taç olan kadın olarak anlatılmasından esinlenerek bayrağı tasarladığı yolunda açıklaması olduğunu kaydeden Sierra, AB bayrağının kabul edildiği günün, Meryem Ana’nın Günahsızlığı Yortusu bayramının kutlandığı 8 Aralık gününde olmasının da bir rastlantı olamayacağını öne sürüyor.

habervitrini



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,860 µs