En Sıcak Konular

Başbakan'dan sivil anayasa yorumu

14 Eylül 2007 19:33 tsi
Başbakan'dan sivil anayasa yorumu Denizli Sarayköy'deki termal otelde dinlenmeye çekilen Başbakan Erdoğan bugün ilk kez Cuma namazı için dışarıya çıktı. Denizli'lerin yoğun ilgi gösterdiği Başbakan Erdoğan, sivil anayasa çalışmalarını değerlendirdi.

Erdoğan: Türkiye yıllardır sivil anayasaya hasret

Anayasa taslağının tartışmaya açılacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Anayasayı hazmetmek ya da hazmetmemek gibi şeyler yanlış" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hazırlanan yeni anayasanın sivil bir anayasa olacağını belirterek, bunu hazmetmek ya da hazmetmemek gibi düşüncelerin yanlış olduğunu belirtti.

Erdoğan, ailesiyle birlikte dinlendiği Denizli'nin Sarayköy ilçesinde Ağalar Camisi'nde kıldığı cuma namazının çıkışında, yürüyerek kaymakamlığa geçti. Kaymakamlığı ziyaretinin ardından, soruları yanıtlayan Erdoğan, Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığında bir grubun sivil anayasa çalışması yaptığını, bir ön taslak hazırlandığını, parti içinde bu taslağın müzakere edildiğini belirterek, bu müzakereler neticesinde kendisine nihai brifing verileceğini söyledi.

Bu brifing sonrasında tasarıyı tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere göndereceklerini, taslak için ulusal ve uluslararası sempozyumlar başlatacaklarını, üniversitelerden öneriler alacaklarını, internet sitesi üzerinden eleştirileri kabul edeceklerini kaydeden Erdoğan, bütün bu çalışmalardan sonra taslağı Meclise göndereceklerini ve Mecliste komisyon çalışmalarından sonra tasarıyı kanunlaştırarak, halk oyuna sunacaklarını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa referandumla halkın onayına gidecek. Halkın beklentilerine cevap verecek bir anayasa olacak. Şimdiye kadarki anayasalardan istifade edilerek sivil bir anayasa ortaya çıktı. Biliyorsunuz ki Türkiye sivil bir anayasaya yıllardır hasret; bu 2. sivil anayasa olacak. Bunda bizim benlik bir anlayışımız yok. Siyasi partilerin görevi budur."

Erdoğan, anayasayı bilim adamlarının hazırlaması yönünde bazı yaklaşım tarzlarının da bulunduğunu, bunun çok yanlış olduğunu dünyanın hiçbir yerinde bilim adamlarının anayasaları neticelendirmediğini, ancak hazırlanmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, nihai kararın siyasiler tarafından verileceğini, tabii ki bilim adamlarının, medyanın ve toplum örgütleri ile tüm kesimlerin görüşlerinden istifade edileceğini kaydetti.

Erdoğan, anayasanın değiştirilemez maddeleri üzerinde bazı hassasiyetlerin bulunduğunu hatırlatması üzerine, şu yanıtı verdi:

"Tüm hassasiyetler göz önüne alınarak yapılacak. Bu hassasiyetler içinde toplumun inanıyorum ki toplumun kabulleneceği bir anayasa çıkacaktır. Dayatmayla değil, halk onayına dayalı bir anayasadan söz ediyoruz."

Türkiye'de de küresel ısınma neticesinde yaşanan kuraklık sebebiyle büyük sıkıntılar yaşandığını kaydeden Erdoğan, "Özellikle barajlar noktasında, çalışmalarımızı yoğunlaştırmak suretiyle su konusundaki sıkıntımızı çözmeye çalışacağız. Isınmaya ve enerjiye yönelik yatırımları, 2008 itibariyle elektrik enerjisine öncelik vermek suretiyle, bu noktada kapasitesi düşük olan yerlerde yoğun çaba içine gireceğiz. Bunun için yeni hidroelektrik, termik santrallerle, ihalesi yapılanların da hızlandırılmasına çalışacağız. Diğer bir adımda da yenilenebilir ve nükleer enerji noktasında adımlarımızı atıyoruz. Bunları süratle geliştireceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, Denizli'ye sağlık sorunları dolayısıyla geldiği yönündeki haberlere ilişkin olarak da "Ben sağlık sorunlarım olduğu için gelmedim, yoğun yaz maratonunun ardından dinlenelim diye geldim" dedi.


dunyabulteni



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,702 µs