En Sıcak Konular

Doğu'da, kol öpmek ne anlama gelir?

14 Eylül 2007 18:55 tsi
Doğu'da, kol öpmek ne anlama gelir? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır'da coşkuyla karşılandı. Gül, kendisine sevgi gösterisinde bulunan halka elini öptürmeyince kolunu öptüler. Peki bu hareketin Doğu'da anlamı nedir?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Doğu ve Güneydoğu gezisinin son durağı olan Diyarbakır’da bugün güller, karanfiller ve ‘Cennetin Gülü’ pankartıyla karşılandı. Halkın sevgi gösterisinde bulunduğu Abdullah Gül için kentte günler öncesinden alınan güvenlik önlemleri bugün en üst seviyeye çıkarıldı, yüksek binalara ve cuma namazını kıldığı caminin minaresine keskin nişancılar yerleştirildi.

Abdullah Gül'e sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlar Gül'ün elini öpmek istedi ancak Gül elini öptürmedi. Bunun üzerine vatandaşlar Cumhurbakanı Gül'ün kolunu öptüler.

Batıda farklı anlamlara çekilebilecek bu hareketin anlamı ise 'bağlılık' ve 'sadakat'. Doğu ve Güneydoğu'da 'Şık' veya 'Şeyh' diye tanınan dini önderler ve aşiretin ileri gelenlerinin kolu öpülür. Bu, 'Senin yolundayım, senin yanındayım, sana bağlıyım' anlamlarına geldiği için özel bir davranıştır.

İlk yurt gezisinde Van, Başkale, Yüksekova, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün geceyi geçirdiği Şırnak'ta bu sabah bazı temaslarda bulundu. Abdullah Gül, Siirt’in Eruh Ilçesi dağlık kesiminde mayın patlaması sonucu yaralanan 4 askeri bu sabah Şırnak Askeri Hastanesi’nde ziyaret edip durumları hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Seslice Üs Bölgesi’ni zayeret ederek, burada terörle mücadelede gösterdikleri yararlılık nedeniyle 10 subay, astsubay, erbaş, er ve korucuya saat hediye etti. Abdullah Gül'ün bu ziyaretleri basına kapalı gerçekleşti.

HAVAALANINDA KARŞILAMA

Askeri helikopterle öğle saatlerinde Diyarbakır Havaalanı’na gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü burada Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valiliği'ne vekaleten atanan Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 7’nci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır milletvekilleri ve öteki yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, karşılamada hazır bulunan tören mangasını selamladı. Karşılama sırasında yerel kıyafet giyen çocuklar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çiçek verdi.

‘CENNETİN GÜL’ PANKARTI

Diyarbakır Havaalanı’ndan cuma namazını kılmak için İstasyon Caddesi’ndeki Sümer Camii’ne hareket eden Gül’e geçiş güzergahındaki caddenin her iki yanında bekleyenler sevgi gösterilerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı'na gül ve karanfil atan vatandaşlar, ‘Cennetin Gül’ü Diyarbakır’da pankartı açtı ve ‘Diyarbakır seninle gurur duyuyor’ sloganları attı. Gördüğü ilgi karşısında duygulanan Cumhurbaşkanı Gül, bir ara makam otomobilinden inip vatandaşlarla tokatlaştı, balkonlardan sevgi gösterisinde bulunanlara da el salladı.

Cuma namazını kıldığı Sümer Camii önünde de bir grup Abdullah Gül'ü, ellerinde güllerle karşıladı. Camiye giren Cumhurbaşkanı Gül, burada cuma nramazı kılarken, caminin minaresinde keskin nişancılar bekledi.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyareti nedeniyle günlerce önceden alınan Diyarbakır'daki güvenlik önlemleri bugün en üst düzeye çıkarıldı. Gül'ün geçiş güzergahındaki tüm cadde ve sokaklar trafiğe katıpılırken, binların üzerlerine keskin nişancılar yerleştirildi.

Abdullah Gül, Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret ettikten sonra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’le toplantı yapacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7’inci Kolordu Komutanlığı ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nü ziyaret ettikten sonra Ankara'ya dönecek.

vatan



Bu haber 2,616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,528 µs