En Sıcak Konular

Fransa'da AB üyeliği için referandum tartışılıyor

14 Eylül 2007 18:36 tsi
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB'ye yeni üyelerin kabulü için anayasada öngörüldüğü gibi referanduma gerek olup olmayacağı yolundaki görüşünü, kurumsal reformlarla ilgili rapor hazırlayan Edouard Balladur'un çalışmalarını tamamladıktan sonra açı

Budapeşte'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean-Pierre Jouyet'nin, “yeni üyeler için ülkede referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesinde değişiklik yapılması” önerisine ilişkin soruları yanıtladı.

Sarkozy, “eski Başbakan Balladur'ün raporunu teslim etmesinden sonra, yeni ülkelerin üyeliklerinin Fransa'da kabul görme biçimine ilişkin görüşlerine açıklık getireceğini” söyledi.

Balladur, Fransa'da parlamento, cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkileri ile bu konuda yapılması planlanan kurumsal reformları ele alan raporunu Kasım ayı başında Sarkozy'ye sunacak.

TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Fransız Bakanın, başkanlığını Edouard Balladur'un yaptığı kurumsal reformlarla ilgili komiteye dün yaptığı öneri, Le Figaro gazetesi tarafından, "Paris, Türkiye önündeki referandum engelini ortadan kaldırabilir" şeklinde yorumlanmıştı.

Jouyet, sadece Türkiye değil, Hırvatistan ve diğer küçük Balkan ülkelerinin de Birliğe katılması halinde, referandumun bu ülkelerin üyeliğine engel olabileceği görüşünü dile getirmişti.

Bakan, bu tür uygulamanın başka hiçbir ülkede bulunmadığına dikkati çekmiş ve anayasadaki bu maddeyi değiştirmenin başka AB ülkeleri tarafından da olumlu değerlendirileceğine işaret etmişti.


Le Figaro, bu değişiklik talebinin ardında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin olduğunu yazdı ve "Sarkozy, fikirlerini değiştirmeden Türkiye ile ilişkilerini iyileştirmek istiyor. ABD, sürekli Türkiye'nin dışarıda kalmasından endişeleniyor. Bu sayede Sarkozy, ABD'ye de olumlu sinyal verecek" ifadesini kullanmıştı.

Gazete, Dışişleri Bakanlığının bu yönde bir çalışmayı teyit ettiğini yazmış ve bakanlığa göre, anayasada yapılacak değişiklikle, cumhurbaşkanına, yeni üyeler için ya referanduma gitme ya da parlamentonun onayını arama seçeneğini tanıma şansı verilmek istendiğini bildirmişti.

Fransa parlamentosunda 2005 yılında kabul edilen 88. maddenin 5. fıkrasında, Bulgaristan ve Romanya'nın üyeliğinden sonra, diğer aday ülkelerin üye olabilmeleri için Fransa'da referanduma gidilmesi öngörülüyor.

hürriyet



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,095 µs