En Sıcak Konular

Talabani ve Barzani neden konuştu: Büyük plan devreye sokuldu!

14 Eylül 2007 16:34 tsi
Talabani ve Barzani neden konuştu: Büyük plan devreye sokuldu! Dün gazetelere Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Barzani’nin ilginç açıklamaları yansıdı. Talabani “bağımsız Kürt devleti imkansız” diyor, “Türkiye ile savaşmak Kürt halkının haklarıyla savaşmaktır” diyor. Talabani ve Bar

Yahya Bostan’ın haberi

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani Hüsnü Mahalli’ye ilginç açıklamalar yaptı. Talabani “Ak Parti hükümetine ve dolayısıyla Türk devletine savaş açmak, aynı zamanda demokrasiye hatta Kürt halkının haklarına savaş açmak demektir” diyor, kayıp silahların sorumluluğunu Amerikalılara yüklüyor, Kerkük’e Kürt iskanını reddediyor, gücümüze kavuştuğumuzda PKK’yı Irak’tan atacağız diyor, Türkiye’deki Kürt siyasileri Türkiye’deki demokratik sürece katkı yapmaya çağırıyor, bağımsız Kürt devleti imkansız deyip Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini söylüyor. Barzani de Türkiye’nin tepkisini çekecek açıklamalardan kaçınıyor. Neler oluyor? Talabani ve Barzani neden konuşuyor? Bölgede ne değişti? Uzmanlara sorduk. İşte aldığımız yanıtlar…

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen: Talabani Türkiye’ye sempatik görünmeye çalışıyor

Aslında değişen hiçbir şey yok. Talabani Türkiye’ye sempatik görünmek istiyor. Çünkü Irak’ta kaos devam ediyor. Amerika Irak’ta başarısız oluyor. Şu noktanın altını güçlü bir şekilde çizelim: General Petraus 2007 yılı başlarında yeni bir strateji uygulamak için seçildi ve Amerikan kuvvetleri başkomutanı olarak Irak’a gönderildi. Petraus’un asıl amacı zaman kazanmaktı. Neden zaman kazanmaya ihtiyacı var Petraus’un? Farklı etnik ve mezhep grupları arasında uzlaşı kurmak ve merkezi hükümetin güçlenmesini sağlamak istiyor, ama başarılı olamadı. 2008 Temmuzuna kadar beş tugay çekilecek Irak’tan ve aynı strateji devam edecek. İki nedenle zaman kazanmak istiyor Petraus: Az önce söylediğim gibi farklı gruplar arasında uzlaşma sağlamak istiyor ve çekilmenin sorumluluğunu Başkan Bush’tan sonra seçilecek başkana yüklemek istiyor. Ama sekiz ayda başarı olamadı ve uzlaşma sağlanamadı. Bu yüzden Irak’ın geleceği belirsizliklerle dolu. Şii Sünni ve Kürtler kendi çıkarları peşinde.

Şiiler içinde çatışma var, Sünniler ve el Kaide arasında da. Amerika başarılı olamadığına göre Irak içindeki Amerika’ya en yakın Kürtler geleceklerine kaygıyla bakıyorlar. Kürt oluşumun sağlıklı yaşayabilmesi için Türkiye ile iyi geçinmesi gerekiyor. Bu yüzden bu açıklamaları yapıyor Talabani. Ancak Talabani’ye yönelik ciddi bir güven problemi var. Sözlerinde samimi ise peşmergeleri kullansın ve PKK’yı oradan çıkarsın. Ya da baskı yoluyla çıkarsın. Ama somut adımlar atması lazım Talabani’nin. Türkiye’ye yönelik terör saldırılarının son bulması gerekiyor. Son olarak neden Talabani bu şekilde konuştu sorusuna yanıt ararken şunu da söylemeli: Irak’ın kuzeyindeki Kürtler Amerika için de çok önemli. Amerika Birleşik Devletleri de bu bölgeyi garantiye alabilmek için Kürtleri Türkiye ile uzlaştırmak istemiş olabilir. Irak'ta ve özellikle Irak'ın güneyinde İran'ın nüfuzu artarken Talabani'nin Türkiye ile uzlaşmaya çalışması Irak'ın Kuzeyindeki Kürtler açısından kaçınılmaz oluyor. Irak’taki potansiyel gelişmeler ve özellikle de Amerika’nın İran’a darbesi gündemdeyken Talabani’nin Türkiye’ye yakınlaşmasını çok doğal görmek gerekiyor. 

Prof. Dr. Mahir Kaynak: Büyük plan devreye sokuldu!

Büyük plan devreye sokuldu. Kürtlerle olan ilişkiler yumuşayacak. Bundan böyle Türkiye’nin Kuzey Irak’ta etkili olması sağlanacak.

ABD’nin çekilmesinden sonra Türkiye’nin Kuzey Irak’ta tek söz sahibi olması sağlanacak. Bu elbette Türkiye ve İran’ı karşı karşıya getirebilir. Bir çatışma beklemiyorum ama İran ile ilişkiler soğuyabilir.

Doç. Dr. Emin Gürses: İnandırıcı değil

Danışıklı dövüş var. Hükümeti rahatlatmak için yapıyorlar bunu. Hiçbiri doğru değildir. Bana inandırıcı gelmiyor. Çünkü Amerikalılar Irak’tan çekilmeyecek. Özellikle Kuzey Irak’tan. Amerikalılar birleşmiş bir İslam barış gücü kuralım demişti. Neden böyle söylemişti? Orta Irak’a koymak istiyorlardı Müslüman askerleri.

Amerika orta Irak’tan çekilecek Kuzey’den değil. Operasyon merkezinden çekilmez Amerika. Eğer çekilecekse Irak’a niye girdi? Girme amaçlarından hiçbiri gerçekleşmemiş ki… Petrol hala orada. ABD Türkiye’ye vermez Kuzey Irak’ı… Belki ortaklaşa bir şeyler yapmak isteyebilirler. Amerika istese bile veremez çünkü İsrail karşı çıkıyor. İsrail petrolü Hayfa’ya akıtacağım diyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs