En Sıcak Konular

Uluslararası doğrudan yatırımda düşüş

23 Ocak 2015 13:15 tsi
Türkiye'ye geçen yıl kasım ayında 828 milyon dolar, ocak-kasım döneminde ise 10 milyar 618 milyon dolar uluslararası net doğrudan yatırım girişi oldu

 Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, geçen yılın kasım ayında 828 milyon dolar, ocak-kasım döneminde ise 10 milyar 618 milyon dolar oldu.

Ekonomi Bakanlığı, 2014 yılı kasım ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı.

Buna göre, kasımda 828 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Yılın 11 aylık döneminde ise uluslararası net doğrudan yatırım girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalışla 10 milyar 618 milyon dolar oldu.

Kasımda 684 milyon dolar sermaye girişi görülürken, nakit sermaye girişinin 575 milyon dolarlık bölümünü AB ülkeleri, 57 milyon dolarlık bölümünü Asya ülkeleri kaynaklı sermayeler oluşturdu.

Yılın 11 ayında toplam 7 milyar 550 milyon dolar olan sermaye girişinin 2 milyar 511 milyon doları imalat sektöründen, 1 milyar 394 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetlerinden kaynaklandı. Ocak-kasım döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 64'ü AB ülkeleri kaynaklı oldu.

- Kurulan uluslararası sermayeli şirketler

Kasımda 144 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 17 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece yılın 11 ayında 3 bin 693 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 163 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki yapıldı.

Bu şirketlerin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

Ocak-kasım döneminde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde 146 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki oldu. Bunun 55'ini toptan ve perakende ticaret sektöründe, 22'sini imalat sanayisi sektöründe kurulan şirketler oluşturdu.

Bu dönemde kurulan kurulan 3 bin 856 uluslararası sermayeli şirketin, bin 83'ü AB ülkeleri, bin 837'si Yakın Doğu ve Orta Doğu ülkeleri, 299'u ise diğer Avrupa ülkeleri (AB hariç) ortaklı şirketlerden oluştu.

- Toplam uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı

Kasım sonu itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirket sayısı toplam 41 bin 383'e ulaştı. Bu şirketler, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulunduğu görüldü. İmalat sanayisinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün ile tekstil ürünleri imalatı izledi.

En fazla uluslararası sermayeli şirketin 24 bin 590 ile İstanbul'da bulunduğu belirlendi. İstanbul'u 4 bin 394 şirketle Antalya, 2 bin 483 şirketle Ankara ve 2 bin 100 şirketle İzmir takip etti.

- Yatırım projeleri

Kasım ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 15 proje kapsamında yaklaşık 538,5 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü.

Böylece 2014'te belgelendirilen yatırım projesi sayısı 221'e, belge kapsamındaki yatırımların tutarı 4 milyar 324,2 milyon dolara ulaştı. 221 yatırım teşvik belgesinin 163'ü imalat, 33'ü hizmetler, 10'u madencilik ve taşocakçılığı, 10'u elektrik, gaz ve su, 5'i ise tarım ve ormancılık sektörlerinde düzenlendi.

AA



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,267 µs